gelduitleg logo
beleggen in grondstoffen zilver platinum

Beleggen in grondstoffen – Een uitgebreide uitleg

Grondstoffen spelen een ontzettend belangrijke rol in onze economie en kunnen een slimme investering vormen. Ontdek wat grondstoffen precies zijn en waarom je er in zou willen investeren. We bespreken alle voor- en nadelen, mogelijkheden en duurzaamheid van investeren in grondstoffen.

Wat is beleggen in grondstoffen?

Beleggen in grondstoffen is een vorm van beleggen waarbij men investeert in verschillende soorten grondstoffen, zoals olie, goud, zilver en landbouwproducten. Het doel hiervan is om winst te maken door de prijsveranderingen van deze grondstoffen te voorspellen en hierop in te spelen. Het kan gezien worden als een alternatieve beleggingsvorm naast bijvoorbeeld aandelen, obligaties en onroerend goed.

Waarom zou je beleggen in grondstoffen?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om te beleggen in grondstoffen. Ten eerste biedt het diversificatie aan je beleggingsportefeuille. Dit betekent dat je risico’s spreidt over verschillende soorten beleggingen, wat kan leiden tot een hoger rendement en minder volatiliteit.

Daarnaast kunnen grondstoffen een goede hedge vormen tegen inflatie. In tijden van hoge inflatie kan de waarde hiervan stijgen, waardoor je investering in grondstoffen meer waard wordt en je koopkracht behoudt.

Ook biedt beleggen in grondstoffen een kans om te profiteren van specifieke prijsbewegingen in de markt, zoals een stijgende vraag naar olie of zilver.

Wat voor grondstoffen kan je in beleggen?

Er zijn verschillende soorten grondstoffen waarin je kunt beleggen. Hieronder volgt een overzicht van de meest bekende en verhandelde grondstoffen:

Olie is een belangrijke grondstof voor onze economie en wordt gebruikt als brandstof voor transport en als grondstof voor verschillende producten. De prijs van olie wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals vraag en aanbod, geopolitieke ontwikkelingen en de waarde van de dollar.

Goud is een populaire grondstof die vaak gezien wordt als een veilige haven in tijden van economische onzekerheid. De prijs van goud wordt bepaald door factoren zoals de vraag naar sieraden en industriële toepassingen, maar ook door speculatie op de markt.

Zilver heeft vergelijkbare eigenschappen als goud en wordt vaak gezien als een alternatief voor goud. De prijs van zilver kan echter volatieler zijn dan de prijs van goud.

Koper is een belangrijke grondstof voor de bouwsector en de industrie. De prijs van koper wordt beïnvloed door economische ontwikkelingen en de vraag naar nieuwe bouwprojecten.

Hieronder vallen onder andere graan, suiker, koffie en cacao. De prijs van deze grondstoffen wordt beïnvloed door weersomstandigheden, oogstopbrengsten en vraag en aanbod.

Naast goud en zilver zijn er nog andere edelmetalen waarin je kunt beleggen, zoals platina en palladium. Deze metalen worden vaak gebruikt in de auto-industrie en de prijs wordt dan ook sterk beïnvloed door ontwikkelingen in deze sector.

Naast olie zijn er nog andere energiegrondstoffen waarin je kunt beleggen, zoals aardgas en uranium. Deze grondstoffen worden voornamelijk gebruikt in de energiesector en de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de prijzen van grondstoffen sterk kunnen schommelen en dat erin beleggen risico’s met zich meebrengt. Het is daarom altijd verstandig om goed onderzoek te doen voordat je besluit om in een bepaalde grondstof te investeren. Houd ook rekening met de kosten en eventuele belastingen die gepaard gaan met het beleggen in grondstoffen.

beleggen in grondstoffen mijnen op Bonaire
Bron: Pexels

Hoe kun je beleggen in grondstoffen?

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt beleggen in grondstoffen. We noemen een aantal voorbeelden:

Gouden en zilveren munten

Een veelgebruikte methode is het kopen van fysieke producten, bijvoorbeeld door goudstaven of zilveren munten te kopen. Deze kunnen vervolgens bewaard worden in een kluis of bij een gespecialiseerd bedrijf. Dit kan een veilige manier van beleggen zijn, maar houd er rekening mee dat er kosten verbonden zijn aan het opslaan van fysieke grondstoffen.

Futures en Opties

De meest gebruikelijke manier is door middel van futures of opties op de termijnmarkt. Hierbij koop je een contract voor een bepaalde hoeveelheid van een grondstof tegen een vooraf afgesproken prijs en datum. Dit kan zowel met fysieke levering van de grondstof als alleen financiële verrekening.

ETF's en Beleggingsfondsen

Een andere manier is door te beleggen in grondstoffenfondsen of ETF’s (Exchange Traded Funds). Hiermee investeer je indirect in een mandje van grondstoffen, wat het risico kan spreiden. Ook zijn er beleggingsfondsen die specifiek gericht zijn op een bepaalde grondstof, zoals goud of olie.

Directe investeringen

Tot slot kun je ook direct investeren in bijvoorbeeld mijnbouwbedrijven of boorplatforms, maar dit brengt wel meer risico met zich mee. Het is belangrijk om goed onderzoek te doen naar het bedrijf en de markt waarin ze opereren voordat je hierin investeert.

Wat zijn de voordelen van beleggen in grondstoffen?

Een van de voordelen van beleggen in grondstoffen is dat het een goede manier kan zijn om je portfolio te diversifiëren. Deze belegging namelijk vaak weinig correlatie met andere beleggingscategorieën, zoals aandelen en obligaties. Dit betekent dat wanneer de waarde van aandelen daalt, de waarde van grondstoffen niet per se ook daalt. Dat kan helpen om het risico van je portfolio te verminderen.

Een ander voordeel van beleggen in grondstoffen is dat het een goede bescherming kan bieden tegen inflatie. De prijzen van veel grondstoffen, zoals goud en olie, stijgen namelijk vaak mee met inflatie. Door hierin te investeren, kun je dus je koopkracht behouden of zelfs verhogen in tijden van hoge inflatie.

Tot slot kan beleggen in grondstoffen ook een interessante mogelijkheid bieden voor beleggers die geloven in de lange termijn groei van opkomende markten. Veel grondstoffen worden namelijk geproduceerd of gewonnen in ontwikkelingslanden, wat kan resulteren in een positieve correlatie tussen de economische groei van deze landen en de waarde van grondstoffen.

Een opsomming van de voordelen

 • Diversificatie van je portfolio
 • Bescherming tegen inflatie
 • Potentieel voor groei in opkomende markten

Wat zijn de nadelen van beleggen in grondstoffen?

Er kleven ook enkele nadelen aan beleggen in grondstoffen. Een belangrijk nadeel is dat het vaak een meer speculatieve vorm van beleggen is. De prijzen van grondstoffen kunnen namelijk sterk schommelen en worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals vraag en aanbod, geopolitieke ontwikkelingen en weersomstandigheden. Dit kan leiden tot hogere risico’s en onvoorspelbaarheid in vergelijking met bijvoorbeeld beleggen in aandelen of obligaties.

Een ander nadeel is dat de prijzen van grondstoffen vaak worden uitgedrukt in Amerikaanse dollars, wat betekent dat beleggers te maken kunnen krijgen met valutarisico’s. Dit kan vooral een uitdaging zijn voor beleggers die niet in de Verenigde Staten wonen of geen gebruik maken van dollars als basisvaluta.

Ten slotte is het belangrijk om te vermelden dat het investeren in grondstoffen ook hogere kosten met zich mee kan brengen, zoals transactiekosten en beheersvergoedingen voor bijvoorbeeld een grondstoffenfonds. Het is daarom essentieel om de kosten goed in de gaten te houden en te overwegen of deze opwegen tegen de potentiële rendementen.

Een opsomming van de nadelen

 • Speculatieve aard en hogere risico’s
 • Valutarisico’s
 • Hogere kosten voor transacties en beheersvergoedingen

Is investeren in grondstoffen duurzaam beleggen?

Dat hangt af van hoe je duurzaamheid definieert en welke grondstof je overweegt om in te investeren. Sommige investeringen, zoals fossiele brandstoffen, worden beschouwd als niet-duurzame investeringen vanwege de negatieve impact op het milieu en de klimaatverandering.

Daarentegen kunnen andere investeringen, zoals hernieuwbare energiebronnen en landbouwproducten, worden gezien als duurzame investeringen vanwege hun rol in de transitie naar een meer duurzame toekomst.

Het is dan ook belangrijk om zorgvuldig te onderzoeken in welke grondstoffen je investeert en hoe deze bijdragen aan duurzaamheid. Sommige beleggers kiezen er bijvoorbeeld voor om alleen te investeren in grondstoffen die zijn gecertificeerd als duurzaam of die voldoen aan bepaalde duurzaamheidscriteria.

Traditioneel duurzame grondstoffen

 • Duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie
 • Biobrandstoffen
 • Gecertificeerde duurzame landbouwproducten
 • Duurzame metaalwinningstechnologieën

Traditioneel niet-duurzame grondstoffen

 • Fossiele brandstoffen zoals olie, gas en steenkool
 • Grondstoffen afkomstig van ontbossing of uitbuiting van arbeidskrachten
 • Grondstoffen met een grote impact op de biodiversiteit, zoals palmolie en soja

Het is echter goed om te onthouden dat zelfs traditioneel duurzame grondstoffen niet volledig vrij zijn van negatieve effecten op het milieu en de samenleving. Daarom is het van essentieel belang om voortdurend onderzoek te doen en bewust te blijven van mogelijke risico’s en de impact van je investeringen.

Meer weten over duurzaam beleggen in grondstoffen? Bekijk de site van ERMA (European Raw Materials Alliance) (Engels).

Wat zijn de vooruitzichten?

De vooruitzichten voor investeren in grondstoffen zijn gemengd. Aan de ene kant is er potentieel voor groei in opkomende markten, wat kan leiden tot hogere prijzen voor grondstoffen. Ook de toenemende vraag naar duurzame energiebronnen kan de vraag naar bepaalde grondstoffen, zoals lithium en kobalt, doen stijgen.

Aan de andere kant zijn er ook zorgen over een mogelijke economische neergang in ontwikkelde landen. Dit zou kunnen leiden tot een afname in de vraag naar grondstoffen, waardoor de prijzen kunnen dalen.

Bovendien zijn er ook ontwikkelingen op het gebied van technologie die invloed kunnen hebben op de vraag naar bepaalde grondstoffen. Zo kan bijvoorbeeld de opkomst van elektrische voertuigen de vraag naar olie verminderen.

Het is dan ook belangrijk om de marktontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden en je beleggingsbeslissingen hierop aan te passen.

Conclusie

Investeren in grondstoffen kan een interessante strategie zijn om je beleggingsportefeuille te diversifiëren. Het is echter belangrijk om de hogere risico’s en kosten in overweging te nemen. Doe gedegen marktonderzoek en weeg je beleggingsbeslissingen zorgvuldig af voordat je investeert in deze sector. Door op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en een langetermijnvisie te hanteren, kun je aantrekkelijke rendementen behalen met investeringen in grondstoffen. Maar onthoud altijd dat diversificatie en een weloverwogen aanpak essentieel zijn voor succesvol beleggen.

Deel dit bericht:

Geschreven door

Michel

Michel van der Sterren, een ervaren ondernemer in persoonlijke financiën en online marketing, deelt praktische kennis en innovatieve strategieën voor geldzaken. Zijn toegankelijke artikelen bieden inzicht voor investeerders van alle niveaus. Met een creatieve geest en sterke interesse in geldbeleid, helpt Michel je een betere money mindset te ontwikkelen voor een sterker financieel leven. Heb je vragen of opmerkingen? Volg Michel dan op LinkedIn .

Inhoudsopgave

Vriendelijke Herinnering aan Onze Lezers

Welkom op ons blog, waar we ons richten op het delen van inzichten, tips en algemene informatie over persoonlijke financiën. We hopen dat de informatie die we delen nuttig en leerzaam voor je is.

Dat gezegd hebbende, willen we graag duidelijk maken dat de inhoud op deze site niet bedoeld is als financieel advies. Hoewel we ernaar streven om nauwkeurige en up-to-date informatie te verstrekken, hebben we geen AFM vergunning om financieel advies te geven.

Onze artikelen zijn bedoeld om je te helpen bij het begrijpen van verschillende aspecten van persoonlijke financiën en om je aan te moedigen om meer te leren. Maar elke financiële beslissing die je neemt, moet gebaseerd zijn op je eigen onderzoek en overwegingen, en indien nodig, met het advies van een gekwalificeerde professional.

We moedigen al onze lezers aan om vragen te stellen, kritisch na te denken en geïnformeerde beslissingen te nemen. Dank je wel voor je begrip en blijf genieten van onze content!

Meer leuke artikelen

bitcoin crypto cryptocurrency illustratie
Crypto
Michel

Wat is Bitcoin? Alles over BTC

Bitcoin is meer dan alleen een digitale valuta; het is een revolutie in de financiële wereld. Ontdek wat Bitcoin is, hoe het werkt en waarom het interessant is voor beleggers.

Lees verder

Disclaimer voor onze Calculators

Beste lezer,

Bedankt voor het gebruiken van onze online calculator, een handige tool ontworpen om jouw financiële planning een stuk eenvoudiger te maken. Voordat je begint, willen we enkele belangrijke punten met je delen. Onze missie is om je te informeren en te ondersteunen op je financiële reis, en daar hoort ook bij dat we duidelijk zijn over de werking en beperkingen van deze tool.

Wat doet onze calculator precies? Met deze calculator kun je een schatting krijgen van de mogelijke leenkosten, inclusief rentes en aflossingen, gebaseerd op de informatie die je invoert. Klinkt handig, toch? We hopen dat het je helpt om beter inzicht te krijgen in je potentiële lening.

Maar let op: De resultaten van deze calculator zijn slechts schattingen. Waarom? Omdat de werkelijke kosten van een lening beïnvloed kunnen worden door verschillende factoren die buiten de scope van deze calculator vallen, zoals bijvoorbeeld je kredietwaardigheid, de specifieke voorwaarden van de leningaanbieder, en veranderingen in rentetarieven.

Waarom is dit belangrijk voor jou? Omdat we willen dat je goed geïnformeerd beslissingen neemt. Financiën kunnen complex zijn, maar door heldere en eenvoudige informatie te verstrekken, streven we ernaar om je te helpen navigeren door de wereld van persoonlijke financiën. Deze calculator is een startpunt, geen eindstation.

Wat moet je nog meer weten? Hoewel we ons best doen om accurate en up-to-date informatie te verstrekken, kunnen we geen garanties bieden over de nauwkeurigheid van de resultaten. De financiële wereld is altijd in beweging, en wat vandaag waar is, kan morgen veranderen.

Heb je zorgen of vragen? Dat is volkomen normaal. Als je twijfels hebt of meer gedetailleerde informatie wenst, adviseren we je om contact op te nemen met een financieel adviseur. Zij kunnen je voorzien van persoonlijk advies dat aansluit bij jouw unieke situatie.

Deze disclaimer is bedoeld om duidelijkheid te verschaffen over de beperkingen en het juiste gebruik van de online geld lenen calculator. Het is geen financieel advies. Voor persoonlijk advies raden we aan om een professionele adviseur te raadplegen.