persoon met een telefoon met aandelen en koffie

Volatiliteit – Wat betekent dat eigenlijk?

Volatiliteit is een financiële term die verwijst naar de mate van verandering in de waarde van een bepaalde investering over een bepaalde periode. Het kan worden beschouwd als de snelheid waarmee de prijs van een investering stijgt of daalt. Maar wat betekent dat nou eigenlijk voor jou? Is volatiliteit iets om je zorgen over te maken of juist iets waar je van kunt profiteren? Laten we eens kijken naar de betekenis en de rol van volatiliteit in persoonlijke financiën.

Wat is volatiliteit?

Volatiliteit verwijst naar de mate van schommelingen of variatie in de waarde van een bepaalde investering over een bepaalde periode. Het is een maatstaf voor hoeveel risico er verbonden is aan het houden van die investering. Hoe hoger de volatiliteit, hoe groter het risico en de kans op verlies van kapitaal.

Waarom is volatiliteit belangrijk?

Volatiliteit is een belangrijk concept in de wereld van persoonlijke financiën en beleggen omdat het invloed heeft op de winst en verliezen die je kunt maken met je investeringen. Het is een belangrijke factor om te overwegen wanneer je beslist waar je jouw geld wilt beleggen.

Hoe wordt volatiliteit gemeten?

Volatiliteit wordt vaak gemeten aan de hand van standaardafwijking, wat de mate van variatie aangeeft. Een hogere standaardafwijking betekent dat er meer volatiliteit is en dus meer risico.

Een simpel voorbeeld

Stel je voor dat je twee verschillende investeringen hebt: A en B.

 • Investering A heeft een standaardafwijking van 5%
 • Iinvestering B heeft een standaardafwijking van 10%

Dit betekent dat de waarde van investering A met maximaal 5% kan variëren, terwijl de waarde van investering B met maximaal 10% kan variëren. Dit maakt investering B volatieler en dus risicovoller dan investering A.

De Volatiliteitsindex (VIX)

In de beleggingswereld kom je vaak de volatiliteitsindex of VIX tegen. Dit is een maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse aandelenmarkt, gebaseerd op optieprijzen. Het wordt vaak gezien als een “angstmeter” voor beleggers en kan helpen bij het voorspellen van toekomstige schommelingen in de markt. Een hoge VIX-waarde duidt op een hogere volatiliteit en dus meer onzekerheid in de markt. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de VIX en deze te gebruiken als een waardevol hulpmiddel bij het nemen van beleggingsbeslissingen.

close up van een monitor met aandelen AEX indexfonds volatiliteit trackers
Bron: Pexels.com

Voorbeelden van volatiele investeringen

Enkele voorbeelden van volatiele investeringen zijn aandelen, grondstoffen en cryptocurrencies. Deze investeringen kunnen een hoog rendement opleveren, maar ze brengen ook een hoger risico met zich mee vanwege hun volatiliteit. Het is daarom belangrijk om te begrijpen wat de factoren zijn die invloed hebben op de waarde van deze investeringen en hoe deze schommelingen kunnen worden beheerst.

Volatiele investeringen

 • Aandelen van kleine bedrijven: Kleine bedrijven hebben over het algemeen een hoger risico en zijn volatieler dan gevestigde grote bedrijven.
 • Opkomende markten: Dit zijn landen met ontwikkelende economieën die meer volatiel kunnen zijn dan ontwikkelde landen.
 • Cryptocurrencies: Deze digitale valuta’s zijn berucht om hun hoge volatiliteit en kunnen in korte tijd grote schommelingen in waarde vertonen.

Niet-volatiele investeringen

 • Obligaties: Dit zijn leningen aan overheden of bedrijven en hebben meestal een vast rendement, waardoor ze minder volatiel zijn dan aandelen.
 • Vastgoed: De waarde van onroerend goed kan fluctueren, maar over het algemeen is het minder volatiel dan bijvoorbeeld aandelen.
 • Spaarrekeningen: Hoewel deze weinig rendement opleveren, zijn spaarrekeningen een veilige en stabiele manier om geld te sparen. Ze zijn echter gevoelig voor inflatie, waardoor het rendement kan verminderen.

Hoe beïnvloed volatiliteit de financiële markt?

Volatiliteit kan grote invloed hebben op de financiële markt en kan zorgen voor onrust en onzekerheid onder investeerders. Wanneer er sprake is van een volatiele markt, kunnen beleggingen in korte tijd sterk stijgen of dalen, wat kan leiden tot grote winsten of verliezen. Dit kan investeerders afschrikken en zorgen voor een onstabiele markt. Het is daarom belangrijk om te begrijpen welke factoren invloed hebben op de volatiliteit en hoe deze gecontroleerd kunnen worden.

Factoren die invloed hebben op de volatiliteit

 • Economische gebeurtenissen: Gebeurtenissen zoals recessies, inflatie en politieke onrust kunnen de volatiliteit beïnvloeden.
 • Bedrijfsresultaten: Slechte bedrijfsresultaten of winstwaarschuwingen kunnen zorgen voor grote schommelingen in de waarde van aandelen.
 • Handelsactiviteit: Hoge handelsactiviteit kan leiden tot grote prijsschommelingen, vooral in de cryptocurrency-markt.

Tips voor het omgaan met volatiliteit

 • Diversifieer je portfolio: Door te investeren in verschillende soorten activa, zoals aandelen, obligaties en vastgoed, kun je de risico’s spreiden en beter omgaan met volatiele markten.
 • Wees geduldig: Volatiliteit is meestal van korte duur en het is belangrijk om geduldig te blijven en niet in paniek te raken bij plotselinge schommelingen in de markt.
 • Focus op de lange termijn: Door te beleggen met een lange termijn perspectief, kun je profiteren van de ups en downs van de markt en je concentreren op het behalen van langetermijndoelen.
 • Houd rekening met je risicotolerantie: Het is belangrijk om te investeren in overeenstemming met je eigen risicotolerantie. Als volatiliteit je te veel stress oplevert, is het misschien verstandig om voorzichtiger te investeren.

Conclusie

Volatiliteit is een natuurlijk onderdeel van investeren en kan niet volledig gecontroleerd worden. Het is echter wel mogelijk om met behulp van diversificatie, geduld en een lange termijn perspectief beter om te gaan met volatiliteit. Door rekening te houden met je eigen risicotolerantie en niet in paniek te raken bij schommelingen in de markt, kun je succesvol investeren ondanks de volatiliteit van de markt.

Wil je nog dieper in het onderwerp duiken? Bekijk dan de Engelstalige Wikipedia pagina.

Geschreven door

Michel

Heb je vragen of opmerkingen? Volg mij dan op LinkedIn .

Inhoudsopgave

Vriendelijke Herinnering aan Onze Lezers

Welkom op ons blog, waar we ons richten op het delen van inzichten, tips en algemene informatie over persoonlijke financiën. We hopen dat de informatie die we delen nuttig en leerzaam voor je is.

Dat gezegd hebbende, willen we graag duidelijk maken dat de inhoud op deze site niet bedoeld is als financieel advies. Hoewel we ernaar streven om nauwkeurige en up-to-date informatie te verstrekken, hebben we geen AFM vergunning om financieel advies te geven.

Onze artikelen zijn bedoeld om je te helpen bij het begrijpen van verschillende aspecten van persoonlijke financiën en om je aan te moedigen om meer te leren. Maar elke financiële beslissing die je neemt, moet gebaseerd zijn op je eigen onderzoek en overwegingen, en indien nodig, met het advies van een gekwalificeerde professional.

We moedigen al onze lezers aan om vragen te stellen, kritisch na te denken en geïnformeerde beslissingen te nemen. Dank je wel voor je begrip en blijf genieten van onze content!

Meer leuke artikelen

deflatie verlies van geld
Beleggen
Michel

Wat is Deflatie? Uitgebreide Uitleg

Deflatie is een daling van het algemene prijsniveau, met zowel positieve als negatieve effecten op economie en financiën. Het is dus de omgekeerde wereld van inflatie. Leer hoe deflatie van invloed is en hoe je je financiën kunt beheren en kunt beleggen in deze situatie.

Lees verder
intrinsieke waarde van bedrijven -
Beleggen
Michel

Wat is intrinsieke waarde? Uitleg voor Beleggers

Binnen de wereld van beleggen en financiën wordt vaak gesproken over intrinsieke waarde, ook bekend als boekwaarde. Dit verwijst naar de werkelijke waarde van een bedrijf of belegging. Maar wat houdt dit precies in? En waarom is het van belang dat beleggers hier rekening mee houden? Lees alles over intrinsieke waarde.

Lees verder
inflatie euro geld in hand DNB De Nederlandsche Bank deposito sparen
Beleggen
Michel

Wat is liquiditeit? Uitleg voor Beleggers

In de wereld van beleggen speelt liquiditeit een belangrijke rol. Liquiditeit verwijst naar de snelheid en gemak waarmee een bepaald investeringsproduct of activa kan worden gekocht of verkocht zonder dat dit invloed heeft op de marktprijs. Het is dus een maatstaf voor hoe makkelijk iets verhandelbaar is. Maar waarom is het zo belangrijk voor beleggers? In dit artikel leggen we het je uit.

Lees verder
blockchain crypto cryptocurrency computer
Crypto
Michel

Wat is Blockchain? Alles over Blockchain Technologie

Blockchain-technologie is meer dan een leuke cryptocurrency term. Het transformeert transacties, dataverwerking en beveiliging in de digitale wereld. Deze transparante en veilige technologie verandert de financiële transacties en databeheer, zonder centrale autoriteit. Ontdek het potentieel en de impact van Blockchain.

Lees verder
broker kosten berekenen berekening aandelen spread transactiekosten rente commissie intrinsieke waarde berekening
Beleggen
Michel

Broker Kosten – Waar moet je op letten?

De juiste keuze van een broker is echt belangrijk als je gaat beleggen. In dit artikel kijken we naar hoe de kosten van een broker van invloed kunnen zijn op je financiële succes. We bespreken verschillende kosten, geven tips om ze te verlagen en helpen je bij het kiezen van een broker die aansluit bij jouw financiële doelen. Bespaar veel geld en kies de juiste broker!

Lees verder
Helaas, er zijn (nog) geen berichten op deze pagina.