gelduitleg logo
FOMO fear or missing out stress geld persoonlijke financien verlies vrouw met handen in haar voor laptop inflatie

FOMO – Fear Of Missing Out Uitgelegd

Stel je voor dat je aan de zijlijn staat bij een feest waar iedereen plezier heeft en je je afvraagt waarom je niet ook daar bent. Dat knagende gevoel, die angst om iets geweldigs te missen, kent een naam: FOMO, ofwel de 'Fear Of Missing Out'. Het is een fenomeen dat niet alleen invloed heeft op onze sociale levens, maar zich ook uitstrekt tot de wereld van persoonlijke financiën.

In de achtbaan van beleggingen en markttrends kan FOMO ons verleiden tot impulsieve beslissingen – vaak met de beste intenties, maar helaas niet altijd met de beste resultaten. Waar komt dat gevoel vandaan? En belangrijker nog, hoe kunnen we het herkennen en ons ertegen wapenen om onze financiële toekomst veilig te stellen?

Wat is FOMO?

FOMO staat voor ‘Fear Of Missing Out’ en is de angst om iets te missen dat als waardevol of belangrijk wordt beschouwd door anderen. Het kan variëren van het missen van een sociaal evenement tot het niet investeren in een bepaalde aandelenmarkt die op dit moment populair lijkt. Het is een gevoel van ontevredenheid en angst dat anderen iets beters hebben of bereiken dan jij.

De opkomst van sociale media heeft FOMO nog meer versterkt, omdat we constant worden blootgesteld aan de hoogtepunten van het leven van anderen en het vergelijken met ons eigen leven. Dit kan leiden tot een constante druk om mee te doen en niets te missen.

Waar komt het woord FOMO vandaan?

De term FOMO werd voor het eerst gebruikt door marketingstrateeg Dan Herman in 1996 en is sindsdien een populaire uitdrukking geworden. Het drukt de angst uit dat we dingen missen die iedereen meemaakt of koopt, terwijl wij aan de zijlijn staan.

In de context van persoonlijke financiën kan FOMO ons ertoe aanzetten om te investeren in iets waar we eigenlijk niet veel van weten, maar wat wel als een ‘hot’ trend wordt gepresenteerd. Het gevoel dat we anders iets geweldigs zullen missen, maakt het moeilijk voor ons om rationele beslissingen te nemen.

beleggen tijdens een recessie deflatie financiële fouten dividend etf
Bron: Pexels.com

De Emotionele Impact van FOMO

FOMO heeft niet alleen financiële gevolgen, maar kan ook een grote emotionele impact hebben. Het kan leiden tot gevoelens van angst en stress, vooral wanneer we onze beslissingen baseren op wat anderen doen in plaats van onze eigen doelen en behoeften.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen zijn eigen unieke pad heeft en dat de keuzes van anderen niet altijd geschikt zijn voor ons. Het is essentieel om onze eigen financiële doelen en waarden vast te stellen en ons daarop te richten, in plaats van bang te zijn iets te missen dat anderen doen.

Relatie met Social Media

Zoals eerder vermeld, speelt sociale media een grote rol in het vergroten van FOMO. Het vergelijken van ons leven met dat van anderen op social media kan leiden tot gevoelens van ontevredenheid en tekortkoming, wat weer kan resulteren in impulsaankopen om te proberen hetzelfde niveau van geluk en succes te bereiken.

Het is belangrijk om te onthouden dat wat we online zien niet altijd de realiteit is. Veel mensen presenteren hun leven op social media in een perfect licht, wat ons kan misleiden en ons doen denken dat we iets missen. Focus dus op je eigen financiële doelen en laat je niet meeslepen door de schijn van anderen op social media.

FOMO en Persoonlijke Financiën

FOMO kan een grote invloed hebben op onze persoonlijke financiën. Het kan ervoor zorgen dat we onnodige aankopen doen of ons laten meeslepen door trends en modes die niet bij onze budgetten passen. Dit kan leiden tot schulden en financiële problemen.

Impact op Investeringsbeslissingen

FOMO kan ook van invloed zijn op onze investeringsbeslissingen. Het kan ervoor zorgen dat we geneigd zijn om mee te gaan met de menigte en te investeren in bepaalde aandelen of activa, zelfs als het niet past bij onze lange-termijn doelstellingen of risicoprofiel. Dit kan leiden tot impulsieve en ondoordachte beslissingen, die mogelijk niet de beste resultaten opleveren.

Risico's van FOMO-gedreven Investeringen

Het volgen van trends en impulsief investeren kan leiden tot aanzienlijke verliezen en de waarde van onze portefeuille aantasten. Het is belangrijk om rationele beslissingen te nemen, gebaseerd op je eigen financiële doelen en onderzoek, in plaats van toe te geven aan FOMO.

Als je merkt dat je vaak overweldigd wordt door FOMO en het moeilijk vindt om rationele investeringsbeslissingen te maken, overweeg dan om een financieel adviseur in te schakelen. Deze professionals kunnen je helpen om weloverwogen beslissingen te nemen en om je financiële doelen te bereiken op een verantwoorde manier.

Voorbeelden van FOMO in de Beleggingswereld

Helaas zijn er tal van voorbeelden van mensen die (te) snel beslissingen hebben genomen om ergens in te investeren, zonder voldoende onderzoek te doen. Ze voelden de ‘fear of missing out’ en hebben daardoor ondoordachte keuzes gemaakt. Hier zijn een aantal bekende voorbeelden:

Cryptocurrencies

Een bekend voorbeeld van FOMO in de beleggingswereld is de hype rondom cryptocurrencies, zoals Bitcoin. Veel mensen werden overgehaald door verhalen over enorme winsten en investeerden zonder voldoende onderzoek te doen naar deze volatiele markt.

Social Media Aandelen

Een ander voorbeeld is het kopen van aandelen in bedrijven die populair zijn op social media, zonder te begrijpen wat het bedrijf precies doet of wat de financiële prestaties zijn. Dit kan leiden tot verliezen als de aandelenkoers uiteindelijk daalt.

Initial Coin Offering (ICO) Scams

Sommige mensen zijn ook het slachtoffer geworden van FOMO door te investeren in Initial Coin Offerings (ICO’s) zonder onderzoek te doen naar deze projecten. Helaas zijn er veel ICO’s die uiteindelijk scams blijken te zijn en investeerders hun geld verliezen.

Initial Coin Offerings zijn een manier voor bedrijven om kapitaal op te halen door middel van uitgifte van hun eigen cryptocurrency. Maar ze zijn niet gereguleerd en er is geen garantie dat het project daadwerkelijk succesvol zal zijn.

vrouw huilt terwijl ze rekeningen in haar handen houdt - AFM FOMO recessie
Bron: Pexels.com

Strategieën om FOMO te Overwinnen

Goed, we weten nu dat FOMO je zomaar kan overkomen en het erg schadelijk kan zijn voor je financiële en emotionele balans. Maar hoe ga je er het beste mee om? Wat kun je doen om FOMO te voorkomen?

Hier zijn een aantal strategieën die je kunt toepassen:

Een van de beste manieren om FOMO te overwinnen is door duidelijke financiële doelen voor jezelf te stellen en je hieraan te houden. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je een bepaald bedrag wilt sparen of beleggen in een specifieke periode. Door je te focussen op je eigen doelen, zul je minder snel de behoefte voelen om achter trends aan te jagen.

Voordat je ergens in investeert, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen. Begrijp wat het bedrijf doet, wat hun financiële prestaties zijn en hoe hun toekomst eruitziet. Laat je niet leiden door FOMO en investeer alleen als je overtuigd bent van de potentie van het project.

Wees kritisch bij het lezen van nieuws en meningen over investeringen. Niet alles wat je online leest is waar of betrouwbaar, vooral als het gaat om financiële adviezen. Vertrouw op je eigen onderzoek en oordeel.

Het kan verleidelijk zijn om mee te doen met de hype en snel geld te willen verdienen. Maar probeer zelfbeheersing te oefenen en niet impulsief te handelen. Dit kan voorkomen dat je onnodige risico’s neemt en uiteindelijk geld verliest.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen op zijn eigen pad zit en financiële situatie anders is. Vergelijk jezelf niet met anderen en laat je niet beïnvloeden door wat zij doen of hebben. Focus op je eigen doelen en strategieën.

Als je merkt dat FOMO een negatieve invloed heeft op je financiële beslissingen, praat er dan over met vrienden, familie of een financieel adviseur. Het kan helpen om je gedachten en gevoelens te delen en samen te werken aan een plan om FOMO onder controle te houden.

Het is normaal dat je af en toe een slechte beslissing maakt bij het investeren. In plaats van jezelf te straffen, leer ervan en pas het toe in toekomstige beslissingen. FOMO kan leiden tot impulsieve en ondoordachte beslissingen, maar door te leren van je fouten kun je dit in de toekomst vermijden en betere investeringsbeslissingen nemen.

Tools en Technieken

Om je persoonlijke financiën te verbeteren, zijn er verschillende tools en technieken die je kunt gebruiken. Hieronder bespreken we een aantal opties die je kunnen helpen bij het beheren van je geld en het nemen van verstandige investeringsbeslissingen.

  • Budgetterings-apps: Er zijn verschillende apps beschikbaar die je kunnen helpen bij het opstellen en volgen van een budget. Met deze apps kun je al je inkomsten en uitgaven bijhouden en zo een beter overzicht krijgen van je financiële situatie.
  • Investerings-apps: Er zijn ook apps waarmee je kunt beginnen met beleggen en investeren, zelfs met kleine bedragen. Deze apps bieden vaak ook tools en informatie om je te helpen bij het nemen van beslissingen.
  • Financiële planners: Als je wat meer hulp nodig hebt bij het opzetten van een financieel plan, kun je overwegen om een financieel planner in te schakelen. Zij kunnen je helpen bij het opstellen van een budget, het beheren van je investeringen en het plannen voor de lange termijn.

Rationele Analyse

Om financiële beslissingen te nemen, is het belangrijk om een rationele analyse te maken. Dit houdt in dat je de feiten en cijfers bekijkt en op basis daarvan een beslissing neemt. Het is hierbij van belang om emoties buiten beschouwing te laten. Kijk alleen naar de rationele aspecten van een investering. Enkele tools en technieken die hierbij kunnen helpen zijn bijvoorbeeld financiële ratio’s, discounted cashflow analyse en technische analyse.

  • Financiële ratio’s: Dit zijn verhoudingen tussen verschillende financiële gegevens, zoals de schuldgraad, rentabiliteit en liquiditeit van een bedrijf. Door deze ratio’s te berekenen en te vergelijken met andere bedrijven of de sectorgemiddelden, kun je een goed beeld krijgen van de financiële gezondheid van een bedrijf.
  • Discounted cashflow analyse: Deze techniek kijkt naar de toekomstige cashflow van een bedrijf en houdt rekening met de tijdswaarde van geld. Door deze analyse uit te voeren, kun je beoordelen of een investering rendabel zal zijn op lange termijn.
  • Technische analyse: Hierbij wordt gekeken naar historische koerspatronen en trends om te voorspellen hoe de koers van een bepaald aandeel zich zal ontwikkelen. Deze analyse kan helpen bij het timing van aankoop- en verkoopbeslissingen.

Risicomanagement

Bovendien is het essentieel om risico’s te beheersen bij het nemen van financiële beslissingen. Dit kan op verschillende manieren, zoals diversificatie van beleggingen en het gebruiken van stop loss orders om verliezen te beperken.

Het is ook belangrijk om een noodfonds op te bouwen voor onverwachte gebeurtenissen en om regelmatig de portefeuille te evalueren en aan te passen indien nodig.

Door op een verantwoorde manier met risico’s om te gaan, kun je jouw investeringen beschermen en meer stabiliteit in je financiële situatie brengen.

Mentale Weerbaarheid

Naast het beheren van financiële risico’s, is het ook belangrijk om mentaal weerbaar te zijn bij het nemen van financiële beslissingen. Dit houdt in dat je emoties zoals angst en hebzucht onder controle moet houden en rationeel moet blijven denken.

Het kan nuttig zijn om een financieel plan te maken en je hieraan te houden, zodat je niet impulsief handelt. Het is ook aan te raden om regelmatig te reflecteren op je financiële doelen en motivaties, zodat je gemotiveerd blijft en gefocust op de lange termijn.

Samenvatting

FOMO (Fear of Missing Out) kan een grote invloed hebben op onze financiële beslissingen. Het is belangrijk om deze emotie onder controle te houden en rationeel te blijven handelen, om zo onverantwoorde investeringen te vermijden. Het is ook essentieel om risico’s te beheersen door diversificatie en een noodfonds op te bouwen. En tot slot, het is cruciaal om mentaal weerbaar te zijn bij het nemen van financiële beslissingen en je te blijven richten op lange termijn doelen. Door deze principes te volgen, kun je jouw financiële situatie stabiel houden en toekomstige successen behalen.

Extra Hulpmiddelen (met links)

Wil je meer weten over risicomanagement, diversificatie en financiële planning? Bekijk dan ook eens de volgende bronnen:

Investopedia: Risk Management

Forbes – What is diversification

 

Geschreven door

Michel

Michel van der Sterren, een ervaren ondernemer in persoonlijke financiën en online marketing, deelt praktische kennis en innovatieve strategieën voor geldzaken. Zijn toegankelijke artikelen bieden inzicht voor investeerders van alle niveaus. Met een creatieve geest en sterke interesse in geldbeleid, helpt Michel je een betere money mindset te ontwikkelen voor een sterker financieel leven. Heb je vragen of opmerkingen? Volg Michel dan op LinkedIn .

Deel dit bericht:

Meer leuke artikelen

Transitievergoeding
Persoonlijke Financiën
Charlotte

Heb ik recht op Transitievergoeding?

Een transitievergoeding, ook wel een gouden handdruk of ontslagvergoeding genoemd. Wellicht dat je er wel eens van hebt gehoord, maar wat is het precies? Wist je bijvoorbeeld dat met de

Lees verder
Nasdaq 100 Aandelen
Beleggen
Michel

Wat is de NASDAQ 100 Index?

Wil je graag investeren in de NASDAQ? Dan kun je overwegen om aandelen van bedrijven in de NASDAQ-100 index te kopen. Deze index bevat de 100 grootste bedrijven die je

Lees verder

Disclaimer voor onze Calculators

Beste lezer,

Bedankt voor het gebruiken van onze online calculator, een handige tool ontworpen om jouw financiële planning een stuk eenvoudiger te maken. Voordat je begint, willen we enkele belangrijke punten met je delen. Onze missie is om je te informeren en te ondersteunen op je financiële reis, en daar hoort ook bij dat we duidelijk zijn over de werking en beperkingen van deze tool.

Wat doet onze calculator precies? Met deze calculator kun je een schatting krijgen van de mogelijke leenkosten, inclusief rentes en aflossingen, gebaseerd op de informatie die je invoert. Klinkt handig, toch? We hopen dat het je helpt om beter inzicht te krijgen in je potentiële lening.

Maar let op: De resultaten van deze calculator zijn slechts schattingen. Waarom? Omdat de werkelijke kosten van een lening beïnvloed kunnen worden door verschillende factoren die buiten de scope van deze calculator vallen, zoals bijvoorbeeld je kredietwaardigheid, de specifieke voorwaarden van de leningaanbieder, en veranderingen in rentetarieven.

Waarom is dit belangrijk voor jou? Omdat we willen dat je goed geïnformeerd beslissingen neemt. Financiën kunnen complex zijn, maar door heldere en eenvoudige informatie te verstrekken, streven we ernaar om je te helpen navigeren door de wereld van persoonlijke financiën. Deze calculator is een startpunt, geen eindstation.

Wat moet je nog meer weten? Hoewel we ons best doen om accurate en up-to-date informatie te verstrekken, kunnen we geen garanties bieden over de nauwkeurigheid van de resultaten. De financiële wereld is altijd in beweging, en wat vandaag waar is, kan morgen veranderen.

Heb je zorgen of vragen? Dat is volkomen normaal. Als je twijfels hebt of meer gedetailleerde informatie wenst, adviseren we je om contact op te nemen met een financieel adviseur. Zij kunnen je voorzien van persoonlijk advies dat aansluit bij jouw unieke situatie.

Deze disclaimer is bedoeld om duidelijkheid te verschaffen over de beperkingen en het juiste gebruik van de online geld lenen calculator. Het is geen financieel advies. Voor persoonlijk advies raden we aan om een professionele adviseur te raadplegen.