gelduitleg logo
euro inflatie stijging euromunt

De Impact van Inflatie op Sparen – Uitgebreide gids

Inflatie is een term die we de afgelopen jaren veel hebben gehoord, maar wat is het precies en wat doet het met jouw spaargeld? In dit blogartikel vertel ik je over de impact van inflatie op sparen, en wat je het beste kunt doen om je hard gespaarde centen te beschermen tegen waardeverlies. Na het lezen van dit blog weet jij precies wat inflatie is en welke slimme financiële keuzes je kunt maken om je spaargeld hiertegen te beschermen.

Wat is inflatie?

Inflatie is een term die je vaak hoort in de economische wereld, maar wat houdt het precies in? Simpel uitgelegd: Inflatie ontstaat als de gemiddelde prijzen van goederen en diensten stijgen in de loop van tijd. Hierdoor kun je minder kopen voor dezelfde hoeveelheid geld.

Inflatie wordt meestal in percentages berekend en wordt gemeten met behulp van de consumentenprijsindex (CPI). Dit is een index die de prijzen van een mandje vol goederen en diensten dat een gemiddeld Nederlands huishouden aanschaft, bijhoudt en deze vergelijkt met voorgaande periodes. In de eurozone wordt inflatie gemeten door Eurostat en heeft het grote invloed op het economische beleid.

Meer weten over inflatie? Lees hier over ‘Wat is inflatie?‘.

Wat moeten spaarders weten?

Alles wordt duurder. Je kunt daardoor met hetzelfde geld minder kopen. Vanaf 2017 beweegt de CPI tussen circa 1% en 3%. Door de inflatie wordt je spaargeld ongemerkt dus minder waard. Bij een inflatie van gemiddeld 2% per jaar treedt er over een periode van 10 jaar een koopkrachtverlies van ongeveer 18% op. Dit maakt het dus ingewikkeld om met enkel de inleg van spaargeld vermogen op te bouwen en je financiële doelen op langere termijn te bereiken.

Spaarrente vs. Inflatie

Inflatie heeft een directe invloed op de waarde van je spaargeld. Het lijkt een veilige en simpele optie: sparen op een spaarrekening. Maar inflatie zorgt ervoor dat je koopkracht met de tijd afneemt. Je geld wordt dus simpelweg minder waard.

Hetzelfde geld, minder kunnen kopen

Elk jaar ontvang je van je bank boven op je spaarrekening. Maar dit percentage is vaak lager dan het inflatiepercentage.

Bijvoorbeeld: je ontvangt 2% rente en het inflatiepercentage is 3%. Je verliest dus 1% aan koopkracht. Met hetzelfde geld kun je dus naarmate de tijd verstrijkt minder kopen.

Koopkrachtverlies

Stel je eens voor dat je € 10.000 heb gespaard op je spaarrekening en je ontvangt een jaarlijkse rente van 0,50%. Bij een inflatie van 2% zou je na één jaar een realistisch bedrag van € 9.849 aan koopkracht overhouden, dit terwijl er wél € 10.050 op je spaarrekening staat. Inflatie leidt dus tot een reëel verlies in de waarde van je spaargeld.

FOMO fear or missing out stress geld persoonlijke financien verlies vrouw met handen in haar voor laptop inflatie

Het effect van inflatie op een spaarrekening van €100.000

Om nog een concreet voorbeeld te geven, laten we eens kijken naar de impact van inflatie op een spaarrekening met €100.000.

Stel dat de inflatie 5% bedraagt en de spaarrente slechts 1%, dan zou na één jaar jouw geld nog maar een koopkracht van ongeveer €95.238 hebben (€100.000 / (1 + 0.05) = €95.238). Dit betekent dat jouw geld in één jaar tijd al bijna €5000 minder waard is geworden door de inflatie.

Bij hogere bedragen wordt dit effect nog duidelijker. Wanneer je bijvoorbeeld €500.000 op een spaarrekening hebt staan, zou dit na één jaar door inflatie al ongeveer €24.000 in koopkracht verminderd zijn (€500.000 / (1 + 0.05) = €476.190). In dit geval kun je een fulltime baan hebben en er aan koopkracht niets op vooruitgaan.

Het belang van langetermijninvesteringen

Daarom is het essentieel om na te denken over alternatieve manieren om jouw geld te investeren en ervoor te zorgen dat je een hoger rendement behaalt dan de inflatie. Dit kan bijvoorbeeld door te investeren in aandelen, onroerend goed of obligaties. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met het risico dat deze investeringen met zich meebrengen en om een gebalanceerde portefeuille op te bouwen.

Daarnaast is het ook van groot belang om te denken aan de lange termijn. Door regelmatig geld opzij te zetten en te investeren voor de lange termijn, kun je profiteren van het rente-op-rente-effect en zo jouw vermogen laten groeien. Dit is vooral belangrijk voor bijvoorbeeld pensioenen, waarbij het essentieel is om een bepaald bedrag op te bouwen voor later.

Bereken altijd de reële rente

Het is dus van groot belang om altijd rekening te houden met de inflatie bij het maken van financiële beslissingen. Dit betekent dat je niet alleen moet kijken naar de nominale rente, maar ook naar de reële rente. De reële rente is de werkelijke rente die je ontvangt nadat de inflatie is meegerekend. Dit geeft een realistischer beeld van jouw werkelijke rendement en helpt bij het nemen van goede beslissingen op lange termijn. Zorg er dus altijd voor dat je reële rente positief is, anders verlies je geld.

Bescherm je geld tegen inflatie

Het is belangrijk om de waarde van je geld te beschermen in tijden van inflatie. Ik benoem twee mogelijkheden en strategieën die je kunt toepassen om jouw spaargeld te beschermen.

  • Beleggen: Beleggen kan een slimme langetermijninvestering zijn. Je loopt dan wel meer risico dan bij traditioneel sparen, maar als je je portefeuille diversifieert, dan kun je het risico spreiden en de kans op verlies verminderen. Denk bijvoorbeeld aan investeren in aandelen, obligaties en vastgoed. Een groot voordeel van beleggen is dat beleggingen zoals aandelen, obligaties en vastgoed potentieel hogere rendementen bieden die de inflatie kunnen overtreffen.
  • Alternatieve opties:
    • Investeren in goud: overal ter wereld wordt beleggen in goud als bescherming tegen inflatie gezien en als één van de meest betrouwbare manieren om vermogen te behouden. Wanneer de inflatie oploopt en meer personen goud kopen, neemt de prijs toe. Investeren in goud heeft zich hiermee bewezen als een rendabele en veilige optie.
    • Cryptocurrency’s: Investeren in crypto wordt steeds populairder als alternatief voor sparen en beleggen. Het is een risicovolle manier van sparen, maar ze bieden ook het potentieel voor hoge rendementen.

Verspreid je risico’s en pas je investeringsstrategieën aan aan de hand van de mogelijke opties.

Conclusie

Inflatie kan een werkelijke impact hebben op je spaargeld, vooral als de spaarrente lager is dan het inflatiepercentage. Door te begrijpen hoe inflatie werkt en welke factoren hierbij een rol spelen, kun je beter geïnformeerde beslissingen nemen om je spaargeld te beschermen. Hoewel een traditionele spaarrekening veiligheid en liquiditeit biedt, is het belangrijk om alternatieve strategieën zoals beleggen en diversificatie te overwegen om de waarde van je spaargeld te behouden.

Samenvatting van de belangrijkste punten:

  • Inflatie vermindert de koopkracht van je spaargeld.
  • Spaarrentes zijn vaak lager dan het inflatiepercentage, wat leidt tot verlies van koopkracht.
  • Beleggen in aandelen, obligaties en vastgoed kan hogere rendementen bieden en helpen inflatie te verslaan.
  • Alternatieve strategieën zoals inflatie-gerelateerde effecten, goud en cryptocurrency’s kunnen ook waardevol zijn.

Bescherm je spaargeld tegen inflatie door slimme keuzes te maken en je spaarmogelijkheden te diversifiëren. Overweeg verschillende beleggingsopties en blijf jezelf informeren over economische trends en financiële ontwikkelingen.

Geschreven door

Michel

Michel van der Sterren, een ervaren ondernemer in persoonlijke financiën en online marketing, deelt praktische kennis en innovatieve strategieën voor geldzaken. Zijn toegankelijke artikelen bieden inzicht voor investeerders van alle niveaus. Met een creatieve geest en sterke interesse in geldbeleid, helpt Michel je een betere money mindset te ontwikkelen voor een sterker financieel leven. Heb je vragen of opmerkingen? Volg Michel dan op LinkedIn .

Deel dit bericht:

Meer leuke artikelen

Transitievergoeding
Persoonlijke Financiën
Charlotte

Heb ik recht op Transitievergoeding?

Een transitievergoeding, ook wel een gouden handdruk of ontslagvergoeding genoemd. Wellicht dat je er wel eens van hebt gehoord, maar wat is het precies? Wist je bijvoorbeeld dat met de

Lees verder
Nasdaq 100 Aandelen
Beleggen
Michel

Wat is de NASDAQ 100 Index?

Wil je graag investeren in de NASDAQ? Dan kun je overwegen om aandelen van bedrijven in de NASDAQ-100 index te kopen. Deze index bevat de 100 grootste bedrijven die je

Lees verder

Disclaimer voor onze Calculators

Beste lezer,

Bedankt voor het gebruiken van onze online calculator, een handige tool ontworpen om jouw financiële planning een stuk eenvoudiger te maken. Voordat je begint, willen we enkele belangrijke punten met je delen. Onze missie is om je te informeren en te ondersteunen op je financiële reis, en daar hoort ook bij dat we duidelijk zijn over de werking en beperkingen van deze tool.

Wat doet onze calculator precies? Met deze calculator kun je een schatting krijgen van de mogelijke leenkosten, inclusief rentes en aflossingen, gebaseerd op de informatie die je invoert. Klinkt handig, toch? We hopen dat het je helpt om beter inzicht te krijgen in je potentiële lening.

Maar let op: De resultaten van deze calculator zijn slechts schattingen. Waarom? Omdat de werkelijke kosten van een lening beïnvloed kunnen worden door verschillende factoren die buiten de scope van deze calculator vallen, zoals bijvoorbeeld je kredietwaardigheid, de specifieke voorwaarden van de leningaanbieder, en veranderingen in rentetarieven.

Waarom is dit belangrijk voor jou? Omdat we willen dat je goed geïnformeerd beslissingen neemt. Financiën kunnen complex zijn, maar door heldere en eenvoudige informatie te verstrekken, streven we ernaar om je te helpen navigeren door de wereld van persoonlijke financiën. Deze calculator is een startpunt, geen eindstation.

Wat moet je nog meer weten? Hoewel we ons best doen om accurate en up-to-date informatie te verstrekken, kunnen we geen garanties bieden over de nauwkeurigheid van de resultaten. De financiële wereld is altijd in beweging, en wat vandaag waar is, kan morgen veranderen.

Heb je zorgen of vragen? Dat is volkomen normaal. Als je twijfels hebt of meer gedetailleerde informatie wenst, adviseren we je om contact op te nemen met een financieel adviseur. Zij kunnen je voorzien van persoonlijk advies dat aansluit bij jouw unieke situatie.

Deze disclaimer is bedoeld om duidelijkheid te verschaffen over de beperkingen en het juiste gebruik van de online geld lenen calculator. Het is geen financieel advies. Voor persoonlijk advies raden we aan om een professionele adviseur te raadplegen.