De AEX (Amsterdam Exchange Index) is een belangrijke Nederlandse beursindex die de prestaties van de 25 grootste en meest liquide aandelen op Euronext Amsterdam weergeeft. De index wordt samengesteld door het bedrijf Euronext, een pan-Europese beursoperator. De index wordt berekend op basis van de marktkapitalisatie van de aandelen in de index, waarbij de grotere bedrijven een groter gewicht hebben in de index.

De AEX wordt vaak gebruikt als een indicator voor de prestaties van de Nederlandse economie als geheel en wordt vaak gebruikt door analisten, beleggers en journalisten als een barometer voor de economische gezondheid van Nederland. De index wordt continu bijgewerkt en gepubliceerd gedurende de handelsdag.

Hoe kan ik aandelen op de AEX kopen?

Er zijn meerdere manieren waarop u aandelen op de AEX kunt kopen:

  1. Door gebruik te maken van een broker: Dit is de meest voorkomende manier om aandelen te kopen. U kunt een account openen bij een online broker of een traditionele bank en dan aandelen kopen en verkopen via hun platform.
  2. Door gebruik te maken van een beleggingsfonds: Een andere manier om deel te nemen in de AEX is door te beleggen in een beleggingsfonds dat zich richt op Nederlandse aandelen. Hierdoor koopt u een deel van een groep aandelen en de fondsbeheerder zal deze voor u beheren.
  3. Door te beleggen in een Exchange Traded Fund (ETF) die gericht is op de AEX index, zoals de iShares AEX ETF. Dit is een fonds dat is gekoppeld aan de AEX index, wat betekent dat het precies dezelfde aandelen bevat als de index en dat het rendement van het fonds het rendement van de index volgt.

Houd er wel rekening mee dat beleggen in aandelen risico’s met zich meebrengt. Het is belangrijk om uw risico’s te begrijpen en te diversifiëren, door bijvoorbeeld in meerdere aandelen en andere beleggingscategorieën te beleggen. Het is ook aanbevolen om professioneel advies in te winnen van een financieel planner of een andere beleggingsdeskundige.