gelduitleg logo
beleggen met weinig geld wisselgeld munten euro

Kan ik beleggen met weinig geld?

Beleggen is een goede manier om extra geld opzij te zetten voor de toekomst, maar toch bestaat er een misvatting dat beleggen alleen maar kan als je veel geld hebt. Niets is minder waar: je kunt tegenwoordig ook beleggen met weinig geld. Overweeg je te beleggen met een klein bedrag? Lees dan hier waar je op moet letten en hoe je kunt starten.

Waarom kiezen voor beleggen met een klein bedrag?

Je vraagt je misschien af of beleggen met weinig geld zin heeft. Waarom zou je hieraan beginnen? Nou, het beleggen met kleinere bedragen neemt een aantal voordelen met zich mee. De belangrijkste voordelen zetten we hieronder voor je op een rijtje:

Minder Risico

Als je kiest voor beleggen met een klein bedrag, heb je als voordeel dat je minder risico loopt om veel geld te verliezen. Zeker als beginner is dit een belangrijk voordeel. Als je nog niet veel kennis hebt van beleggen kan het best eng zijn om zomaar ergens geld in te leggen zonder dat je weet wat jouw investering je gaat brengen. Door een klein bedrag te investeren kun je leren hoe beleggen werkt zonder dat je in één klap al je vermogen kwijt raakt als de waarde van jouw beleggingen flink daalt.

Hoger Rendement

Als je vroeg begint met beleggen met weinig geld, bouw je op termijn toch flink wat rendement op. Maak je maandelijks geld over naar je spaarrekening, dan bouw je tegenwoordig weinig tot geen rente op, waardoor het voor veel mensen niet meer aantrekkelijk is om te sparen via de bank. Door te beleggen kan je geld meer waard worden en bouw je dus meer rendement op dan via een spaarrekening. Geld maakt dus geld door het zogeheten rente op rente-effect.

Laagdrempelige instap

Bij veel beleggingsfondsen kun je tegenwoordig al beginnen met beleggen met kleine bedragen van € 10 tot € 100. Het beginnen met beleggen, ook al heb je een lager budget, is hierdoor een stuk toegankelijker dan vroeger. Bij een aantal van deze brokers kun je je geld laten beleggen in bijvoorbeeld ETF’s die door anderen beheerd worden. Op deze manier hoef je zelf niet 24/7 de markt in de gaten te houden en je aandelen te verkopen en nieuwe te kopen. Je hoeft dus geen doorgewinterde trader meer te zijn om te beleggen.

Inflatiebescherming

Tot slot bescherm je met beleggen je geld ook tegen waardevermindering door inflatie. Wanneer je belegt, behaal je zoals eerder aangegeven in sommige gevallen een hoger rendement dat hoger kan zijn door de inflatie. Is dit het geval, dan behoud je je koopkracht. Koopkracht is de hoeveelheid producten en diensten die iemand van zijn geld kan kopen. De koopkracht verandert door inflatie, economische omstandigheden en de verandering in vraag en aanbod van producten en diensten.

Hoe kun je beleggen met weinig geld?

Als je wilt beleggen met een kleiner budget, dan kun je dit op verschillende manieren doen en je kunt er op verschillende manieren mee starten. Ik heb een stappenplan en een aantal tips die jij kunt gebruiken om te beginnen met beleggen met weinig geld:

1. Kies een beleggingsplatform

De meeste beleggingsplatformen hanteren geen hoge opstartkosten en helpen jou op weg met lage of zelfs geen commissiekosten. Op deze nieuwe platformen kun je vaak al met een inleg van € 10 starten met beleggen en vind je een overzichtelijke interface die het beleggen gemakkelijk maakt. Kies dus voor een platform dat lage kosten hanteert en die een gebruiksvriendelijke interface heeft.

2. Beleg in ETF’s en Indexfondsen

Als je wilt beginnen met beleggen en je hebt een kleiner budget, dan zijn ETF’s en indexfondsen een prima manier om te beginnen. Beleg je bijvoorbeeld in ETF’s, Exchange Traded Funds, dan spreid je je inleg over verschillende aandelen en obligaties, waardoor je dus een divers portfolio opbouwt. Dit soort aandelen kun je met een klein bedrag aanschaffen en maken ze dus geschikt voor nieuwkomers in de beleggingswereld.

3. Kies voor automatisch beleggen

Automatisch beleggen betekent dat je maandelijks een vast bedrag investeert. Dit is ook wel bekend als dollar cost averaging. Door automatisch te beleggen gaan de gemiddelde kosten van je beleggingen omlaag. Veel platforms bieden tegenwoordig de mogelijkheid om een vast bedrag per maand te storten naar je beleggingsrekening zonder dat je daarvoor extra kosten hoeft te betalen.

4. Kies voor fractionele aandelen

Dit zijn gesplitste aandelen waarvan je een deel kunt kopen in plaats van een heel aandeel. Dit is vooral handig als je wilt investeren in dure aandelen zoals die van Apple of Microsoft. Wil je een aandeel in zo’n bedrijf kopen, dan kost dit je vaak duizenden euro’s. Dankzij een fractioneel aandeel kun je met een klein bedrag toch beleggen in grote bedrijven.

5. Beleg in aandelen die dividend uitkeren

Door te beleggen in aandelen die dividend uitkeren, ontvang je regelmatig een deel van hun winst. Hierdoor ontvang je geld uit je beleggingen, wat je weer opnieuw kunt investeren in het aanschaffen van extra aandelen.

Welke beleggingen kan ik doen met een klein budget?

Als je wilt beleggen met weinig geld, kun je je geld inleggen in verschillende soorten beleggingsproducten. Ik heb een aantal van deze opties voor je op rij gezet zodat je gemakkelijker een keuze kunt maken.

ETF’s

Deze Exchange Trading Funds zijn beleggingsfondsen die in een bundel op de beurs worden verhandeld. Deze bundel bestaat uit verschillende aandelen en/of obligaties. Het voordeel van ETF’s is dat ze verschillende beleggingen en lage kosten bieden en ze zijn relatief gemakkelijk te verhandelen. Ook is het risico dat je loopt met dit soort beleggingen een stuk lager. Voor beginnende beleggers met een kleinere portemonnee zijn dit dus de ideale beleggingen om te beginnen om een portfolio op te bouwen.

Indexfondsen

Deze beleggingen lijken heel erg op ETF’s. Het verschil is dat deze via een fondsbeheerder worden gekocht en verhandeld en ze volgens specifieke markten zoals de S&P 500. Indexfondsen bieden ook een gespreid portfolio en brengen lage kosten en risico’s met zich mee. Ook deze zijn dus ideaal voor beleggers met minder budget.

Fractionele Aandelen

Zoals eerder al kort aangegeven zijn fractionele aandelen delen van aandelen die je koopt. Vooral bij aandelen die veel geld waard zijn is dit mooi meegenomen, want zo kun je tegen een laag bedrag een stukje van grote bedrijven kopen voor een klein bedrag. Let wel op, het risico hierbij is groter dan bij ETF’s en Indexfondsen. Zorg ervoor dat je research doet én je beleggingen goed spreidt.

Dividend betalende aandelen

Er zijn bedrijven die hun aandeelhouders met enige regelmaat belonen met een stukje winstuitkering. Heb jij zo’n aandeel, dan spreken we over een dividend betalend aandeel. Deze aandelen kunnen voor een stabiel passief inkomen zorgen, zelfs als je maar een kleine investering in het bedrijf hebt gedaan.

Crowdfunding

Via platformen zoals Kickstarter kun je tegenwoordig ook een klein bedrag investeren in een startup of project waar je potentie in ziet. Deze investeringen vallen onder de noemer crowdfunding of P2P leningen. Leg jij een klein bedrag in een bedrijfje dat uitgroeit tot een succesvol bedrijf, dan kun je rekenen op een hoog rendement. Maar de meeste bedrijven groeien niet uit tot een succes, op dat moment kun je fluiten naar je rendement. Ook weer een hoog risico dus.

Cryptovaluta

Cryptomunten staan erom bekend dat ze vanuit het niets exponentieel kunnen groeien. Dat maakt ze een enorm populair beleggingsproduct. De cryptomarkt is wel erg wisselvallig en brengt veel risico met zich mee, maar met een klein bedrag kun je een fractie van een cryptomunt kopen zoals Bitcoin of Ethereum. Neemt de waarde van de munt ineens flink toe, dan is jouw aandeel ook ineens flink meer waard.

Waar moet ik op letten als ik ga beleggen met weinig geld?

Zoals je hebt kunnen lezen is beleggen met weinig geld dus een prima manier om extra geld opzij te zetten voor later, maar er zijn wel een aantal zaken waarmee je rekening moet houden voordat je begint met beleggen. De belangrijkste zaken op een rij:

Kies het juiste platform

Er zijn tig beleggingsplatformen waar je terechtkunt als je met weinig geld wilt beleggen. Kies een platform dat bij jou past, waar je divers kunt beleggen en waar je niet de hoofdprijs betaalt om te mogen beleggen. Een goed beleggingsplatform is gebruiksvriendelijk, overzichtelijk en heeft bovendien een duidelijk hulpcentrum waar nieuwkomers terechtkunnen als ze ergens vragen over hebben.

Zorg voor diversiteit in je portfolio

Als je gaat beleggen met een kleiner budget, zorg er dan wel voor dat je je beleggingen spreidt in verschillende aandelen. Door deze diversiteit is de kans dat je een hoog rendement opbouwt groter dan wanneer je slechts één of twee fracties van aandelen koopt. Beleg bijvoorbeeld in ETF’s of indexfondsen zodat je met één investering een bundel van aandelen koopt.

Let goed op de kosten

Als je belegt met een lager bedrag, let er dan op of het platform dan geen hoge kosten met zich meebrengt. Denk hierbij aan transactie- en beheerkosten. Kom je op een platform terecht waarbij je forse transactiekosten moet betalen bij iedere investering en zijn de beheerkosten groter dan je inleg, dan kun je beter op zoek gaan naar een platform waar je deze kosten niet hebt of waar ze aanzienlijk lager zijn.

Beleg regelmatig

Als je regelmatig een vast bedrag investeert, dan verlaag je de gemiddelde kosten van je beleggingen. Dit is ook wel bekend als dollar-cost averaging. Er zijn bijvoorbeeld platformen waar je automatisch kunt beleggen met een vast bedrag per maand. Zo hoef je je investeringen niet 24/7 te monitoren en zorg je er toch voor dat je vermogen gestaag groeit.

Lees je goed in

Ga niet zomaar beleggen zonder dat je enig idee hebt waar je aan begint, maar lees je goed in over het onderwerp beleggen. Zo voorkom je verrassingen en weet je wat je kunt verwachten en wat de verschillende begrippen betekenen. Op deze manier krijg je ook een beter inzicht van ETF’s of indexfondsen die winstgevender zijn dan anderen en is de kans dat je meer rendement opbouwt dus hoger.

Zorg voor je financiële buffer

Het is misschien aantrekkelijk om al je geld te beleggen. Het levert over het algemeen en op lange termijn meer op dan sparen of je geld op je betaalrekening laten staan. Maar zorg altijd voor een financiële buffer. Geld waarmee je onvoorziene kosten kunt betalen, zoals een kapotte wasmachine, een paar maanden huur voor als je je baan kwijtraakt etc. Het laatste wat je wil is je geld van je beleggingsrekening halen om onvoorziene kosten te betalen. Zeker als de aandelen die je moet verkopen ook nog eens in een (tijdelijk) dipje zitten.

Wil je berekenen hoeveel buffer je nodig hebt? Dan kan bij NIBUD.

Houd rekening met belastingen

Als je belegt, hou dan ook rekening met eventuele belastingen die je moet betalen. Zo moet je bijvoorbeeld dividendbelasting betalen als je dividend uitgekeerd krijgt en betaal je belasting over de aandelen die je verkoopt met winst. Dit laatste wordt vermogensbelasting genoemd. Er staat soms ook belastingvoordelen tegenover als je bijvoorbeeld belegt via een pensioenrekening. Ga dus goed na welke belastingen jij moet betalen als je belegt.

Wees realistisch en geduldig

Wees tot slot geduldig en realistisch en reken je niet rijk als je hebt geïnvesteerd in een bundeltje met aandelen die op dat moment allemaal in de plus staan. De waarde van aandelen fluctueren constant en het kan voorkomen dat je portfolio de ene maand groeit en de andere periode daalt in waarde. Ze zeggen niet voor niets: in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen doe je over het algemeen voor de lange termijn, houd dit altijd goed in je achterhoofd.

Geschreven door

Michel

Michel van der Sterren, een ervaren ondernemer in persoonlijke financiën en online marketing, deelt praktische kennis en innovatieve strategieën voor geldzaken. Zijn toegankelijke artikelen bieden inzicht voor investeerders van alle niveaus. Met een creatieve geest en sterke interesse in geldbeleid, helpt Michel je een betere money mindset te ontwikkelen voor een sterker financieel leven. Heb je vragen of opmerkingen? Volg Michel dan op LinkedIn .

Deel dit bericht:

Meer leuke artikelen

Transitievergoeding
Persoonlijke Financiën
Charlotte

Heb ik recht op Transitievergoeding?

Een transitievergoeding, ook wel een gouden handdruk of ontslagvergoeding genoemd. Wellicht dat je er wel eens van hebt gehoord, maar wat is het precies? Wist je bijvoorbeeld dat met de

Lees verder
Nasdaq 100 Aandelen
Beleggen
Michel

Wat is de NASDAQ 100 Index?

Wil je graag investeren in de NASDAQ? Dan kun je overwegen om aandelen van bedrijven in de NASDAQ-100 index te kopen. Deze index bevat de 100 grootste bedrijven die je

Lees verder

Disclaimer voor onze Calculators

Beste lezer,

Bedankt voor het gebruiken van onze online calculator, een handige tool ontworpen om jouw financiële planning een stuk eenvoudiger te maken. Voordat je begint, willen we enkele belangrijke punten met je delen. Onze missie is om je te informeren en te ondersteunen op je financiële reis, en daar hoort ook bij dat we duidelijk zijn over de werking en beperkingen van deze tool.

Wat doet onze calculator precies? Met deze calculator kun je een schatting krijgen van de mogelijke leenkosten, inclusief rentes en aflossingen, gebaseerd op de informatie die je invoert. Klinkt handig, toch? We hopen dat het je helpt om beter inzicht te krijgen in je potentiële lening.

Maar let op: De resultaten van deze calculator zijn slechts schattingen. Waarom? Omdat de werkelijke kosten van een lening beïnvloed kunnen worden door verschillende factoren die buiten de scope van deze calculator vallen, zoals bijvoorbeeld je kredietwaardigheid, de specifieke voorwaarden van de leningaanbieder, en veranderingen in rentetarieven.

Waarom is dit belangrijk voor jou? Omdat we willen dat je goed geïnformeerd beslissingen neemt. Financiën kunnen complex zijn, maar door heldere en eenvoudige informatie te verstrekken, streven we ernaar om je te helpen navigeren door de wereld van persoonlijke financiën. Deze calculator is een startpunt, geen eindstation.

Wat moet je nog meer weten? Hoewel we ons best doen om accurate en up-to-date informatie te verstrekken, kunnen we geen garanties bieden over de nauwkeurigheid van de resultaten. De financiële wereld is altijd in beweging, en wat vandaag waar is, kan morgen veranderen.

Heb je zorgen of vragen? Dat is volkomen normaal. Als je twijfels hebt of meer gedetailleerde informatie wenst, adviseren we je om contact op te nemen met een financieel adviseur. Zij kunnen je voorzien van persoonlijk advies dat aansluit bij jouw unieke situatie.

Deze disclaimer is bedoeld om duidelijkheid te verschaffen over de beperkingen en het juiste gebruik van de online geld lenen calculator. Het is geen financieel advies. Voor persoonlijk advies raden we aan om een professionele adviseur te raadplegen.