Euronext index beursbedrijf beurs aandelen La defense Parijs

Wat is Euronext? Alles over Europese Beurzen

Euronext is een vooraanstaande beursmaatschappij die verschillende belangrijke Europese markten met elkaar verbindt. Als een van 's werelds grootste en meest gerenommeerde beursorganisaties, is het cruciaal om te begrijpen wat Euronext doet en waarom het van belang is voor beleggers. Ontdek alles over Euronext in dit artikel en vergroot uw kennis over deze invloedrijke beursmaatschappij.

Wat is Euronext?

Euronext is een pan-Europese beurs die verschillende belangrijke Europese markten met elkaar verbindt. Het is een van de grootste en meest gevestigde beursorganisaties ter wereld, met vestigingen in Amsterdam, Brussel, Dublin, Lissabon, Parijs en Oslo. Euronext biedt een breed scala aan financiële producten, waaronder aandelen, obligaties, grondstoffen en derivaten.

De geschiedenis van Euronext

Euronext werd opgericht in 2000 als gevolg van de fusie tussen de Amsterdamse Beurs (AEX), de Brusselse Beurs (Brussels Stock Exchange) en de Parijse Beurs (Paris Bourse). Later zijn hier ook andere beurzen bij gekomen, zoals die in Lissabon en Dublin. In 2007 werd Euronext opgenomen in de London Stock Exchange Group.

Hoe werkt Euronext?

Euronext is een gereguleerde markt die bedrijven in staat stelt om hun aandelen en andere effecten te verhandelen. Het is een elektronisch handelsplatform waar beleggers orders kunnen plaatsen om financiële producten te kopen of verkopen. Euronext zorgt ervoor dat alle transacties op een veilige en efficiënte manier worden afgehandeld.

Europese vlaggen index aandelen beurs euro euronext europa

Belangrijkste beurzen van Euronext

Euronext heeft vestigingen in zes Europese landen en is daarmee een belangrijke speler op de wereldwijde beursmarkt. Hieronder worden de verschillende Euronext-beurzen per land beschreven.

Euronext Amsterdam, voorheen bekend als de Amsterdamse Beurs (AEX), is de belangrijkste beurs van Nederland. Het is een aandelenbeurs waar meer dan 200 bedrijven genoteerd staan, waaronder grote namen als Shell, ING en Unilever.

Indices: AEX, AMX, AScX

Euronext Brussel is de belangrijkste beurs van België en is opgericht in 1801. Hier worden aandelen, obligaties, fondsen en afgeleide producten verhandeld. Het is de thuisbasis van meer dan 140 bedrijven, waaronder AB InBev, KBC Group en Solvay.

Indices: BEL20, Next 150, BEL Midcap, BEL Smallcap

Euronext Parijs is de belangrijkste aandelenbeurs van Frankrijk en een van de grootste ter wereld. Hier worden meer dan 1.000 bedrijven verhandeld, waaronder grote namen als L’Oréal, Total en BNP Paribas.

Indices: CAC40, CAC Next 20, CAC Mid 60, CAC Small 90

Euronext Lissabon is de belangrijkste beurs van Portugal en werd in 2016 onderdeel van Euronext. Op deze beurs worden aandelen, obligaties en derivaten verhandeld, met meer dan 50 genoteerde bedrijven, waaronder Energias de Portugal en Galp Energia.

Indices: PSI 20, PSI Geral, PSI Midcap, PSI Smallcap

Euronext Milaan, voorheen bekend als de Borsa Italiana, is de belangrijkste beurs van Italië. Hier worden aandelen, obligaties en derivaten verhandeld van meer dan 300 bedrijven, waaronder luxemerken als Ferrari en Prada.

Indices: FTSE MIB, FTSE Italia Mid Cap, FTSE Italia Small Cap

Euronext Dublin is de belangrijkste beurs van Ierland en staat bekend als de beurs waar onder andere technologiebedrijven hun aandelen verhandelen. Naast aandelen worden hier ook obligaties, fondsen en derivaten verhandeld, met meer dan 50 genoteerde bedrijven, waaronder CRH plc en Ryanair.

Indices: ISEQ, ISEQ 20, ISEQ Midcap, ISEQ Smallcap

Euronext Oslo is de belangrijkste beurs van Noorwegen en staat bekend om zijn focus op duurzame energie en maritieme industrie. Hier worden aandelen, obligaties, fondsen en derivaten verhandeld, met meer dan 100 genoteerde bedrijven, waaronder Equinor en DNB.

Indices: OBX, OSEBX, OSEAX, OSEFX

Euronext Wenen is de belangrijkste beurs van Oostenrijk en werd in 2014 onderdeel van Euronext. Hier worden aandelen, obligaties en derivaten verhandeld, met meer dan 80 genoteerde bedrijven, waaronder Erste Group Bank en OMV.

Indices: ATX, ATX Prime

Euronext Zurich is de belangrijkste beurs van Zwitserland en staat bekend om zijn focus op duurzame en verantwoorde investeringen. Hier worden aandelen, obligaties en derivaten verhandeld, met meer dan 200 genoteerde bedrijven, waaronder Nestlé en Novartis.

Indices: SMI, SPI

Euronext Luxemburg is de belangrijkste beurs van Luxemburg en staat bekend om zijn expertise op het gebied van internationale obligaties en aandelen. Hier worden voornamelijk obligaties verhandeld, met meer dan 45 genoteerde bedrijven, waaronder ArcelorMittal en KBL European Private Bankers.

Indices: LuxX, LuxX Smallcap

Wil je een compleet overzicht van alle Euronext Indices? Bekijk dan hier de hele lijst.

Waarom beleggen op Euronext?

Euronext biedt beleggers een breed scala aan financiële instrumenten en diensten, waaronder aandelen, obligaties, derivaten en ETF’s. Dit zorgt voor diversiteit en groei van de markt, wat gunstig is voor beleggers. Bovendien biedt het bedrijf toegang tot gespecialiseerde markten met verschillende indices, zoals de SMI en SPI op Euronext Zwitserland en LuxX en LuxX Smallcap op Euronext Luxemburg. Dit geeft beleggers de mogelijkheid om te investeren in specifieke sectoren of regio’s.

Hoe kan ik beleggen op Euronext producten?

Het beleggen op Euronext is toegankelijk voor zowel ervaren als beginnende beleggers. Hier volgt een uitgebreid stappenplan om te starten met beleggen op Euronext:

  1. Zoek een broker: Om te kunnen handelen op Euronext, heb je een broker nodig die toegang heeft tot deze beurs. Er zijn verschillende brokers beschikbaar die je kunt vergelijken op basis van kosten en service.
  2. Open een beleggersrekening: Verder heb je een beleggingsrekening nodig. Dit kan vaak simpel online worden geregeld bij je broker.
  3. Kies je beleggingsstrategie: Bepaal hoeveel risico je wilt nemen en welk type beleggingen hierbij passen. Euronext biedt een brede selectie aan financiële instrumenten, van aandelen tot obligaties en derivaten. Kies de instrumenten die passen bij jouw beleggingsstrategie.
  4. Maak een beleggingsplan: Schrijf op welke aandelen of andere financiële producten je wilt kopen en tegen welke prijs. Zo heb je een duidelijk plan en kun je hierop terugvallen wanneer de markt volatiel is.
  5. Plaats orders: Met je beleggingsrekening en plan kun je nu orders plaatsen bij je broker. Zij zorgen ervoor dat jouw orders op de juiste manier worden uitgevoerd.
  6. Houd de markt in de gaten: Het is belangrijk om regelmatig de markt en het nieuws in de gaten te houden. Zo kun je inspelen op veranderingen en eventueel je beleggingsstrategie aanpassen.

Dit is slechts een kort en bondig stappenplan om te starten met beleggen. Als beginnende belegger is het verstandig om ook financieel advies in te winnen of onderzoek te doen naar jouw persoonlijke financiële situatie en doelen voordat je begint met beleggen. Zo maak je verstandige financiële beslissingen en vergroot je de kans op succesvol beleggen.

Geschreven door

Michel

Heb je vragen of opmerkingen? Volg mij dan op LinkedIn .

Inhoudsopgave

Vriendelijke Herinnering aan Onze Lezers

Welkom op ons blog, waar we ons richten op het delen van inzichten, tips en algemene informatie over persoonlijke financiën. We hopen dat de informatie die we delen nuttig en leerzaam voor je is.

Dat gezegd hebbende, willen we graag duidelijk maken dat de inhoud op deze site niet bedoeld is als financieel advies. Hoewel we ernaar streven om nauwkeurige en up-to-date informatie te verstrekken, hebben we geen AFM vergunning om financieel advies te geven.

Onze artikelen zijn bedoeld om je te helpen bij het begrijpen van verschillende aspecten van persoonlijke financiën en om je aan te moedigen om meer te leren. Maar elke financiële beslissing die je neemt, moet gebaseerd zijn op je eigen onderzoek en overwegingen, en indien nodig, met het advies van een gekwalificeerde professional.

We moedigen al onze lezers aan om vragen te stellen, kritisch na te denken en geïnformeerde beslissingen te nemen. Dank je wel voor je begrip en blijf genieten van onze content!

Meer leuke artikelen

deflatie verlies van geld
Beleggen
Michel

Wat is Deflatie? Uitgebreide Uitleg

Deflatie is een daling van het algemene prijsniveau, met zowel positieve als negatieve effecten op economie en financiën. Het is dus de omgekeerde wereld van inflatie. Leer hoe deflatie van invloed is en hoe je je financiën kunt beheren en kunt beleggen in deze situatie.

Lees verder
intrinsieke waarde van bedrijven -
Beleggen
Michel

Wat is intrinsieke waarde? Uitleg voor Beleggers

Binnen de wereld van beleggen en financiën wordt vaak gesproken over intrinsieke waarde, ook bekend als boekwaarde. Dit verwijst naar de werkelijke waarde van een bedrijf of belegging. Maar wat houdt dit precies in? En waarom is het van belang dat beleggers hier rekening mee houden? Lees alles over intrinsieke waarde.

Lees verder
inflatie euro geld in hand DNB De Nederlandsche Bank deposito sparen
Beleggen
Michel

Wat is liquiditeit? Uitleg voor Beleggers

In de wereld van beleggen speelt liquiditeit een belangrijke rol. Liquiditeit verwijst naar de snelheid en gemak waarmee een bepaald investeringsproduct of activa kan worden gekocht of verkocht zonder dat dit invloed heeft op de marktprijs. Het is dus een maatstaf voor hoe makkelijk iets verhandelbaar is. Maar waarom is het zo belangrijk voor beleggers? In dit artikel leggen we het je uit.

Lees verder
blockchain crypto cryptocurrency computer
Crypto
Michel

Wat is Blockchain? Alles over Blockchain Technologie

Blockchain-technologie is meer dan een leuke cryptocurrency term. Het transformeert transacties, dataverwerking en beveiliging in de digitale wereld. Deze transparante en veilige technologie verandert de financiële transacties en databeheer, zonder centrale autoriteit. Ontdek het potentieel en de impact van Blockchain.

Lees verder
broker kosten berekenen berekening aandelen spread transactiekosten rente commissie intrinsieke waarde berekening
Beleggen
Michel

Broker Kosten – Waar moet je op letten?

De juiste keuze van een broker is echt belangrijk als je gaat beleggen. In dit artikel kijken we naar hoe de kosten van een broker van invloed kunnen zijn op je financiële succes. We bespreken verschillende kosten, geven tips om ze te verlagen en helpen je bij het kiezen van een broker die aansluit bij jouw financiële doelen. Bespaar veel geld en kies de juiste broker!

Lees verder
Helaas, er zijn (nog) geen berichten op deze pagina.