gelduitleg logo
Spread berekenen beleggen calculator

Wat betekent Spread? Uitleg voor Beleggers

In de wereld van beleggen komt men vaak de term 'spread' tegen, maar wat betekent deze term precies? Dit artikel duikt in het concept van de spread en legt uit hoe het relevant is voor beleggers. Of je nu een beginnende belegger bent die net zijn eerste stappen zet in de financiële markten of een ervaren belegger, het begrijpen van de spread kan cruciaal zijn voor jouw beleggingsstrategie.

Wat betekent Spread?

Spread is een term die vaak gebruikt wordt in de financiële wereld en voornamelijk door beleggers. Het verwijst naar het verschil tussen de bied- en laatprijs van een actief, zoals aandelen, obligaties of valuta. Dit wordt ook wel de ‘spread’ genoemd.

Wat is een biedprijs?

De biedprijs is de prijs waartegen een belegger bereid is om een actief te verkopen. Het wordt ook wel de ‘ask’ of ‘offer’ prijs genoemd. Deze prijs staat altijd hoger dan de laatprijs en vormt samen met de laatprijs het spread-verschil.

Wat is een laatprijs?

De laatprijs is de prijs waartegen een belegger bereid is om een actief te kopen. Het wordt ook wel de ‘bid’ prijs genoemd. Deze prijs staat altijd lager dan de biedprijs en vormt samen met de biedprijs het spread-verschil.

Voor welke prijs wordt het aandeel dan verhandeld?

Het aandeel wordt verhandeld voor de prijs die het dichtst bij de bied- en laatprijs ligt. Dit is afhankelijk van de marktomstandigheden en kan dus variëren. Als de bied- en laatprijs bijvoorbeeld respectievelijk €25,00 en €25,10 zijn, dan zal het aandeel waarschijnlijk verhandeld worden voor een prijs rond de €25,05.

transactie spread beleggen deal zakelijk hand geven afspraak

Hoe bereken je de spread?

De spread wordt berekend door het verschil te nemen tussen de bied- en laatprijs van een actief. Stel bijvoorbeeld dat de biedprijs voor aandeel XYZ €10 is en de laatprijs €11, dan is de spread €1.

Is de spread altijd hetzelfde?

Nee, de spread kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren. Zo kan het hoger zijn op momenten met weinig liquiditeit, zoals bijvoorbeeld buiten kantooruren of tijdens vakantieperiodes.

Belangrijkste factoren die spread beïnvloeden

 1. Liquiditeit: Hoe meer handel er is in een bepaald actief, hoe kleiner de spread zal zijn.
 2. Volatiliteit: Bij grote schommelingen in de markt kan de spread ook toenemen om het risico voor beleggers te compenseren.
 3. Tijd en datum: De spread kan verschillen per dag en zelfs per uur, afhankelijk van de activiteit op de markt.
 4. Aanbod en vraag: Wanneer er meer kopers zijn dan verkopers, kan de spread kleiner worden omdat er meer concurrentie is om het actief te kopen.
 5. Transactiekosten: Sommige brokers rekenen extra kosten aan voor transacties, wat de spread kan beïnvloeden.

Hoe kan je als belegger profiteren van de spread?

Als belegger kan je proberen om te profiteren van het verschil tussen de bied- en laatprijs door op het juiste moment te kopen en te verkopen. Het is belangrijk om goed op de hoogte te blijven van de markt en eventuele veranderingen in de spread, zodat je op het juiste moment kan handelen. Het is ook aan te raden om verschillende brokers te vergelijken en te kiezen voor een broker met lage transactiekosten en dus een lagere spread.

broker aandelen beeldscherm kantoor financieel adviseur bellen

Hebben verschillende brokers een verschillende spread?

Ja, verschillende brokers kunnen een verschillende spread hanteren voor hetzelfde actief. Het is daarom belangrijk om goed te onderzoeken welke broker het beste bij jouw beleggingsstrategie past en welke de meest gunstige spread biedt.

Waarom hebben brokers verschillende spread?

Dit kan verschillende redenen hebben, zoals kosten voor het uitvoeren van transacties, de liquiditeit van het actief en de concurrentie tussen brokers. Sommige brokers kunnen ook hogere spreads hanteren om meer winst te maken. Het is belangrijk om hier als belegger bewust van te zijn bij het kiezen van een broker.

Hoe verdient een broker aan de spread?

Een broker maakt aanspraak op de spread door het verschil tussen de bied- en laatprijs te nemen als winst. Dit is hun vergoeding voor het uitvoeren van transacties en het aanbieden van een handelsplatform. Hoe hoger de spread, hoe meer winst een broker kan maken. Het is daarom belangrijk om als belegger te kiezen voor een broker met een lage spread, zodat je zelf meer winst kan maken op je beleggingen.

Zijn er manieren om de spread te minimaliseren?

Ja, er zijn verschillende manieren om de spread te minimaliseren. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een broker met lage transactiekosten, zoals eerder genoemd. Ook kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van limit orders, waarbij je aangeeft tot welke prijs je wilt kopen of verkopen. Hierdoor kan je voorkomen dat je teveel betaalt voor een actief door de spread.

Ook is het belangrijk om rekening te houden met de liquiditeit van een actief, omdat dit invloed kan hebben op de spread. Het is daarom aan te raden om te handelen in actieve markten waar veel vraag en aanbod is, waardoor de spreads vaak lager zijn.

Opsomming manieren om je spread te minimaliseren

 • Kies voor een broker met lage transactiekosten
 • Maak gebruik van limit orders
 • Handel in actieve markten met veel vraag en aanbod
man investeert via telefoon in indexfonds index beleggen passief inkomen obligaties spread

Waarom is het belangrijk om de spread te minimaliseren?

Het minimaliseren van de spread kan je als belegger helpen om meer winst te maken. Hoe lager de spread, hoe minder je betaalt voor het kopen en verkopen van een actief, waardoor je uiteindelijk meer overhoudt. Daarnaast kan een hoge spread ook van invloed zijn op het behalen van winst of verlies bij het sluiten van een positie. Een hogere spread kan er namelijk voor zorgen dat je actief meer moet stijgen of dalen om winst te maken, waardoor het moeilijker kan zijn om een positie met winst te sluiten.

Opsomming redenen waarom je de spread wil minimaliseren

 • Meer winst kunnen maken
 • Invloed op het behalen van winst of verlies bij het sluiten van een positie
 • Hogere spread kan zorgen voor meer stijging of daling nodig om winst te maken

Een ander belangrijk aspect van het minimaliseren van de spread is risicobeheersing. Door de spread te minimaliseren, kan je namelijk ook het risico op verlies beperken. Dit komt doordat een lagere spread ervoor zorgt dat je actief minder hoeft te stijgen of dalen om winst te maken en dus ook minder snel verlies zal lijden. Het minimaliseren van de spread is dan ook een belangrijk onderdeel van een goed risicobeheer bij beleggen.

Conclusie

De spread is een belangrijk concept voor beleggers om rekening mee te houden. Het kan invloed hebben op de uiteindelijke winst en liquiditeit van een actief. Door goed te letten op de bied- en laatprijs en eventueel gebruik te maken van limietorders, kunnen beleggers beter omgaan met de spread en zo hun rendement optimaliseren. Het is dus zeker de moeite waard om hier als belegger meer over te leren en toe te passen in je strategieën. De spreidingsprijs kan immers een verschil maken in de uiteindelijke resultaten van je beleggingen. Dus onthoud: keep an eye on the spread!

Deel dit bericht:

Geschreven door

Michel

Michel van der Sterren, een ervaren ondernemer in persoonlijke financiën en online marketing, deelt praktische kennis en innovatieve strategieën voor geldzaken. Zijn toegankelijke artikelen bieden inzicht voor investeerders van alle niveaus. Met een creatieve geest en sterke interesse in geldbeleid, helpt Michel je een betere money mindset te ontwikkelen voor een sterker financieel leven. Heb je vragen of opmerkingen? Volg Michel dan op LinkedIn .

Inhoudsopgave

Vriendelijke Herinnering aan Onze Lezers

Welkom op ons blog, waar we ons richten op het delen van inzichten, tips en algemene informatie over persoonlijke financiën. We hopen dat de informatie die we delen nuttig en leerzaam voor je is.

Dat gezegd hebbende, willen we graag duidelijk maken dat de inhoud op deze site niet bedoeld is als financieel advies. Hoewel we ernaar streven om nauwkeurige en up-to-date informatie te verstrekken, hebben we geen AFM vergunning om financieel advies te geven.

Onze artikelen zijn bedoeld om je te helpen bij het begrijpen van verschillende aspecten van persoonlijke financiën en om je aan te moedigen om meer te leren. Maar elke financiële beslissing die je neemt, moet gebaseerd zijn op je eigen onderzoek en overwegingen, en indien nodig, met het advies van een gekwalificeerde professional.

We moedigen al onze lezers aan om vragen te stellen, kritisch na te denken en geïnformeerde beslissingen te nemen. Dank je wel voor je begrip en blijf genieten van onze content!

Meer leuke artikelen

VWRL Vanguard FTSE All-World UCITS ETF
Beleggen
Michel

Wat is VWRL? Vanguard ETF Uitgelegd

Ontdek de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL) en hoe deze een wereldwijde spreiding in je beleggingsportfolio biedt. VWRL biedt beleggers de kans om in duizenden bedrijven wereldwijd te investeren,

Lees verder

Disclaimer voor onze Calculators

Beste lezer,

Bedankt voor het gebruiken van onze online calculator, een handige tool ontworpen om jouw financiële planning een stuk eenvoudiger te maken. Voordat je begint, willen we enkele belangrijke punten met je delen. Onze missie is om je te informeren en te ondersteunen op je financiële reis, en daar hoort ook bij dat we duidelijk zijn over de werking en beperkingen van deze tool.

Wat doet onze calculator precies? Met deze calculator kun je een schatting krijgen van de mogelijke leenkosten, inclusief rentes en aflossingen, gebaseerd op de informatie die je invoert. Klinkt handig, toch? We hopen dat het je helpt om beter inzicht te krijgen in je potentiële lening.

Maar let op: De resultaten van deze calculator zijn slechts schattingen. Waarom? Omdat de werkelijke kosten van een lening beïnvloed kunnen worden door verschillende factoren die buiten de scope van deze calculator vallen, zoals bijvoorbeeld je kredietwaardigheid, de specifieke voorwaarden van de leningaanbieder, en veranderingen in rentetarieven.

Waarom is dit belangrijk voor jou? Omdat we willen dat je goed geïnformeerd beslissingen neemt. Financiën kunnen complex zijn, maar door heldere en eenvoudige informatie te verstrekken, streven we ernaar om je te helpen navigeren door de wereld van persoonlijke financiën. Deze calculator is een startpunt, geen eindstation.

Wat moet je nog meer weten? Hoewel we ons best doen om accurate en up-to-date informatie te verstrekken, kunnen we geen garanties bieden over de nauwkeurigheid van de resultaten. De financiële wereld is altijd in beweging, en wat vandaag waar is, kan morgen veranderen.

Heb je zorgen of vragen? Dat is volkomen normaal. Als je twijfels hebt of meer gedetailleerde informatie wenst, adviseren we je om contact op te nemen met een financieel adviseur. Zij kunnen je voorzien van persoonlijk advies dat aansluit bij jouw unieke situatie.

Deze disclaimer is bedoeld om duidelijkheid te verschaffen over de beperkingen en het juiste gebruik van de online geld lenen calculator. Het is geen financieel advies. Voor persoonlijk advies raden we aan om een professionele adviseur te raadplegen.