houder van witte ipad met dividend aandelen op bruin houten tafel

Wat is Dividend Uitbetalingsratio?

Een ander belangrijk aspect van dividendbeleggen is de uitbetalingsratio. Dit geeft aan hoeveel van de winst van een bedrijf wordt uitgekeerd als dividend. Een hoge uitbetalingsratio kan aangeven dat het bedrijf mogelijk moeite heeft om zijn dividend op lange termijn te handhaven, terwijl een lage uitbetalingsratio kan betekenen dat het bedrijf meer winst gebruikt voor groei en ontwikkeling.

Waarom is het uitbetalingsratio zo belangrijk?

De uitbetalingsratio van dividenden kan invloed hebben op de stabiliteit en duurzaamheid van een bedrijf. Een hoge uitbetalingsratio kan de financiële buffer van het bedrijf verlagen, waardoor het kwetsbaarder wordt voor onverwachte economische omstandigheden. Aan de andere kant kan een lage uitbetalingsratio aangeven dat het bedrijf mogelijk niet voldoende waarde teruggeeft aan zijn aandeelhouders en niet efficiënt gebruikmaakt van zijn middelen.

Laag uitbetalingsratio

Het kan verleidelijk zijn voor beleggers om te zoeken naar bedrijven met een zeer lage uitbetalingsratio, in de hoop op hogere winst in de toekomst. Echter, dit brengt ook risico’s met zich mee. Een laag uitbetalingsratio kan betekenen dat het bedrijf niet genoeg geld opzij zet voor toekomstige dividenduitkeringen en dus mogelijk kan leiden tot een verlaging of stopzetting van het dividend. Dit kan resulteren in aanzienlijk verlies voor beleggers.

Voordelen

 • Mogelijkheid tot hogere winst in de toekomst
 • Meer geld beschikbaar voor groei en ontwikkeling

Nadelen

 • Risico op verlaging of stopzetting van dividend
 • Mogelijk verlies voor beleggers

Hoog uitbetalingsratio

Een hoog uitbetalingsratio kan betekenen dat het bedrijf een groot deel van zijn winst gebruikt om dividenden uit te keren, waardoor er minder geld beschikbaar is voor groei en ontwikkeling. Dit kan op lange termijn leiden tot een stagnatie in de groei van het bedrijf en dus ook het dividend. Ook kan een hoog uitbetalingsratio aangeven dat het bedrijf moeite heeft om zijn dividend te handhaven, wat weer kan leiden tot verlaging of stopzetting van het dividend.

Voordelen

 • Mogelijkheid tot hogere en stabielere dividenden in de korte termijn
 • Kan aangeven dat het bedrijf financieel gezond is

Nadelen

 • Minder geld beschikbaar voor groei en ontwikkeling op lange termijn
 • Risico op verlaging of stopzetting van dividend in de toekomst

Samenvatting

In de complexe wereld van investeringen is het begrijpen van de uitbetalingsratio van een bedrijf cruciaal. Het heeft zowel voordelen als nadelen, en kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de groei van een bedrijf, de stabiliteit van dividenden en de algemene investeringsrisico’s. Een beknopte samenvatting van de belangrijkste punten om te overwegen:

 • Een (te) laag uitbetalingsratio kan leiden tot risico’s zoals verlaging of stopzetting van dividend en mogelijk verlies voor beleggers.
 • Een (te) hoge uitbetalingsratio kan op korte termijn voordelig zijn met hogere en stabielere dividenden, maar kan op lange termijn leiden tot stagnatie in de groei van het bedrijf en risico op verlaging of stopzetting van dividend.
 • Het is belangrijk voor beleggers om te kijken naar zowel de voordelen als nadelen van een uitbetalingsratio bij het maken van investeringsbeslissingen.

Kortom, de uitbetalingsratio is een belangrijke factor bij het beoordelen van een mogelijke investeringsbeslissing. Het geeft inzicht in de strategie van het bedrijf, de financiële gezondheid en het vermogen om te groeien en stabiele dividenden uit te keren. Het is echter slechts een van de vele puzzelstukjes. In combinatie met andere financiële indicatoren en kennis van de sector kunnen beleggers een weloverwogen keuze maken die het beste past bij hun investeringsdoelen en risicotolerantie. Wees gerust, wij staan klaar om u te helpen bij het nemen van de beste beslissing voor uw investeringen!

Geschreven door

Michel

Heb je vragen of opmerkingen? Volg mij dan op LinkedIn .

Inhoudsopgave

Vriendelijke Herinnering aan Onze Lezers

Welkom op ons blog, waar we ons richten op het delen van inzichten, tips en algemene informatie over persoonlijke financiën. We hopen dat de informatie die we delen nuttig en leerzaam voor je is.

Dat gezegd hebbende, willen we graag duidelijk maken dat de inhoud op deze site niet bedoeld is als financieel advies. Hoewel we ernaar streven om nauwkeurige en up-to-date informatie te verstrekken, hebben we geen AFM vergunning om financieel advies te geven.

Onze artikelen zijn bedoeld om je te helpen bij het begrijpen van verschillende aspecten van persoonlijke financiën en om je aan te moedigen om meer te leren. Maar elke financiële beslissing die je neemt, moet gebaseerd zijn op je eigen onderzoek en overwegingen, en indien nodig, met het advies van een gekwalificeerde professional.

We moedigen al onze lezers aan om vragen te stellen, kritisch na te denken en geïnformeerde beslissingen te nemen. Dank je wel voor je begrip en blijf genieten van onze content!

Meer leuke artikelen

deflatie verlies van geld
Beleggen
Michel

Wat is Deflatie? Uitgebreide Uitleg

Deflatie is een daling van het algemene prijsniveau, met zowel positieve als negatieve effecten op economie en financiën. Het is dus de omgekeerde wereld van inflatie. Leer hoe deflatie van invloed is en hoe je je financiën kunt beheren en kunt beleggen in deze situatie.

Lees verder
intrinsieke waarde van bedrijven -
Beleggen
Michel

Wat is intrinsieke waarde? Uitleg voor Beleggers

Binnen de wereld van beleggen en financiën wordt vaak gesproken over intrinsieke waarde, ook bekend als boekwaarde. Dit verwijst naar de werkelijke waarde van een bedrijf of belegging. Maar wat houdt dit precies in? En waarom is het van belang dat beleggers hier rekening mee houden? Lees alles over intrinsieke waarde.

Lees verder
inflatie euro geld in hand DNB De Nederlandsche Bank deposito sparen
Beleggen
Michel

Wat is liquiditeit? Uitleg voor Beleggers

In de wereld van beleggen speelt liquiditeit een belangrijke rol. Liquiditeit verwijst naar de snelheid en gemak waarmee een bepaald investeringsproduct of activa kan worden gekocht of verkocht zonder dat dit invloed heeft op de marktprijs. Het is dus een maatstaf voor hoe makkelijk iets verhandelbaar is. Maar waarom is het zo belangrijk voor beleggers? In dit artikel leggen we het je uit.

Lees verder
blockchain crypto cryptocurrency computer
Crypto
Michel

Wat is Blockchain? Alles over Blockchain Technologie

Blockchain-technologie is meer dan een leuke cryptocurrency term. Het transformeert transacties, dataverwerking en beveiliging in de digitale wereld. Deze transparante en veilige technologie verandert de financiële transacties en databeheer, zonder centrale autoriteit. Ontdek het potentieel en de impact van Blockchain.

Lees verder
broker kosten berekenen berekening aandelen spread transactiekosten rente commissie intrinsieke waarde berekening
Beleggen
Michel

Broker Kosten – Waar moet je op letten?

De juiste keuze van een broker is echt belangrijk als je gaat beleggen. In dit artikel kijken we naar hoe de kosten van een broker van invloed kunnen zijn op je financiële succes. We bespreken verschillende kosten, geven tips om ze te verlagen en helpen je bij het kiezen van een broker die aansluit bij jouw financiële doelen. Bespaar veel geld en kies de juiste broker!

Lees verder
Helaas, er zijn (nog) geen berichten op deze pagina.