gelduitleg logo
groen sparen duurzaam beleggen geld munten boompje groeit groene beleggingen

Groen Sparen – Alles over Duurzaam Sparen

Ontdek duurzaam sparen - goed voor je portemonnee en de planeet! Leer hoe je financiën duurzaam kunt laten groeien voor een positieve impact op het milieu en een mooi rendement. Lees alles over duurzaam sparen met belastingvoordeel.

Wat is Groen Sparen?

Vind je het belangrijk dat het geld dat je op de bank hebt staan, wordt geïnvesteerd in duurzame projecten? Dan is groen sparen wellicht iets voor jou. Groen sparen is een duurzame manier om te sparen. Je spaart via een depositorekening waarop je voor een bepaalde tijd een bedrag vastzet. In ruil hiervoor krijg je een vaste rente voor het groen sparen.

Groen sparen versus regulier sparen

Groen sparen is eigenlijk hetzelfde als depositosparen. Een groot verschil tussen de twee is echter dat je op je groene spaarproduct stort, voor minimaal 70% door de bank moet worden geïnvesteerd in duurzame projecten. Denk bijvoorbeeld aan duurzame landbouwprojecten of ontwikkelingsprojecten voor duurzame energie.

Een belangrijk aspect van groen sparen is dat de investeringsprojecten goed zijn voor mens en milieu. Zo zal en groene instelling nooit investeren in wapenhandel of kinderarbeid. In plaats daarvan investeren ze in bijvoorbeeld circulair bouwen, duurzame landbouw of milieuvriendelijke mobiliteit.

Plant in hand duurzaam beleggen ESG groen sparen

Rente

Een verschil tussen groen sparen en regulier sparen is de rente. Waar een reguliere spaarrekening vaak een variabele rente geeft, ontvang je op je groene spaarrekening een vaste rente (voor een bepaalde periode). De rente van een reguliere spaarrekening is vaak lager dan die van een groen spaarproduct.

Looptijd

Terwijl je met een reguliere spaarrekening voor een onbepaalde periode kunt sparen, heeft een groene spaarrekening een looptijd. Tijdens deze looptijd staat het bedrag dat je spaart vast en moet je een boete betalen wanneer je in de tussentijd geld op wilt nemen. Je kunt een groene spaarrekening wel door laten lopen, maar vaak wordt de rente dan variabel en kun je onbeperkt geld opnemen.

Groen sparen versus beleggen

Groen sparen is niet beleggen. Aan beleggen zitten namelijk risico’s verbonden en het rendement is niet altijd van tevoren bekend. Bij een groene spaarrekening weet je hoe hoog de rente is die je zult ontvangen. Zo weet je altijd wat je na afloop van de rentevaste periode ontvangt.

Als je geïnteresseerd bent in groen beleggen, kun je kiezen voor groene spaarobligaties. Hiermee leen je eigenlijk geld uit aan de overheid of een bedrijf, dat dit kapitaal exclusief inzet ter financiering van milieubewuste initiatieven. Bij het aanschaffen van een groene spaarobligatie wordt je inleg doorgaans voor een vooraf vastgestelde periode vastgezet, in ruil voor een beloofde rente. Dit werkt dus vrijwel hetzelfde als een normale obligatie, alleen dan bedoeld voor duurzame projecten.

Waar kun je groen sparen?

Groen sparen kan bij vele banken en financiële instellingen. Zo vind je groene spaarproducten bij onder andere ABN AMRO, ING, Rabobank en Triodos. Het RVO heeft een lijst met banken en een groenfonds gedeeld, met o.a.:

Duurzaam beleggen ESG Natuur bomen kantoorgebouw

Hoe kan ik beginnen met Groen Sparen?

Een groene spaarrekening openen is net zo gemakkelijk als een reguliere spaarrekening openen. Ga naar de website van de instelling waarbij je de rekening wilt openen en doorloop het online aanmeldproces. Let wel op: omdat groen sparen de laatste tijd steeds populairder wordt, is het niet altijd mogelijk om een groene spaarrekening te openen. Op onderstaande manier kies je een groen spaarproduct dat bij je past.

Om te starten, doorloop je de volgende stappen:

  1. Vergelijk groene spaarrekeningen van verschillende banken op rentepercentage, voorwaarden en keurmerken.
  2. Controleer de projecten die gefinancierd worden met jouw spaargeld. Zijn dit initiatieven waar jij jezelf in kunt vinden?
  3. Bekijk de eisen voor fiscaal voordeel. Past dit binnen jouw financiële situatie?
  4. Kies de bank die het best bij jou past en vul de benodigde documentatie in, vaak kan dit eenvoudig online.
vrouw in natuur financieel onafhankelijk

Belastingvoordeel van groen sparen

Aan groen sparen zitten aanzienlijke fiscale voordelen verbonden. De overheid stimuleert namelijk zogenoemde “maatschappelijke beleggingen” en geeft daarom belastingkorting op groene spaarproducten. Dit betekent dat je belastingvrij kunt groen sparen tot een bepaald bedrag. Naast dit voordeel op groen sparen ontvang je ook een heffingskorting van 0,7% op je inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen.

Er zijn wel een aantal voorwaarden verbonden aan om korting te krijgen op je belasting met groen sparen. Zo moet de belastingdienst je groene spaarproduct officieel erkennen en kun je per jaar tot € 71.251 (€ 142.502 met een fiscaal partner) groen sparen.

Conclusie

Het openen van een Groen Spaarrekening is een eenvoudige manier om bij te dragen aan duurzame projecten en tegelijkertijd financieel voordeel te behalen. Door de juiste bank te kiezen en goed op de voorwaarden te letten, kun je op lange termijn profiteren van een hoger rendement en tegelijkertijd bijdragen aan een betere wereld. Neem dus contact op met je bank of vergelijk de mogelijkheden online en maak vandaag nog de stap richting groener sparen!

Geschreven door

Michel

Michel van der Sterren, een ervaren ondernemer in persoonlijke financiën en online marketing, deelt praktische kennis en innovatieve strategieën voor geldzaken. Zijn toegankelijke artikelen bieden inzicht voor investeerders van alle niveaus. Met een creatieve geest en sterke interesse in geldbeleid, helpt Michel je een betere money mindset te ontwikkelen voor een sterker financieel leven. Heb je vragen of opmerkingen? Volg Michel dan op LinkedIn .

Deel dit bericht:

Meer leuke artikelen

Transitievergoeding
Persoonlijke Financiën
Charlotte

Heb ik recht op Transitievergoeding?

Een transitievergoeding, ook wel een gouden handdruk of ontslagvergoeding genoemd. Wellicht dat je er wel eens van hebt gehoord, maar wat is het precies? Wist je bijvoorbeeld dat met de

Lees verder
Nasdaq 100 Aandelen
Beleggen
Michel

Wat is de NASDAQ 100 Index?

Wil je graag investeren in de NASDAQ? Dan kun je overwegen om aandelen van bedrijven in de NASDAQ-100 index te kopen. Deze index bevat de 100 grootste bedrijven die je

Lees verder

Disclaimer voor onze Calculators

Beste lezer,

Bedankt voor het gebruiken van onze online calculator, een handige tool ontworpen om jouw financiële planning een stuk eenvoudiger te maken. Voordat je begint, willen we enkele belangrijke punten met je delen. Onze missie is om je te informeren en te ondersteunen op je financiële reis, en daar hoort ook bij dat we duidelijk zijn over de werking en beperkingen van deze tool.

Wat doet onze calculator precies? Met deze calculator kun je een schatting krijgen van de mogelijke leenkosten, inclusief rentes en aflossingen, gebaseerd op de informatie die je invoert. Klinkt handig, toch? We hopen dat het je helpt om beter inzicht te krijgen in je potentiële lening.

Maar let op: De resultaten van deze calculator zijn slechts schattingen. Waarom? Omdat de werkelijke kosten van een lening beïnvloed kunnen worden door verschillende factoren die buiten de scope van deze calculator vallen, zoals bijvoorbeeld je kredietwaardigheid, de specifieke voorwaarden van de leningaanbieder, en veranderingen in rentetarieven.

Waarom is dit belangrijk voor jou? Omdat we willen dat je goed geïnformeerd beslissingen neemt. Financiën kunnen complex zijn, maar door heldere en eenvoudige informatie te verstrekken, streven we ernaar om je te helpen navigeren door de wereld van persoonlijke financiën. Deze calculator is een startpunt, geen eindstation.

Wat moet je nog meer weten? Hoewel we ons best doen om accurate en up-to-date informatie te verstrekken, kunnen we geen garanties bieden over de nauwkeurigheid van de resultaten. De financiële wereld is altijd in beweging, en wat vandaag waar is, kan morgen veranderen.

Heb je zorgen of vragen? Dat is volkomen normaal. Als je twijfels hebt of meer gedetailleerde informatie wenst, adviseren we je om contact op te nemen met een financieel adviseur. Zij kunnen je voorzien van persoonlijk advies dat aansluit bij jouw unieke situatie.

Deze disclaimer is bedoeld om duidelijkheid te verschaffen over de beperkingen en het juiste gebruik van de online geld lenen calculator. Het is geen financieel advies. Voor persoonlijk advies raden we aan om een professionele adviseur te raadplegen.