vrouw met spaarvarken is blij met haar persoonlijke financiën

Wat is Depositogarantiestelsel? Uitgebreide uitleg

In een wereld waar financiële zekerheid steeds belangrijker wordt, is het van cruciaal belang dat je spaargeld veilig is. Gelukkig biedt het Depositogarantiestelsel (DGS) bescherming voor je spaargeld tot een bepaald bedrag, zelfs als je bank failliet gaat. Maar welke bedragen zijn precies gedekt? Wie komt in aanmerking? Waar moet je op letten? In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt over het DGS.

Wat is Depositogarantiestelsel?

Het Depositogarantiestelsel (DGS) is een regeling die ervoor zorgt dat spaarders en rekeninghouders hun geld terugkrijgen als een bank failliet gaat. Het is opgericht om het vertrouwen in het financiële systeem te behouden en te beschermen tegen mogelijke financiële crises.

Het depositogarantiestelsel garandeert dat spaarders hun geld terugkrijgen.

Hoe werkt het?

Wanneer een bank failliet gaat, treedt het DGS in werking. De Nederlandsche Bank (DNB) is verantwoordelijk voor de uitvoering van deze regeling. Zij zullen bepalen of een bank failliet is en of de spaarders en rekeninghouders in aanmerking komen voor compensatie.

Wie komt in aanmerking?

Alle Nederlandse banken die onder toezicht staan van DNB vallen onder het DGS. Dit geldt ook voor buitenlandse banken met een bijkantoor of dochteronderneming in Nederland. Spaarders en rekeninghouders komen in aanmerking voor compensatie als zij een saldo hebben tot €100.000 per persoon, per bank.

Bron: Rijksoverheid.nl

Wil je weten of jouw bank ook onder het DSG valt? Bekijk dan het register van DNB.

Wat wordt gedekt?

Het DGS dekt niet alleen spaar- en betaalrekeningen, maar ook deposito’s en bankspaarproducten met een garantielimiet van €100.000 per persoon, per bank. Dit betekent dat als een spaarder bijvoorbeeld €50.000 op zijn spaarrekening heeft staan en €60.000 aan deposito’s, hij of zij slechts €100.000 vergoed zal krijgen.

Let dus goed op dat je, als je gedekt wil zijn door het depositogarantiestelsel, niet meer dan €100.000 per persoon aan spaar- en betaalrekeningen, deposito’s en beleggingen bij één bank hebt staan. Je kunt dan beter je geld over meerdere banken met het depositogarantiestelsel verdelen.

twee mensen sparen op ipad en bekijken het depositogarantiestelsel gezamenlijke rekening

Dubbele Bescherming met Gezamenlijke Rekeningen

Wist je dat de voordelen van het Depositogarantiestelsel (DGS) zelfs gelden voor gezamenlijke rekeningen? Als je bijvoorbeeld een en/of-rekening hebt met je partner, wordt de veiligheid van jullie spaargeld afzonderlijk gewaarborgd. Elk van jullie heeft een eigen garantie tot een bedrag van €100.000. Dat betekent dat jullie samen, op één gezamenlijke rekening, beschermd zijn tot een totaal van €200.000.

Wat wordt niet gedekt?

Het DGS dekt geen beleggingen in cryptocurrencies, aandelen, obligaties en andere effecten. Ook spaar- en betaalrekeningen met een saldo boven €100.000 per persoon, per bank vallen niet onder het DGS.

Beleggerscompensatiestelsel

Het is mogelijk dat je beleggingen in aandelen, obligaties en andere effecten onder het beleggerscompensatiestelsel vallen. Dit geldt echter alleen in het geval dat de beleggingsonderneming failliet gaat en de wet niet heeft nageleefd. Houd er rekening mee dat koersverlies niet wordt gedekt door het beleggerscompensatiestelsel.

Hoe ontvang ik mijn compensatie?

Als een bank failliet gaat, zal de DNB zo snel mogelijk overgaan tot uitkering van de compensatie aan de spaarders en rekeninghouders. Dit gebeurt meestal binnen een paar dagen na het faillissement. De DNB zal contact opnemen met de gedupeerden en hen informeren over de verdere afhandeling. Het is belangrijk om de instructies van de DNB op te volgen om zo snel mogelijk je compensatie te ontvangen.

Als je geen contactgegevens hebt doorgegeven aan de bank, zal de DNB deze informatie proberen te achterhalen via andere bronnen. Zorg er daarom voor dat je altijd actuele contactgegevens hebt doorgegeven aan je bank.

Wat kan ik zelf doen?

Het is belangrijk om zelf goed op de hoogte te zijn van het DGS en hoe dit jouw spaargeld beschermt. Zo weet je waar je aan toe bent en kun je eventueel actie ondernemen als dat nodig is. Je kunt bijvoorbeeld regelmatig controleren of je saldo op je spaar- en betaalrekeningen nog onder de €100.000 limiet valt.

Daarnaast is het verstandig om je geld te spreiden over meerdere banken met een DGS. Zo ben je niet afhankelijk van één bank en wordt het risico op verlies van je spaargeld door een faillissement aanzienlijk verminderd.

Als je belegt, is het ook belangrijk om te controleren of de bank of broker waar je beleggingen staan onder het DGS valt. Zo niet, dan kun je ervoor kiezen om je beleggingen over te brengen naar een instelling die wel onder het DGS valt of om je beleggingen te spreiden over meerdere instellingen.

Belangrijk om te onthouden

Het DGS biedt bescherming voor je spaargeld en betaalrekeningen tot €100.000 per persoon, per bank. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn en indien nodig actie te ondernemen om je geld goed te spreiden. Houd ook altijd je contactgegevens up-to-date bij je bank zodat de DNB in geval van een faillissement snel met jou kan communiceren. Verder is het raadzaam om regelmatig je saldo op rekeningen bij verschillende banken te controleren om er zeker van te zijn dat je altijd onder de limiet blijft.

Samenvattend

Het depositogarantiestelsel is een belangrijke regeling die jouw spaargeld en betaalrekeningen beschermt tot een bedrag van €100.000 per persoon, per bank.

Wat wordt wel gedekt:

  • Spaarrekeningen
  • Betaalrekeningen
  • Deposito’s
  • Bankspaarproducten

Wat wordt niet gedekt:

  • Beleggingen in aandelen, obligaties of andere effecten
  • Cryptocurrencies

Het is belangrijk om regelmatig je saldo en de banken waar je klant bent te controleren om ervoor te zorgen dat je spaargeld altijd onder de limiet blijft. Spreid ook je geld over meerdere banken met een DGS voor extra zekerheid.

Door deze maatregelen te nemen, kun je met een gerust hart beleggen en tegelijkertijd de risico’s van eventuele faillissementen minimaliseren.

Geschreven door

Michel

Heb je vragen of opmerkingen? Volg mij dan op LinkedIn .

Inhoudsopgave

Vriendelijke Herinnering aan Onze Lezers

Welkom op ons blog, waar we ons richten op het delen van inzichten, tips en algemene informatie over persoonlijke financiën. We hopen dat de informatie die we delen nuttig en leerzaam voor je is.

Dat gezegd hebbende, willen we graag duidelijk maken dat de inhoud op deze site niet bedoeld is als financieel advies. Hoewel we ernaar streven om nauwkeurige en up-to-date informatie te verstrekken, hebben we geen AFM vergunning om financieel advies te geven.

Onze artikelen zijn bedoeld om je te helpen bij het begrijpen van verschillende aspecten van persoonlijke financiën en om je aan te moedigen om meer te leren. Maar elke financiële beslissing die je neemt, moet gebaseerd zijn op je eigen onderzoek en overwegingen, en indien nodig, met het advies van een gekwalificeerde professional.

We moedigen al onze lezers aan om vragen te stellen, kritisch na te denken en geïnformeerde beslissingen te nemen. Dank je wel voor je begrip en blijf genieten van onze content!

Meer leuke artikelen

deflatie verlies van geld
Beleggen
Michel

Wat is Deflatie? Uitgebreide Uitleg

Deflatie is een daling van het algemene prijsniveau, met zowel positieve als negatieve effecten op economie en financiën. Het is dus de omgekeerde wereld van inflatie. Leer hoe deflatie van invloed is en hoe je je financiën kunt beheren en kunt beleggen in deze situatie.

Lees verder
intrinsieke waarde van bedrijven -
Beleggen
Michel

Wat is intrinsieke waarde? Uitleg voor Beleggers

Binnen de wereld van beleggen en financiën wordt vaak gesproken over intrinsieke waarde, ook bekend als boekwaarde. Dit verwijst naar de werkelijke waarde van een bedrijf of belegging. Maar wat houdt dit precies in? En waarom is het van belang dat beleggers hier rekening mee houden? Lees alles over intrinsieke waarde.

Lees verder
inflatie euro geld in hand DNB De Nederlandsche Bank deposito sparen
Beleggen
Michel

Wat is liquiditeit? Uitleg voor Beleggers

In de wereld van beleggen speelt liquiditeit een belangrijke rol. Liquiditeit verwijst naar de snelheid en gemak waarmee een bepaald investeringsproduct of activa kan worden gekocht of verkocht zonder dat dit invloed heeft op de marktprijs. Het is dus een maatstaf voor hoe makkelijk iets verhandelbaar is. Maar waarom is het zo belangrijk voor beleggers? In dit artikel leggen we het je uit.

Lees verder
blockchain crypto cryptocurrency computer
Crypto
Michel

Wat is Blockchain? Alles over Blockchain Technologie

Blockchain-technologie is meer dan een leuke cryptocurrency term. Het transformeert transacties, dataverwerking en beveiliging in de digitale wereld. Deze transparante en veilige technologie verandert de financiële transacties en databeheer, zonder centrale autoriteit. Ontdek het potentieel en de impact van Blockchain.

Lees verder
broker kosten berekenen berekening aandelen spread transactiekosten rente commissie intrinsieke waarde berekening
Beleggen
Michel

Broker Kosten – Waar moet je op letten?

De juiste keuze van een broker is echt belangrijk als je gaat beleggen. In dit artikel kijken we naar hoe de kosten van een broker van invloed kunnen zijn op je financiële succes. We bespreken verschillende kosten, geven tips om ze te verlagen en helpen je bij het kiezen van een broker die aansluit bij jouw financiële doelen. Bespaar veel geld en kies de juiste broker!

Lees verder
Helaas, er zijn (nog) geen berichten op deze pagina.