gelduitleg logo
persoon met een telefoon met aandelen en koffie

Volatiliteit – Wat betekent dat eigenlijk?

Volatiliteit is een financiële term die verwijst naar de mate van verandering in de waarde van een bepaalde investering over een bepaalde periode. Het kan worden beschouwd als de snelheid waarmee de prijs van een investering stijgt of daalt. Maar wat betekent dat nou eigenlijk voor jou? Is volatiliteit iets om je zorgen over te maken of juist iets waar je van kunt profiteren? Laten we eens kijken naar de betekenis en de rol van volatiliteit in persoonlijke financiën.

Wat is volatiliteit?

Volatiliteit verwijst naar de mate van schommelingen of variatie in de waarde van een bepaalde investering over een bepaalde periode. Het is een maatstaf voor hoeveel risico er verbonden is aan het houden van die investering. Hoe hoger de volatiliteit, hoe groter het risico en de kans op verlies van kapitaal.

Waarom is volatiliteit belangrijk?

Volatiliteit is een belangrijk concept in de wereld van persoonlijke financiën en beleggen omdat het invloed heeft op de winst en verliezen die je kunt maken met je investeringen. Het is een belangrijke factor om te overwegen wanneer je beslist waar je jouw geld wilt beleggen.

Hoe wordt volatiliteit gemeten?

Volatiliteit wordt vaak gemeten aan de hand van standaardafwijking, wat de mate van variatie aangeeft. Een hogere standaardafwijking betekent dat er meer volatiliteit is en dus meer risico.

Een simpel voorbeeld

Stel je voor dat je twee verschillende investeringen hebt: A en B.

 • Investering A heeft een standaardafwijking van 5%
 • Iinvestering B heeft een standaardafwijking van 10%

Dit betekent dat de waarde van investering A met maximaal 5% kan variëren, terwijl de waarde van investering B met maximaal 10% kan variëren. Dit maakt investering B volatieler en dus risicovoller dan investering A.

De Volatiliteitsindex (VIX)

In de beleggingswereld kom je vaak de volatiliteitsindex of VIX tegen. Dit is een maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse aandelenmarkt, gebaseerd op optieprijzen. Het wordt vaak gezien als een “angstmeter” voor beleggers en kan helpen bij het voorspellen van toekomstige schommelingen in de markt. Een hoge VIX-waarde duidt op een hogere volatiliteit en dus meer onzekerheid in de markt. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de VIX en deze te gebruiken als een waardevol hulpmiddel bij het nemen van beleggingsbeslissingen.

close up van een monitor met aandelen AEX indexfonds volatiliteit trackers technische analyse
Bron: Pexels.com

Voorbeelden van volatiele investeringen

Enkele voorbeelden van volatiele investeringen zijn aandelen, grondstoffen en cryptocurrencies. Deze investeringen kunnen een hoog rendement opleveren, maar ze brengen ook een hoger risico met zich mee vanwege hun volatiliteit. Het is daarom belangrijk om te begrijpen wat de factoren zijn die invloed hebben op de waarde van deze investeringen en hoe deze schommelingen kunnen worden beheerst.

Volatiele investeringen

 • Aandelen van kleine bedrijven: Kleine bedrijven hebben over het algemeen een hoger risico en zijn volatieler dan gevestigde grote bedrijven.
 • Opkomende markten: Dit zijn landen met ontwikkelende economieën die meer volatiel kunnen zijn dan ontwikkelde landen.
 • Cryptocurrencies: Deze digitale valuta’s zijn berucht om hun hoge volatiliteit en kunnen in korte tijd grote schommelingen in waarde vertonen.

Niet-volatiele investeringen

 • Obligaties: Dit zijn leningen aan overheden of bedrijven en hebben meestal een vast rendement, waardoor ze minder volatiel zijn dan aandelen.
 • Vastgoed: De waarde van onroerend goed kan fluctueren, maar over het algemeen is het minder volatiel dan bijvoorbeeld aandelen.
 • Spaarrekeningen: Hoewel deze weinig rendement opleveren, zijn spaarrekeningen een veilige en stabiele manier om geld te sparen. Ze zijn echter gevoelig voor inflatie, waardoor het rendement kan verminderen.

Hoe beïnvloed volatiliteit de financiële markt?

Volatiliteit kan grote invloed hebben op de financiële markt en kan zorgen voor onrust en onzekerheid onder investeerders. Wanneer er sprake is van een volatiele markt, kunnen beleggingen in korte tijd sterk stijgen of dalen, wat kan leiden tot grote winsten of verliezen. Dit kan investeerders afschrikken en zorgen voor een onstabiele markt. Het is daarom belangrijk om te begrijpen welke factoren invloed hebben op de volatiliteit en hoe deze gecontroleerd kunnen worden.

Factoren die invloed hebben op de volatiliteit

 • Economische gebeurtenissen: Gebeurtenissen zoals recessies, inflatie en politieke onrust kunnen de volatiliteit beïnvloeden.
 • Bedrijfsresultaten: Slechte bedrijfsresultaten of winstwaarschuwingen kunnen zorgen voor grote schommelingen in de waarde van aandelen.
 • Handelsactiviteit: Hoge handelsactiviteit kan leiden tot grote prijsschommelingen, vooral in de cryptocurrency-markt.

Tips voor het omgaan met volatiliteit

 • Diversifieer je portfolio: Door te investeren in verschillende soorten activa, zoals aandelen, obligaties en vastgoed, kun je de risico’s spreiden en beter omgaan met volatiele markten.
 • Wees geduldig: Volatiliteit is meestal van korte duur en het is belangrijk om geduldig te blijven en niet in paniek te raken bij plotselinge schommelingen in de markt.
 • Focus op de lange termijn: Door te beleggen met een lange termijn perspectief, kun je profiteren van de ups en downs van de markt en je concentreren op het behalen van langetermijndoelen.
 • Houd rekening met je risicotolerantie: Het is belangrijk om te investeren in overeenstemming met je eigen risicotolerantie. Als volatiliteit je te veel stress oplevert, is het misschien verstandig om voorzichtiger te investeren.

Conclusie

Volatiliteit is een natuurlijk onderdeel van investeren en kan niet volledig gecontroleerd worden. Het is echter wel mogelijk om met behulp van diversificatie, geduld en een lange termijn perspectief beter om te gaan met volatiliteit. Door rekening te houden met je eigen risicotolerantie en niet in paniek te raken bij schommelingen in de markt, kun je succesvol investeren ondanks de volatiliteit van de markt.

Wil je nog dieper in het onderwerp duiken? Bekijk dan de Engelstalige Wikipedia pagina.

Geschreven door

Michel

Michel van der Sterren, een ervaren ondernemer in persoonlijke financiën en online marketing, deelt praktische kennis en innovatieve strategieën voor geldzaken. Zijn toegankelijke artikelen bieden inzicht voor investeerders van alle niveaus. Met een creatieve geest en sterke interesse in geldbeleid, helpt Michel je een betere money mindset te ontwikkelen voor een sterker financieel leven. Heb je vragen of opmerkingen? Volg Michel dan op LinkedIn .

Deel dit bericht:

Meer leuke artikelen

Transitievergoeding
Persoonlijke Financiën
Charlotte

Heb ik recht op Transitievergoeding?

Een transitievergoeding, ook wel een gouden handdruk of ontslagvergoeding genoemd. Wellicht dat je er wel eens van hebt gehoord, maar wat is het precies? Wist je bijvoorbeeld dat met de

Lees verder
Nasdaq 100 Aandelen
Beleggen
Michel

Wat is de NASDAQ 100 Index?

Wil je graag investeren in de NASDAQ? Dan kun je overwegen om aandelen van bedrijven in de NASDAQ-100 index te kopen. Deze index bevat de 100 grootste bedrijven die je

Lees verder

Disclaimer voor onze Calculators

Beste lezer,

Bedankt voor het gebruiken van onze online calculator, een handige tool ontworpen om jouw financiële planning een stuk eenvoudiger te maken. Voordat je begint, willen we enkele belangrijke punten met je delen. Onze missie is om je te informeren en te ondersteunen op je financiële reis, en daar hoort ook bij dat we duidelijk zijn over de werking en beperkingen van deze tool.

Wat doet onze calculator precies? Met deze calculator kun je een schatting krijgen van de mogelijke leenkosten, inclusief rentes en aflossingen, gebaseerd op de informatie die je invoert. Klinkt handig, toch? We hopen dat het je helpt om beter inzicht te krijgen in je potentiële lening.

Maar let op: De resultaten van deze calculator zijn slechts schattingen. Waarom? Omdat de werkelijke kosten van een lening beïnvloed kunnen worden door verschillende factoren die buiten de scope van deze calculator vallen, zoals bijvoorbeeld je kredietwaardigheid, de specifieke voorwaarden van de leningaanbieder, en veranderingen in rentetarieven.

Waarom is dit belangrijk voor jou? Omdat we willen dat je goed geïnformeerd beslissingen neemt. Financiën kunnen complex zijn, maar door heldere en eenvoudige informatie te verstrekken, streven we ernaar om je te helpen navigeren door de wereld van persoonlijke financiën. Deze calculator is een startpunt, geen eindstation.

Wat moet je nog meer weten? Hoewel we ons best doen om accurate en up-to-date informatie te verstrekken, kunnen we geen garanties bieden over de nauwkeurigheid van de resultaten. De financiële wereld is altijd in beweging, en wat vandaag waar is, kan morgen veranderen.

Heb je zorgen of vragen? Dat is volkomen normaal. Als je twijfels hebt of meer gedetailleerde informatie wenst, adviseren we je om contact op te nemen met een financieel adviseur. Zij kunnen je voorzien van persoonlijk advies dat aansluit bij jouw unieke situatie.

Deze disclaimer is bedoeld om duidelijkheid te verschaffen over de beperkingen en het juiste gebruik van de online geld lenen calculator. Het is geen financieel advies. Voor persoonlijk advies raden we aan om een professionele adviseur te raadplegen.