gelduitleg logo
skyscrapers and train cityscape new york city new york usa

S&P 500 – Alles over Standard & Poor’s 500

In dit artikel duiken we in de wereld van beleggen in de S&P 500. We bespreken de mogelijkheden, de risico's, voor- en nadelen en geven je een stap-voor-stap handleiding over hoe je kunt beginnen. Of je nu kiest om zelfstandig te investeren of de hulp inschakelt van een beleggingsadviseur of vermogensbeheerder, na het lezen van dit artikel weet jij alles over de S&P500 en de mogelijkheden om erin te investeren.

Wat is de S&P 500?

De S&P 500 is een beursindex die de prestaties volgt van 500 grote bedrijven genoteerd op Amerikaanse beurzen. Het wordt vaak gebruikt als een indicator voor de algehele gezondheid van de Amerikaanse aandelenmarkt.

Waarom is de S&P 500 belangrijk?

De S&P 500 wordt beschouwd als een van de meest betrouwbare en gevestigde beursindices ter wereld. Het omvat grote bedrijven uit verschillende sectoren, waardoor het een goede afspiegeling is van de Amerikaanse economie als geheel. Veel beleggers gebruiken de S&P 500 als referentiepunt voor hun eigen portefeuilles en het wordt vaak gebruikt als benchmark voor het vergelijken van individuele aandelenprestaties.

Hoe werkt de S&P 500?

Nu we de basis van de S&P 500 hebben behandeld wil je natuurlijk weten hoe de S&P500 precies werkt. Om dit beter te begrijpen moeten we kijken naar hoe de index is samengesteld en berekend.

Samenstelling en selectie van bedrijven

De 500 bedrijven die deel uitmaken van de S&P 500 worden geselecteerd door een comité van analisten en experts, bekend als het Index Committee. Dit comité kijkt naar verschillende criteria, zoals marktkapitalisatie, liquiditeit, sectorvertegenwoordiging en financiële stabiliteit, om te bepalen welke bedrijven in de index worden opgenomen.

Berekening van de index

De S&P 500 is een gewogen gemiddelde, wat betekent dat het meer gewicht geeft aan grotere bedrijven. Dit wordt bereikt door de marktkapitalisatie van elk bedrijf (het totale aantal uitstaande aandelen vermenigvuldigd met de huidige beurskoers) te gebruiken om het gewicht van het bedrijf in de index te bepalen. Wil je meer weten over hoe de index precies wordt berekend? Bekijk dan de uitleg op Investopedia.

persoon met een telefoon met aandelen en koffie
Bron: Pexels

Geschiedenis van de S&P 500

De S&P 500 werd opgericht in 1926 en bestaat dus al bijna een eeuw. Het begon als een index van slechts 90 bedrijven, maar is sindsdien uitgegroeid tot de meest invloedrijke en gevolgde beursindex ter wereld.

Evolutie van de S&P 500

In zijn beginjaren omvatte de S&P 500 voornamelijk industriële bedrijven, maar in de loop der tijd is het uitgebreid met bedrijven uit verschillende sectoren. In 1957 werd bijvoorbeeld de eerste niet-industriële onderneming opgenomen in de index. En tegenwoordig zijn technologiebedrijven, zoals Apple en Microsoft, de grootste componenten van de S&P 500.

Oorspronkelijke bedrijven in de index

De oorspronkelijke S&P 500 bestond uit een mix van bekende namen en minder bekende bedrijven. Enkele voorbeelden van bedrijven die al bijna een eeuw deel uitmaken van de index zijn General Electric, Procter & Gamble en Exxon Mobil.

Betekenis van de S&P 500

De S&P 500 is niet alleen een belangrijke graadmeter voor beleggers, maar het wordt ook beschouwd als een representatieve weerspiegeling van de bredere Amerikaanse economie. Het is ook een belangrijke benchmark voor het beoordelen van de prestaties van beleggingsfondsen en andere investeringen.

Toekomstige ontwikkelingen

Hoewel de S&P 500 al bijna een eeuw bestaat, blijft het evolueren en aanpassen aan de veranderende economische omstandigheden. Zo zijn er in de afgelopen jaren bijvoorbeeld verschillende bedrijven uit de index gehaald en vervangen door andere bedrijven die beter presteren. Dit laat zien dat het een dynamische en relevante index blijft voor beleggers.

De rol van de S&P 500 in beleggingen

De S&P 500 is een belangrijke factor bij het opbouwen van een succesvolle beleggingsstrategie. Veel beleggers gebruiken de index als benchmark om te meten hoe goed hun portefeuille presteert ten opzichte van de bredere markt.

Indexfondsen en ETF's

Een manier om te beleggen in de S&P 500 is via indexfondsen en ETF’s (exchange-traded funds). Deze fondsen repliceren de samenstelling en prestaties van de index, waardoor beleggers blootstelling krijgen aan een breed scala aan bedrijven in één eenvoudige investering.

Langetermijnbeleggingen

De S&P 500 is vooral geschikt voor lange termijn beleggers omdat het historisch gezien een gemiddeld jaarlijks rendement van ongeveer 10% heeft opgeleverd. Hoewel er onvermijdelijk ups en downs zijn, hebben beleggers die de index op lange termijn aanhouden over het algemeen goede resultaten gezien.

Index beleggen in de S&P 500 in de Amerikaanse aandelenmarkt
Bron: Pexels.com

Voordelen van de S&P 500

Hieronder volgt een uitgebreide uitleg van de voordelen van beleggen in de S&P 500:

De S&P 500 bestaat uit de 500 grootste bedrijven in de Verenigde Staten, waardoor je investering gespreid wordt over verschillende sectoren en bedrijven. Dit vermindert het risico van je portefeuille.

Omdat de S&P 500 bestaat uit grote, gevestigde bedrijven met innovatieve ideeën en sterke financiële resultaten, is er potentieel voor groei op lange termijn. De waarde van de index is in de loop der jaren gestaag gestegen.

In plaats van individuele aandelen te kopen, kun je met één investering in de S&P 500 een groot aantal bedrijven opnemen. Dit kan kosten besparen en het beheren van je investering vereenvoudigen.

De S&P 500 heeft doorgaans een lagere kostenratio dan veel actief beheerde fondsen, waardoor er meer rendement overblijft voor de investeerder.

De S&P 500 is zeer liquide, wat betekent dat je gemakkelijk en snel je investering kunt verkopen als dat nodig is.

Beleggen in de S&P 500 vereist een focus op de lange termijn, wat kan helpen bij het vermijden van impulsieve beslissingen die kunnen leiden tot verlies op korte termijn.

Nadelen van de S&P 500

Hoewel er veel voordelen zijn verbonden aan het beleggen in de S&P 500, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden:

Net als bij elke vorm van beleggen, is er geen garantie dat je een positief rendement zult behalen. De markt kan volatiel zijn en je investering kan in waarde dalen.

De S&P 500 bestaat alleen uit bedrijven in de Verenigde Staten, wat betekent dat je belegging niet gespreid is over andere landen of regio’s. Dit kan je blootstellen aan meer risico’s.

De S&P 500 bestaat voornamelijk uit grote, gevestigde bedrijven. Hierdoor loop je het potentieel van kleinere bedrijven met groeipotentieel mis.

Beleggen in de S&P 500 is een passieve beleggingsstrategie, wat betekent dat je niet actief bezig bent met het kiezen van individuele aandelen. Dit kan leiden tot minder controle over je investering en afhankelijkheid van de marktprestaties.

Het behalen van rendement op beleggingen in de S&P 500 kan leiden tot belastingheffingen, afhankelijk van het land waarin je woont en de regels omtrent belastingen.

De bedrijven in de S&P 500 zijn gevoelig voor economische schommelingen en kunnen worden beïnvloed door factoren op internationaal, nationaal of zelfs lokaal niveau. Dit kan invloed hebben op de prestaties van je investering.

Beleggen in de S&P 500 is een algemene strategie en houdt geen rekening met je persoonlijke financiële doelen of risicotolerantie. Het kan dus zijn dat het niet de beste strategie is voor jouw specifieke situatie.

Ten slotte kunnen er kosten verbonden zijn aan het beleggen in de S&P 500, zoals transactiekosten en beheerskosten. Meestal valt het mee, maar als deze kosten hoog zijn kunnen op de lange termijn een aanzienlijk effect hebben op je rendement.

Naast zichtbare kosten, zoals transactiekosten en beheerskosten, kunnen er ook verborgen kosten zijn die niet direct duidelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor onderzoek of administratieve kosten. Deze kunnen ook invloed hebben op je rendement en dienen dus goed in de gaten gehouden te worden.

Het is van cruciaal belang om alle voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen voordat je een beslissing neemt. Het is ook altijd verstandig om advies in te winnen bij een financieel adviseur voordat je een beleggingsbeslissing maakt. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt voor jouw persoonlijke financiële situatie.

Hoe kun je beleggen in de S&P500?

Investeren in deze beursindex wordt vaak beschouwd als een betrouwbare strategie om kennis te maken met de Amerikaanse aandelenmarkt. Maar hoe kan iemand die in Nederland woont eigenlijk investeren in deze prominente index? Er zijn verschillende manieren om dit te doen, elk met zijn eigen voordelen, nadelen en overwegingen.

Individuele aandelen

Een optie is om individuele aandelen te kopen van de bedrijven die in de S&P 500 zijn opgenomen. Dit geeft beleggers directe blootstelling aan specifieke bedrijven en hun prestaties binnen de index.

Je kunt in individuele aandelen van de S&P 500 beleggen door een paar stappen te volgen:

 1. Doe onderzoek naar de bedrijven die in de index zijn opgenomen en bekijk hun financiële gezondheid.
 2. Open een online beleggingsrekening.
 3. Koop aandelen van geselecteerde bedrijven via je beleggingsrekening.
 4. Blijf op de hoogte van de prestaties en eventuele updates of nieuws over de bedrijven die je hebt gekozen.

Door deze stappen te volgen, kun je beginnen met beleggen in individuele aandelen en profiteren van de kansen die de S&P 500 biedt.

Indexfondsen en ETF's

Een andere mogelijkheid is om te investeren in indexfondsen of ETF’s die de S&P 500 volgen. Deze benadering is meer passief, waarbij beleggers niet individueel bedrijven hoeven te selecteren waarin ze willen investeren.

Wil je beleggen in indexfondsen of ETF’s die de S&P 500 volgen? Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen:

 1. ol]:!pt-0 [&>ol]:!pb-0 [&>ul]:!pt-0 [&>ul]:!pb-0″ value=”2″>Open een online beleggingsrekening bij een brokerage. Dit geeft je toegang tot de markt en stelt je in staat om aandelen van het gekozen fonds of ETF te kopen.
 2. broker volgt en de aandelen koopt tegen de huidige marktprijs.
 3. Beleggen in indexfondsen of ETF’s die de S&P 500 repliceren kan een slimme langetermijninvestering zijn. Het stelt je in staat om te profiteren van de groei van de Amerikaanse markt en diversificatie te bereiken. Vergeet niet dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt, dus zorg ervoor dat je je eigen financiële situatie begrijpt en alleen investeert wat je bereid bent te verliezen. Succes met je beleggingsreis!

Beleggingsadviseurs of vermogensbeheerders

Voor beleggers die op zoek zijn naar persoonlijk advies en ondersteuning, zijn er beleggingsadviseurs en vermogensbeheerders. Deze professionals beheren de beleggingen van hun klanten en houden daarbij rekening met individuele doelen en risicoprofielen. Het is een handige manier om de juiste begeleiding te krijgen en je vermogen op een verantwoorde manier te laten groeien.

Wil je gebruikmaken van een beleggingsadviseur of vermogensbeheerder om te investeren in de S&P 500? Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Doe onderzoek naar verschillende adviseurs of beheerders en bekijk hun reputatie en ervaring.
 2. Maak een afspraak met de gekozen adviseur of beheerder om je doelen en risicoprofiel te bespreken.
 3. Geef het geld aan de adviseur of beheerder om namens jou te investeren in de S&P 500.
 4. Blijf regelmatig op de hoogte van de prestaties van je investering en eventuele wijzigingen of aanpassingen door de adviseur of beheerder.
 5. Betaal een vergoeding voor de diensten van de adviseur of beheerder.

Onthoud dat winst niet gegarandeerd is bij beleggen in de S&P 500 en dat alle investeringen risico’s met zich meebrengen. Daarom is het belangrijk om goed onderzoek te doen en je bewust te zijn van je eigen doelen en risicobereidheid voordat je besluit te investeren.

Conclusie

Beleggen in de S&P 500 kan een slimme manier zijn om je vermogen te laten groeien op lange termijn. Het is belangrijk om je eigen financiële situatie te begrijpen en alleen te investeren wat je bereid bent te verliezen. Voor persoonlijk advies en ondersteuning kun je altijd een beleggingsadviseur of vermogensbeheerder inschakelen. Zo kun je met vertrouwen investeren in de S&P 500 en je financiële doelen bereiken.

Geschreven door

Michel

Michel van der Sterren, een ervaren ondernemer in persoonlijke financiën en online marketing, deelt praktische kennis en innovatieve strategieën voor geldzaken. Zijn toegankelijke artikelen bieden inzicht voor investeerders van alle niveaus. Met een creatieve geest en sterke interesse in geldbeleid, helpt Michel je een betere money mindset te ontwikkelen voor een sterker financieel leven. Heb je vragen of opmerkingen? Volg Michel dan op LinkedIn .

Deel dit bericht:

Meer leuke artikelen

Transitievergoeding
Persoonlijke Financiën
Charlotte

Heb ik recht op Transitievergoeding?

Een transitievergoeding, ook wel een gouden handdruk of ontslagvergoeding genoemd. Wellicht dat je er wel eens van hebt gehoord, maar wat is het precies? Wist je bijvoorbeeld dat met de

Lees verder
Nasdaq 100 Aandelen
Beleggen
Michel

Wat is de NASDAQ 100 Index?

Wil je graag investeren in de NASDAQ? Dan kun je overwegen om aandelen van bedrijven in de NASDAQ-100 index te kopen. Deze index bevat de 100 grootste bedrijven die je

Lees verder

Disclaimer voor onze Calculators

Beste lezer,

Bedankt voor het gebruiken van onze online calculator, een handige tool ontworpen om jouw financiële planning een stuk eenvoudiger te maken. Voordat je begint, willen we enkele belangrijke punten met je delen. Onze missie is om je te informeren en te ondersteunen op je financiële reis, en daar hoort ook bij dat we duidelijk zijn over de werking en beperkingen van deze tool.

Wat doet onze calculator precies? Met deze calculator kun je een schatting krijgen van de mogelijke leenkosten, inclusief rentes en aflossingen, gebaseerd op de informatie die je invoert. Klinkt handig, toch? We hopen dat het je helpt om beter inzicht te krijgen in je potentiële lening.

Maar let op: De resultaten van deze calculator zijn slechts schattingen. Waarom? Omdat de werkelijke kosten van een lening beïnvloed kunnen worden door verschillende factoren die buiten de scope van deze calculator vallen, zoals bijvoorbeeld je kredietwaardigheid, de specifieke voorwaarden van de leningaanbieder, en veranderingen in rentetarieven.

Waarom is dit belangrijk voor jou? Omdat we willen dat je goed geïnformeerd beslissingen neemt. Financiën kunnen complex zijn, maar door heldere en eenvoudige informatie te verstrekken, streven we ernaar om je te helpen navigeren door de wereld van persoonlijke financiën. Deze calculator is een startpunt, geen eindstation.

Wat moet je nog meer weten? Hoewel we ons best doen om accurate en up-to-date informatie te verstrekken, kunnen we geen garanties bieden over de nauwkeurigheid van de resultaten. De financiële wereld is altijd in beweging, en wat vandaag waar is, kan morgen veranderen.

Heb je zorgen of vragen? Dat is volkomen normaal. Als je twijfels hebt of meer gedetailleerde informatie wenst, adviseren we je om contact op te nemen met een financieel adviseur. Zij kunnen je voorzien van persoonlijk advies dat aansluit bij jouw unieke situatie.

Deze disclaimer is bedoeld om duidelijkheid te verschaffen over de beperkingen en het juiste gebruik van de online geld lenen calculator. Het is geen financieel advies. Voor persoonlijk advies raden we aan om een professionele adviseur te raadplegen.