gelduitleg logo
groen sparen duurzaam beleggen geld munten boompje groeit groene beleggingen

Groen Sparen – Alles over Duurzaam Sparen

Ontdek duurzaam sparen - goed voor je portemonnee en de planeet! Leer hoe je financiën duurzaam kunt laten groeien voor een positieve impact op het milieu en een mooi rendement. Lees alles over duurzaam sparen met belastingvoordeel.

Wat is Groen Sparen?

Groen Sparen is een vorm van duurzaam sparen waarbij je als spaarder investeert in groene projecten en initiatieven. Het doel van Groen Sparen is niet alleen om geld te verdienen, maar ook om bij te dragen aan een betere wereld voor de toekomstige generaties. Het is een win-win situatie waarbij zowel de spaarder als het milieu baat hebben.

Investeren? Het is toch sparen?

Klopt, bij Groen Sparen wordt je spaargeld gebruikt om te investeren in duurzame projecten. Dit kan bijvoorbeeld gaan om de aanleg van windmolenparken, zonnepanelen op daken of het ontwikkelen van milieuvriendelijke technologieën. Als spaarder krijg je hierbij een rente op je spaargeld, vergelijkbaar met andere spaarvormen. Je spaart dus niet alleen voor jezelf, maar ook voor een betere wereld.

Plant in hand duurzaam beleggen ESG groen sparen

Maar wat is dan het verschil met gewoon sparen?

Bij traditioneel sparen wordt je geld doorgaans gebruikt om uit te lenen aan bedrijven en banken, die het vervolgens investeren in allerlei projecten. Dit kan ook gaan om minder duurzame initiatieven, zoals de bouw van kolencentrales of oliewinning. Bij Groen Sparen daarentegen weet je zeker dat jouw geld alleen wordt gebruikt voor duurzame projecten. Daarnaast is Groen Sparen vaak fiscaal voordeliger, omdat je als spaarder belastingvoordeel kunt krijgen over de rente die je ontvangt.

Hoe werkt het?

Groen Sparen kan bij verschillende banken en financiële instellingen. Je opent een Groen Spaarrekening en stort hierop een bedrag dat je wilt investeren. Dit geld wordt vervolgens gebruikt om te investeren in duurzame projecten. Jouw spaargeld blijft altijd beschikbaar en je kunt het opnemen wanneer je wilt. Het biedt dus dezelfde flexibiliteit als traditioneel sparen.

Waarom zou ik kiezen voor Groen Sparen?

Door te kiezen voor Groen Sparen draag je bij aan een duurzamere wereld. Je spaargeld wordt gebruikt voor positieve initiatieven die bijdragen aan een beter milieu en een schonere toekomst. Daarnaast biedt Groen Sparen vaak ook nog eens aantrekkelijke rentepercentages en fiscale voordelen. Het is dus niet alleen goed voor de wereld, maar ook voor je portemonnee.

Voordelen Groen Sparen

De voordelen van Groen Sparen strekken zich uit van bijdragen aan een beter milieu tot het realiseren van belastingvoordeel. Eenvoudig gezegd, door te kiezen voor Groen Sparen koppel je het nuttige aan het aangename. Je maakt impact met je geld en investeert in je eigen financiële toekomst. Laten we eens bekijken waarom Groen Sparen een slimme keuze is.

Milieu

Wanneer je kiest voor Groen Sparen, word je niet alleen een spaarder, maar ook een milieubeschermer. Je draagt actief bij aan milieubescherming door duurzame projecten te ondersteunen, zoals hernieuwbare energiebronnen en biologische landbouw. Wist je dat je hiermee een directe impact kunt maken op het verminderen van CO2-uitstoot? En dat is nog maar het begin!

Sociaal

Groen Sparen helpt niet alleen het milieu, maar het steunt ook innovatieve en toekomstgerichte projecten die sociale en economische voordelen met zich meebrengen. Door te investeren in groene initiatieven, help je mee aan het bouwen van een duurzame toekomst voor ons allemaal.

vrouw in natuur financieel onafhankelijk

Belastingvoordeel groen sparen

En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, biedt de overheid vaak belastingvoordelen voor groene spaarders. Let op, je moet hiervoor wel in een groenfonds investeren. Vraag bij je bank of beleggingsmaatschappij ze aan deze voorwaarde voldoen. Nederlandse groene beleggers en groene spaarders krijgen een belastingvrijstelling. In 2024 is de vrijstelling groen sparen € 71.251 zonder fiscaal partner en € 142.502 met fiscaal partner (bron: belastingdienst.nl).

Extra heffingskorting

Naast de vrijstelling heb je ook recht op extra heffingskorting. Deze heffingskorting bedraagt 0,7% van het vrijstellingsbedrag waar jij, mogelijk samen met je partner, recht op hebt. Op belastingdienst.nl kun je meer informatie vinden.

Belastingtechnische informatie kan verouderd zijn. Doe je eigen onderzoek. Deze informatie is voor het laatst bijgewerkt op 19-02-2024.

Groene Spaarrekeningen en Groene Spaarobligaties

Zowel groene spaarrekeningen en groene spaarobligaties zijn interessante opties voor iedereen die zijn of haar financiële horizon wil vergroenen, maar ze bedienen allebei net een andere behoefte.

Groene Spaarrekening

Aan de ene kant hebben we de groene spaarrekening, die niet alleen een veilige haven biedt voor je zuurverdiende geld, maar tevens garandeert dat jouw kapitaal bijdraagt aan ethische en duurzame projecten. Dit kunnen projecten zijn die de biodiversiteit bevorderen of de ecologische voetafdruk verkleinen!

Groene spaarobligatie

Aan de andere kant staat de groene spaarobligatie. Hiermee leen je eigenlijk geld uit aan de overheid of soms aan bedrijven, die dit kapitaal exclusief inzetten ter financiering van milieubewuste initiatieven, zoals zonne-energieparken of windturbineinstallaties. Terwijl je met een groene spaarrekening veelal flexibele toegang tot je geld houdt, wordt bij het aanschaffen van een groene spaarobligatie je inleg doorgaans voor een vooraf vastgestelde periode vastgezet, in ruil voor een beloofde rente. Dit werkt dus vrijwel hetzelfde als een normale obligatie, alleen dan bedoeld voor duurzame projecten.

Welke banken hebben groen sparen en groen beleggen?

Er zijn in Nederland een aantal banken met een zogenaamd erkend groenfonds. Deze banken mogen dus groen sparen en groen beleggen aanbieden, waarmee je belastingvoordeel kunt krijgen. Het RVO heeft de volgende lijst met banken en een groenfonds gedeeld:

Duurzaam beleggen ESG Natuur bomen kantoorgebouw

Hoe kan ik beginnen met Groen Sparen?

Als je geïnteresseerd bent in Groen Sparen, kun je het beste contact opnemen met je bank of financiële instelling. Heeft je bank geen groen sparen? Dan kun je contact opnemen met een van de bovenstaande banken.

Zij kunnen je meer informatie geven over de mogelijkheden en voorwaarden van Groen Sparen. Zo kun je een weloverwogen keuze maken voor een Groen Spaarrekening die past bij jouw wensen en behoeften.

Kijk wel goed naar de criteria. Niet elke groene spaarrekening is gelijk; de voorwaarden, zoals rentetarieven, kosten en inlegvereisten, kunnen per bank variëren.

Om te starten, doorloop je de volgende stappen:

  1. Vergelijk groene spaarrekeningen van verschillende banken op rentepercentage, voorwaarden en keurmerken.
  2. Controleer de projecten die gefinancierd worden met jouw spaargeld. Zijn dit initiatieven waar jij jezelf in kunt vinden?
  3. Bekijk de eisen voor fiscaal voordeel. Past dit binnen jouw financiële situatie?
  4. Kies de bank die het best bij jou past en vul de benodigde documentatie in, vaak kan dit eenvoudig online.

Stel jezelf de vraag: “Hoe belangrijk is het voor mij dat mijn geld bijdraagt aan een groenere wereld?” Als het antwoord ‘heel belangrijk’ is, dan is dit hét moment kans om actie te ondernemen.

Conclusie

Het openen van een Groen Spaarrekening is een eenvoudige manier om bij te dragen aan duurzame projecten en tegelijkertijd financieel voordeel te behalen. Door de juiste bank te kiezen en goed op de voorwaarden te letten, kun je op lange termijn profiteren van een hoger rendement en tegelijkertijd bijdragen aan een betere wereld. Neem dus contact op met je bank of vergelijk de mogelijkheden online en maak vandaag nog de stap richting groener sparen!

Deel dit bericht:

Geschreven door

Michel

Michel van der Sterren, een ervaren ondernemer in persoonlijke financiën en online marketing, deelt praktische kennis en innovatieve strategieën voor geldzaken. Zijn toegankelijke artikelen bieden inzicht voor investeerders van alle niveaus. Met een creatieve geest en sterke interesse in geldbeleid, helpt Michel je een betere money mindset te ontwikkelen voor een sterker financieel leven. Heb je vragen of opmerkingen? Volg Michel dan op LinkedIn .

Inhoudsopgave

Vriendelijke Herinnering aan Onze Lezers

Welkom op ons blog, waar we ons richten op het delen van inzichten, tips en algemene informatie over persoonlijke financiën. We hopen dat de informatie die we delen nuttig en leerzaam voor je is.

Dat gezegd hebbende, willen we graag duidelijk maken dat de inhoud op deze site niet bedoeld is als financieel advies. Hoewel we ernaar streven om nauwkeurige en up-to-date informatie te verstrekken, hebben we geen AFM vergunning om financieel advies te geven.

Onze artikelen zijn bedoeld om je te helpen bij het begrijpen van verschillende aspecten van persoonlijke financiën en om je aan te moedigen om meer te leren. Maar elke financiële beslissing die je neemt, moet gebaseerd zijn op je eigen onderzoek en overwegingen, en indien nodig, met het advies van een gekwalificeerde professional.

We moedigen al onze lezers aan om vragen te stellen, kritisch na te denken en geïnformeerde beslissingen te nemen. Dank je wel voor je begrip en blijf genieten van onze content!

Meer leuke artikelen

bitcoin crypto cryptocurrency illustratie
Crypto
Michel

Wat is Bitcoin? Alles over BTC

Bitcoin is meer dan alleen een digitale valuta; het is een revolutie in de financiële wereld. Ontdek wat Bitcoin is, hoe het werkt en waarom het interessant is voor beleggers.

Lees verder

Disclaimer voor onze Calculators

Beste lezer,

Bedankt voor het gebruiken van onze online calculator, een handige tool ontworpen om jouw financiële planning een stuk eenvoudiger te maken. Voordat je begint, willen we enkele belangrijke punten met je delen. Onze missie is om je te informeren en te ondersteunen op je financiële reis, en daar hoort ook bij dat we duidelijk zijn over de werking en beperkingen van deze tool.

Wat doet onze calculator precies? Met deze calculator kun je een schatting krijgen van de mogelijke leenkosten, inclusief rentes en aflossingen, gebaseerd op de informatie die je invoert. Klinkt handig, toch? We hopen dat het je helpt om beter inzicht te krijgen in je potentiële lening.

Maar let op: De resultaten van deze calculator zijn slechts schattingen. Waarom? Omdat de werkelijke kosten van een lening beïnvloed kunnen worden door verschillende factoren die buiten de scope van deze calculator vallen, zoals bijvoorbeeld je kredietwaardigheid, de specifieke voorwaarden van de leningaanbieder, en veranderingen in rentetarieven.

Waarom is dit belangrijk voor jou? Omdat we willen dat je goed geïnformeerd beslissingen neemt. Financiën kunnen complex zijn, maar door heldere en eenvoudige informatie te verstrekken, streven we ernaar om je te helpen navigeren door de wereld van persoonlijke financiën. Deze calculator is een startpunt, geen eindstation.

Wat moet je nog meer weten? Hoewel we ons best doen om accurate en up-to-date informatie te verstrekken, kunnen we geen garanties bieden over de nauwkeurigheid van de resultaten. De financiële wereld is altijd in beweging, en wat vandaag waar is, kan morgen veranderen.

Heb je zorgen of vragen? Dat is volkomen normaal. Als je twijfels hebt of meer gedetailleerde informatie wenst, adviseren we je om contact op te nemen met een financieel adviseur. Zij kunnen je voorzien van persoonlijk advies dat aansluit bij jouw unieke situatie.

Deze disclaimer is bedoeld om duidelijkheid te verschaffen over de beperkingen en het juiste gebruik van de online geld lenen calculator. Het is geen financieel advies. Voor persoonlijk advies raden we aan om een professionele adviseur te raadplegen.