gelduitleg logo
dividend etf

Dividend ETF – Alles over Dividend ETF’s

Wil je graag veilig beleggen en dividend ontvangen? Dan zijn dividend ETF’s een uitstekende optie. Ook als je nog maar net je eerste stappen maakt in de wereld van beleggen, zijn dividend ETF’s een goede en makkelijke keuze. Maar wat maakt deze ETF’s zo populair? Wat zijn dividend ETF’s precies? Waarom en wanneer koop je ze? In dit artikel leggen we je alles uit over ETF’s, zodat je later een weloverwogen keuze kunt maken.

Wat zijn Dividend ETF’s?

Om te begrijpen wat dividend ETF’s nu precies zijn gaan we eerst kijken waar een Dividend ETF uit bestaat. Namelijk dividend en ETF. 

Dividend

Een dividend is een terugkerende betaling aan de aandeelhouders van een bedrijf. Deze uitbetaling kan jaarlijks, halfjaarlijks, of zelfs per kwartaal worden uitbetaald. Het dividend zelf wordt betaald door de winst of reserve van het bedrijf.

Bovendien kan een dividend zowel in de vorm van contanten als extra aandelen van het bedrijf worden uitgetrokken.

Lees hier meer over dividend beleggen.

Kenmerken van een Dividend

 • Regelmatige uitbetaling: Een dividend wordt op regelmatige basis uitbetaald.
 • Winstuitkering: Een bedrijf gebruikt een dividend om de winst te delen met haar investeerders.

Waar kun je dividend uitbetalingsdata vinden?

Er zijn verschillende financiële websites beschikbaar waar je de uitbetalingsdata van dividenden kunt volgen. Zo kun je bijvoorbeeld via de website van de Nasdaq of eToro eenvoudig deze uitbetalingen via de kalender volgen.

Nasdaq: https://www.nasdaq.com/market-activity/dividends
eToro: https://www.etoro.com/investing/dividend-calendar/

ETF's

Een ETF (afkorting voor Exchange Traded Fund), is een beleggingsfonds dat op de beurs net zoals een aandeel verhandeld wordt. Wat ETF’s zo speciaal maakt, is dat deze fondsen vaak een bepaalde index, sector, grondstof, of enige andere activa volgen. Op deze manier investeer je in een breed scala van bedrijven en spreid je je risico.

Lees hier meer over ETF Beleggen.

Kenmerken van een ETF

 • Spreiding: ETF’s bieden de mogelijkheid om je investering te spreiden en risico te verminderen.
 • Beursverhandeld: ETF’s kunnen de hele handelsdag door verhandeld worden.
 • Kosten: ETF’s hebben (meestal) lage beheerkosten.

Waarom zijn ETF’s zo populair?

Er zijn verschillende redenen waarom ETF’s aan populariteit binnen de beursmarkt aan het opkomen zijn. Een belangrijke reden is dat ETF’s een lage instapdrempel hebben.

Er is vaak geen minimuminvestering vereist, wat ze toegankelijk maakt voor een breed publiek. Nieuwe beleggers kunnen op die manier met kleine bedragen beleggen en zo hun portefeuille opbouwen.

Dividend ETF’s

Nu we weten wat een dividend en een ETF is, is het makkelijker om uit te leggen wat een dividend ETF is. Een dividend ETF combineert namelijk de eigenschappen van een dividend en een ETF.

Een dividend ETF is dan ook een beursfonds dat is samengesteld uit een aantal aandelen die regelmatig dividenden uitbetalen. Deze ETF’s richten zich voornamelijk op bedrijven met een stabiele en hoge dividendenuitkering.

Dividend ETF’s - Hoe werkt het?

Wanneer je gaat investeren in dividend ETF’s, is het belangrijk om te weten hoe deze werken. Je wilt namelijk weten hoe deze ETF’s je geld opleveren! Het doel? Beleggers voorzien van een stabiel inkomen.

Aandelenselectie

Alles begint bij het selecteren van aandelen in bedrijven die bekendstaan om hun betrouwbare dividenduitkeringen. De criteria voor deze selectie worden vooraf vastgesteld door de ETF-beheerder.

Mogelijke factoren hiervoor kunnen dividendrendementen, goede geschiedenis van dividenduitkeringen, en/of de gezondheid van het bedrijf zijn.

Voorbeeld: S&P 500 Dividend Aristocrats Index, deze ETF volgt bedrijven die hun dividend ten minste in de laatste 25 jaar elk jaar hebben verhoogd.

Samenstelling & Herweging

ETF’s kunnen worden herzien en heroverwogen. Dit houdt in dat de aandelen binnen de ETF kunnen veranderen of wijzigen. Op die manier wordt ervoor gezorgd dat beleggingen steeds voldoen aan de criteria van de ETF. Deze overweging kan jaarlijks, halfjaarlijks, of per kwartaal gebeuren. 

Voorbeeld: Kies een bedrijf in een Dividend ETF ervoor om geen dividend meer uit te keren? Dan zal het vervangen worden door een ander bedrijf dat wel dividend uitkeert.

Dividenduitkeringen

Een dividend ETF draait natuurlijk voor een groot deel om dividenduitkeringen. Deze uitkeringen  worden verzameld door de ETF-beheerder en later uitbetaald aan de aandeelhouders van de ETF.

De manier waarop deze uitkeringen worden uitbetaald kan variëren:

 • Contante Uitkeringen: Een dividend ETF kan periodiek de ontvangen dividenden uitkeren. Dit kan maandelijks, elke 3 maanden of jaarlijks gebeuren.
 • Herinvesteren: Sommige ETF’s kunnen er ook voor kiezen om een Dividend Reinvestment Plan (DRIP) aan te bieden. Bij een DRIP worden de ontvangen dividenden automatisch herbelegd in extra aandelen van de ETF. Op deze manier groeit het belegde kapitaal.

Kostenstructuur

Om een dividend ETF in een goede gezondheid te houden, zijn er natuurlijk kosten aan verbonden. Deze kosten worden de ‘expense ratio’ genoemd en worden uitgedrukt als een percentage van de totale activa onder beheer.

Deze kosten kunnen het volgende omvatten: selectie van de aandelen, administratie, en andere operationele kosten. De kosten zijn echter aan de lage kant omdat een dividend ETF passief wordt beheerd.

Voorbeeld: Wordt er voor € 100,00 aan aandelen beheerd in de ETF en zijn de kosten voor beheer € 1,00? Dan zijn de beheerkosten (of expense ratio) 1 / 100 = 1%. 

De Voor- en Nadelen van Dividend ETF’s

Om een goede overweging te maken of je wel of niet zou investeren of beleggen in dividend ETF’s, is het belangrijk om de voor- en nadelen goed af te wegen. Om je hierbij te helpen hebben we hieronder een volledig overzicht opgesteld van de belangrijkste voor- en nadelen.

Voordelen van Dividend ETF’s

Stabiel inkomen

Dividend ETF’s bieden je een stabiel inkomen. Een belangrijke eigenschap van een dividend, zoals we eerder al vermeldden, is dat deze op regelmatige basis wordt uitbetaald aan de aandeelhouders. Op deze manier kunnen beleggers zeker zijn van een stabiele inkomstenstroom.

Ook voor ETF’s waarbij het dividend opnieuw wordt geïnvesteerd kunnen beleggers genieten van het samengestelde rente-effect (ook wel het rente-op-rente-effect genoemd). Hierdoor kan je investering namelijk sneller groeien.

Spreiding

In plaats van op een enkel aandeel te beleggen, belegt een dividend ETF op een hele reeks aandelen die dividenden uitbetalen. Zo verminder je je risico op grote verliezen.

De aandelen in deze ETF’s komen meestal uit verschillende sectoren. Ook hierdoor wordt het risico van je belegging verspreid.

Kostenbesparing

Een ander groot voordeel van het beleggen in dividend ETF’s is dat deze lage beheerkosten hebben. Dividend ETF’s (zoals eerder vermeld) worden meestal passief beheerd.

Ook bieden veel (online) brokers dividend ETF’s aan zonder (extra) aankoopkosten. Dit zorgt voor een lage instapdrempel en maakt het voor beginnende beleggers voordelig om in te investeren.

Enkele goede brokers voor beleggen in EFT’s:

 • DEGIRO
 • Lynx
 • Freedom24
 • eToro

Liquiditeit

Dividend ETF’s zijn de hele dag verhandelbaar op de beurs. Dit houdt in dat deze net als aandelen beleggers de mogelijkheid en flexibiliteit geeft om op elk moment van de dag te kopen en verkopen.

Bovendien gaat het kopen en verkopen snel en met lage transactiekosten.

Transparantie

Ook de transparantie van dividend ETF’s is een groot voordeel. Door dagelijks updates te krijgen, kunnen beleggers een beter beeld krijgen van hun belegging en betere keuzes maken bij het kopen of verkopen van hun ETF’s. Ook zijn de regels van ETF’s begrijpelijk en duidelijk.

beleggen tijdens een recessie deflatie financiële fouten dividend etf

Nadelen van Dividend ETF’s

Dividendbelasting

Beleggers zijn verplicht om belasting te betalen op hun dividend. Dit heeft impact op het rendement. In Nederland is het standaardtarief voor dividendbelasting 15%.

Dividendlekkage

Handel je in internationale dividend ETF’s? Dan is het belangrijk om dividendlekkage te begrijpen. Met dividendlekkage wordt het bedrag bedoeld dat verloren gaat vanaf het moment dat het dividend wordt uitgekeerd, tot het bij de aandeelhouder in bezit is.

Er kunnen verschillende redenen bestaan voor dividendlekkage. Zo kunnen belastingen zoals dividendbelasting of bronbelasting een oorzaak zijn. Maar ook andere kosten zoals transactiekosten, conversiekosten en administratieve kosten spelen een rol bij dividendlekkage.

Gelukkig zijn er manieren om ervoor te zorgen dat deze lekkage zo min mogelijk is.

Een paar (korte) voorbeelden:

 • Dividend Herbeleggen – Hiermee zorg je ervoor dat je dividend wordt herbelegd. Daar hoef je geen dividendbelasting over te betalen.
 • Beleggen in Nederlandse ETF’s – Als je belegt in Nederlandse ETF’s betaal je altijd 15% dividendbelasting. Er is dan geen sprake van dividendlekkage.
 • Dividendlekvrije ETF’s – Er zijn speciale dividendlekvrije ETF’s die door een bepaalde structuur vrij zijn van dubbele dividendbelasting en daarmee dus dividendlekkage voorkomen. 
 • Gebruik van het formulier W-8BEN-E – Maak je gebruik van Amerikaanse ETF’s? Dan kun je het ‘W-8BEN-E formulier’ invullen om dividendlekkage te voorkomen. 


Het doel is en blijft om zoveel mogelijk dividend over te houden en zo je opbrengst te maximaliseren.

Beperkte Groei

Hoewel het risico bij het beleggen in dividend ETF’s lager is dan bij groeiaandelen, houdt dit ook in dat het groeipercentage van je kapitaalgroei lager is. 

Verschillende Type Dividend ETF’s

Wil je succesvol beleggen of investeren in dividend ETF’s? Dan is het belangrijk om de verschillende types te herkennen en te weten wat deze inhouden. Het ene dividend ETF is namelijk niet het andere.

High Dividend Yield ETF’s

Zoals de naam al doet vermoeden richten deze ETF’s zich op aandelen met een hoog dividendrendement. Door te richten op bedrijven of aandelen die hogere dividendbetalingen dan gemiddeld geven, is het mogelijk om meer inkomsten te genereren.

De aandelen of bedrijven voor deze dividend ETF’s moeten meestal een minimum dividendrendement bieden om in aanmerking te komen. Je vindt deze bedrijven of aandelen voornamelijk in sectoren zoals vastgoed, energie en financiën.

In tijden van lage rentetarieven bieden deze fondsen een goed alternatief voor obligaties of spaarrekeningen. Het is wel belangrijk om te weten dat deze bedrijven ook vaak een hoge volatiliteit hebben, wat voor meer risico zorgt.

Top 5 High Dividend Yield ETF’s

 • Symbool – NVD
 • Yield (opbrengst) – 134.15%
 • Onder Beheer – $69M
 • Gemiddelde Dagelijkse Volume – 15,941,125
 • Symbool – NVDQ
 • Yield (opbrengst) – 106.57%
 • Onder Beheer – $39M
 • Gemiddelde Dagelijkse Volume – 11,335,842
 • Symbool – CONY
 • Yield (opbrengst) – 80,55%
 • Onder Beheer – $677M
 • Gemiddelde Dagelijkse Volume – 1,020,763
 • Symbool – TSL
 • Yield (opbrengst) – 70,22%
 • Onder Beheer – $8M
 • Gemiddelde Dagelijkse Volume – 317,089
 • Symbool – IWMY
 • Yield (opbrengst) – 63.32%
 • Onder Beheer – $149M
 • Gemiddelde Dagelijkse Volume – 346,555

Dividend Growth ETF's

Bedrijven die elk jaar constant hun dividend verhogen, zijn de focus van deze groep fondsen. De meeste bedrijven in deze groep hebben in de laatste 10 tot 25 jaar elk jaar hun dividend verhoogd. Dit is dan ook een teken dat het bedrijf in uitstekende gezondheid verkeert.

Dividend Growth ETF’s nemen dan ook enkel bedrijven op in hun fonds die sterke balansen en stabiele inkomsten kunnen voorleggen. Nog een overeenkomst is dat deze bedrijven goede vooruitzichten hebben. Zij hebben vaak een stabiele en groeiende inkomstenstroom.

Top 5 Dividend Growth ETF’s (VS)

 • Symbool – VIG
 • Yield (opbrengst) – 8,54%
 • Onder Beheer – $93B
 • Gemiddelde Dagelijkse Volume – 762,316
 • Symbool – DGRW
 • Yield (opbrengst) – 12,27%
 • Onder Beheer – $13,3B
 • Gemiddelde Dagelijkse Volume – 549,722
 • Symbool – NOBL
 • Yield (opbrengst) – 1,31%
 • Onder Beheer – $11,5B
 • Gemiddelde Dagelijkse Volume – 436,145
 • Symbool – IHDG
 • Yield (opbrengst) – 9,68%
 • Onder Beheer – $2,68B
 • Gemiddelde Dagelijkse Volume – 329,577
 • Symbool – REGL
 • Yield (opbrengst) – 0,76%
 • Onder Beheer – $1,48B
 • Gemiddelde Dagelijkse Volume – 48,080

Dividend Quality ETF’s

Deze dividend fondsen focussen zich op kwaliteit bedrijven met een duurzaam dividendbeleid. In tegenstelling tot hoge dividend uitbetalingen of dividendverhoging, wordt hier meer gelet op de kwaliteit.

Investeerders kunnen rekenen op stabiele inkomsten en een lager risico. Dit zorgt ervoor dat bij marktdalingen deze bedrijven over het algemeen beter presteren.

Top 3 Dividend Quality ETF’s

 • Symbool – FLGD
 • Yield (opbrengst) – 3,32%
 • Onder Beheer – $11,54M
 • Gemiddelde Dagelijkse Volume – 253
 • Symbool – XDIV
 • Yield (opbrengst) – 4,76%
 • Onder Beheer – $1,25B
 • Gemiddelde Dagelijkse Volume – 82,972
 • SymboolXDG
 • Yield (opbrengst) – 2,90%
 • Onder Beheer – $265M
 • Gemiddelde Dagelijkse Volume – 11,836

Dividend Aristocrats

En dan is er ook nog een subtype, namelijk Dividend Aristrocrats. Bedrijven of aandelen die tot deze groep behoren, behoren tot de S&P 500-index. Daarbij zijn er nog enkele andere criteria nodig om tot deze groep te horen.

 • Minstens 25 opeenvolgende jaren dividendverhoging
 • Aanzienlijke marktkapitalisatie

Conclusie

Dividend ETF’s zijn een goede manier om op een veilige en passieve manier je geld te beleggen.

Ze kunnen zorgen voor een stabiel inkomen door midden van het dividend. Daarbij zorgt een ETF voor voldoende spreiding om risico tegen te gaan en een kostenbesparing om meer over te houden. Het is wel belangrijk om dividendlekkage te voorkomen door de juiste ETF te kiezen. 

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen is het aanbod ETF’s groot en voor veel verschillende beleggingsstrategieën.

Wil je weten hoe jij het beste een dividend ETF kunt gebruiken? Lees dan meer in ons artikel ‘Voor wie zijn dividend ETF’s geschikt?’.

Veelgestelde Vragen

Dividend ETF’s zijn beleggingsfondsen waarvan de aandelen gericht zijn op bedrijven die dividenden uitkeren.

Bij het opstellen van een dividend ETF wordt gekeken naar bedrijven en aandelen met enkele gunstige criteria zoals een hoge dividenduitkering en gezondheid van het bedrijf. Periodiek worden deze aandelen bekeken en herwogen. De dividenden worden ook uitbetaald aan de beleggers van het dividend ETF.

Er zijn verschillende voordelen waarom dividend ETFs voordelig zijn. Zo zijn er lage instapkosten, stabiele inkomstenstroom, hoge liquiditeit, en transparantie enkele voordelen waarom mensen kiezen om in dividend ETF’s te beleggen.

Deze ETF’s zijn voor een breed scala van beleggers geschikt. Of je nu een beginnende belegger bent, een ervaren belegger, een pensioenbelegger, of een daytrader.

Geschreven door

Michel

Michel van der Sterren, een ervaren ondernemer in persoonlijke financiën en online marketing, deelt praktische kennis en innovatieve strategieën voor geldzaken. Zijn toegankelijke artikelen bieden inzicht voor investeerders van alle niveaus. Met een creatieve geest en sterke interesse in geldbeleid, helpt Michel je een betere money mindset te ontwikkelen voor een sterker financieel leven. Heb je vragen of opmerkingen? Volg Michel dan op LinkedIn .

Deel dit bericht:

Meer leuke artikelen

Transitievergoeding
Persoonlijke Financiën
Charlotte

Heb ik recht op Transitievergoeding?

Een transitievergoeding, ook wel een gouden handdruk of ontslagvergoeding genoemd. Wellicht dat je er wel eens van hebt gehoord, maar wat is het precies? Wist je bijvoorbeeld dat met de

Lees verder
Nasdaq 100 Aandelen
Beleggen
Michel

Wat is de NASDAQ 100 Index?

Wil je graag investeren in de NASDAQ? Dan kun je overwegen om aandelen van bedrijven in de NASDAQ-100 index te kopen. Deze index bevat de 100 grootste bedrijven die je

Lees verder

Disclaimer voor onze Calculators

Beste lezer,

Bedankt voor het gebruiken van onze online calculator, een handige tool ontworpen om jouw financiële planning een stuk eenvoudiger te maken. Voordat je begint, willen we enkele belangrijke punten met je delen. Onze missie is om je te informeren en te ondersteunen op je financiële reis, en daar hoort ook bij dat we duidelijk zijn over de werking en beperkingen van deze tool.

Wat doet onze calculator precies? Met deze calculator kun je een schatting krijgen van de mogelijke leenkosten, inclusief rentes en aflossingen, gebaseerd op de informatie die je invoert. Klinkt handig, toch? We hopen dat het je helpt om beter inzicht te krijgen in je potentiële lening.

Maar let op: De resultaten van deze calculator zijn slechts schattingen. Waarom? Omdat de werkelijke kosten van een lening beïnvloed kunnen worden door verschillende factoren die buiten de scope van deze calculator vallen, zoals bijvoorbeeld je kredietwaardigheid, de specifieke voorwaarden van de leningaanbieder, en veranderingen in rentetarieven.

Waarom is dit belangrijk voor jou? Omdat we willen dat je goed geïnformeerd beslissingen neemt. Financiën kunnen complex zijn, maar door heldere en eenvoudige informatie te verstrekken, streven we ernaar om je te helpen navigeren door de wereld van persoonlijke financiën. Deze calculator is een startpunt, geen eindstation.

Wat moet je nog meer weten? Hoewel we ons best doen om accurate en up-to-date informatie te verstrekken, kunnen we geen garanties bieden over de nauwkeurigheid van de resultaten. De financiële wereld is altijd in beweging, en wat vandaag waar is, kan morgen veranderen.

Heb je zorgen of vragen? Dat is volkomen normaal. Als je twijfels hebt of meer gedetailleerde informatie wenst, adviseren we je om contact op te nemen met een financieel adviseur. Zij kunnen je voorzien van persoonlijk advies dat aansluit bij jouw unieke situatie.

Deze disclaimer is bedoeld om duidelijkheid te verschaffen over de beperkingen en het juiste gebruik van de online geld lenen calculator. Het is geen financieel advies. Voor persoonlijk advies raden we aan om een professionele adviseur te raadplegen.