gelduitleg logo
beursplein 5 AEX AMX Aandelen Index

Wat is AMX? Een uitgebreide uitleg

In dit artikel leggen we je alles uit over de AMX. We leggen uit wat de AMX precies inhoudt, waarom deze beursindex handig is voor beleggers en hoe je erin kunt beleggen.

Wat is AMX?

De AMX, voluit Amsterdam Midkap Index, is een belangrijke beursindex op de Nederlandse aandelenmarkt. Het staat voor Algemene Maatstaf voor Middelgrote Effecten en geeft een goed beeld van hoe middelgrote bedrijven in Nederland presteren. Deze index wordt genoteerd aan Euronext Amsterdam en bestaat uit 25 middelgrote bedrijven die op de beurs verhandeld worden.

Kleine broertje van de AEX

Je kunt de AMX zien als het kleine broertje van de AEX, de beursindex die bestaat uit de 25 grootste bedrijven op de Nederlandse aandelenmarkt. Waar de AEX voornamelijk grote multinationals vertegenwoordigt, richt de AMX zich meer op middelgrote bedrijven. Hierdoor geeft de index een completer beeld van de prestaties op de Nederlandse beurs.

Grote boer van de AScX

De AMX is op zijn beurt weer de grote broer van de AScX, de index voor kleine bedrijven. Samen vormen deze drie indices een belangrijke graadmeter voor de Nederlandse economie en worden ze vaak gebruikt als maatstaf voor het succes van bedrijven en de aandelenmarkt in het algemeen.

Gelukkige jongeren in Amsterdamse economie AMX AEX Nederlandse index aandelen

De Samenstelling van de AMX

De bedrijven die worden opgenomen in de AMX zijn middelgroot en hebben een beurswaarde tussen de €200 miljoen en €1 miljard. Deze bedrijven worden geselecteerd op basis van criteria zoals omzet, winstgevendheid, stabiliteit en liquiditeit. Zo moeten ze bijvoorbeeld minimaal drie jaar op de beurs genoteerd zijn en een voldoende hoge omzet hebben. Meer informatie hierover vind je op de website van Euronext.

Veranderingen in de samenstelling

De bedrijven die worden opgenomen in de AMX kunnen door veranderingen in hun financiële situatie ook weer uit de index verdwijnen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als een bedrijf groeit en daardoor overstapt naar de AEX of juist in financiële problemen komt en uit de beursindex wordt gezet. Het kan dus voorkomen dat de samenstelling van de AMX regelmatig verandert.

Hoe is AMX ontstaan?

De AMX werd voor het eerst geïntroduceerd in 1995 als een alternatief voor de AEX-index, die de 25 grootste bedrijven van de Amsterdamse beurs omvat. Er was toen behoefte aan een aparte index voor middelgrote bedrijven, omdat deze vaak niet grootschalig genoeg waren om in de AEX te worden opgenomen, maar toch belangrijk genoeg om als afzonderlijke categorie te worden gevolgd.

Belang van de AMX

Sinds de introductie heeft de AMX zich ontwikkeld tot een belangrijke graadmeter voor middelgrote bedrijven in Nederland. Bedrijven in deze index zijn over het algemeen goed gevestigd en hebben sterke financiële resultaten laten zien. Dit maakt hen aantrekkelijk voor beleggers die op zoek zijn naar een mix van stabiliteit en groeipotentieel.

Het Belang van Mid-Cap Bedrijven

Mid-cap bedrijven spelen een belangrijke rol in de economie en de beurs. Ze vormen namelijk het grootste deel van het midden- en kleinbedrijf (MKB) en zijn daarmee verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de werkgelegenheid en economische groei. Daarnaast hebben ze vaak meer groeipotentieel dan grote blue-chip bedrijven, waardoor ze aantrekkelijk kunnen zijn voor beleggers die op zoek zijn naar rendement op de lange termijn.

Voorbeelden

Een bekend mid-cap bedrijf in Nederland is bijvoorbeeld biotechnologiebedrijf Galapagos. Dit bedrijf is opgenomen in de AMX en heeft in de afgelopen jaren een indrukwekkende groei doorgemaakt, wat heeft geleid tot grote winsten voor beleggers. Een ander voorbeeld is Basic-Fit, de bekende fitnessketen die naar de beurs is gegaan en nu ook onderdeel uitmaakt van de AMX. Dit bedrijf heeft in korte tijd al flinke groei laten zien en kan mogelijk nog verder groeien in de toekomst.

De 'Sweet Spot'

Mid-cap bedrijven worden vaak gezien als de ‘sweet spot’ tussen grote blue-chip bedrijven en kleine, risicovolle small-caps. Dit komt omdat ze over het algemeen minder volatiel zijn dan small-caps, maar tegelijkertijd meer groeipotentieel hebben dan grote blue-chip bedrijven. Hierdoor kunnen ze een interessant rendement opleveren, zonder dat er te veel risico wordt genomen.

Aandacht voor Mid-Cap Bedrijven

Het is dus zeker de moeite waard om mid-cap bedrijven in de gaten te houden en hierin te investeren. Ze spelen een belangrijke rol in de economie en hebben vaak sterke financiële resultaten. Dankzij hun groeimogelijkheden kunnen ze op lange termijn een interessant rendement opleveren voor beleggers.

Hoe kan ik beleggen in de AMX?

Als beginnende belegger heb je verschillende opties om te investeren in de AMX. Hieronder worden de vier meest voorkomende opties beschreven:

De eerste optie is het beleggen in individuele aandelen van bedrijven die zijn opgenomen in de AMX. Dit houdt in dat je aandelen koopt van één specifiek bedrijf, zoals Galapagos of Basic-Fit. Het voordeel hiervan is dat je zelf kunt bepalen welke bedrijven je wilt investeren in en op die manier meer controle hebt over je beleggingen.

Het nadeel is dat je meer risico loopt, aangezien het rendement afhankelijk is van de prestaties van één bedrijf.

Een andere optie is het beleggen in indexfondsen die de AMX volgen. Dit zijn fondsen die een mandje met aandelen bevatten die dezelfde verhouding hebben als de bedrijven in de AMX. Hierdoor volgt het fonds automatisch de ontwikkelingen van de index en loop je minder risico dan bij individuele aandelen.

Naast indexfondsen, kun je ook kiezen voor ETF’s (Exchange Traded Funds) die de AMX volgen. Dit zijn beursgenoteerde fondsen die handelen als een aandeel en dezelfde samenstelling hebben als de index. Het grote verschil met indexfondsen is dat ETF’s gedurende de dag verhandeld kunnen worden, terwijl indexfondsen maar één keer per dag verhandeld worden.

Ten slotte kun je er ook voor kiezen om je geld te laten beheren door een beleggingsadviseur. Deze adviseurs zijn gespecialiseerd in het beheer van beleggingen en kunnen je helpen bij het samenstellen van een gediversifieerde portefeuille met onder andere beleggingen in de AMX. Het voordeel hiervan is dat je zelf geen kennis hoeft te hebben van de markt en het beheer uit handen kunt geven. Wel betaal je hier vaak hogere kosten voor.

Conclusie

Het is belangrijk om goed na te denken over de manier waarop je gaat beleggen in de AMX. Dit kan op verschillende manieren, zoals het kopen van individuele aandelen, investeren in indexfondsen of ETF’s, of het uitbesteden aan een beleggingsadviseur. Bedenk goed wat het beste bij jouw beleggingsdoelen en risicobereidheid past. Vergeet daarnaast niet om regelmatig je portefeuille te evalueren en indien nodig aan te passen. Met de juiste strategie en kennis kun je op lange termijn profiteren van de groei van de AMX.

Geschreven door

Michel

Michel van der Sterren, een ervaren ondernemer in persoonlijke financiën en online marketing, deelt praktische kennis en innovatieve strategieën voor geldzaken. Zijn toegankelijke artikelen bieden inzicht voor investeerders van alle niveaus. Met een creatieve geest en sterke interesse in geldbeleid, helpt Michel je een betere money mindset te ontwikkelen voor een sterker financieel leven. Heb je vragen of opmerkingen? Volg Michel dan op LinkedIn .

Deel dit bericht:

Meer leuke artikelen

Transitievergoeding
Persoonlijke Financiën
Charlotte

Heb ik recht op Transitievergoeding?

Een transitievergoeding, ook wel een gouden handdruk of ontslagvergoeding genoemd. Wellicht dat je er wel eens van hebt gehoord, maar wat is het precies? Wist je bijvoorbeeld dat met de

Lees verder
Nasdaq 100 Aandelen
Beleggen
Michel

Wat is de NASDAQ 100 Index?

Wil je graag investeren in de NASDAQ? Dan kun je overwegen om aandelen van bedrijven in de NASDAQ-100 index te kopen. Deze index bevat de 100 grootste bedrijven die je

Lees verder

Disclaimer voor onze Calculators

Beste lezer,

Bedankt voor het gebruiken van onze online calculator, een handige tool ontworpen om jouw financiële planning een stuk eenvoudiger te maken. Voordat je begint, willen we enkele belangrijke punten met je delen. Onze missie is om je te informeren en te ondersteunen op je financiële reis, en daar hoort ook bij dat we duidelijk zijn over de werking en beperkingen van deze tool.

Wat doet onze calculator precies? Met deze calculator kun je een schatting krijgen van de mogelijke leenkosten, inclusief rentes en aflossingen, gebaseerd op de informatie die je invoert. Klinkt handig, toch? We hopen dat het je helpt om beter inzicht te krijgen in je potentiële lening.

Maar let op: De resultaten van deze calculator zijn slechts schattingen. Waarom? Omdat de werkelijke kosten van een lening beïnvloed kunnen worden door verschillende factoren die buiten de scope van deze calculator vallen, zoals bijvoorbeeld je kredietwaardigheid, de specifieke voorwaarden van de leningaanbieder, en veranderingen in rentetarieven.

Waarom is dit belangrijk voor jou? Omdat we willen dat je goed geïnformeerd beslissingen neemt. Financiën kunnen complex zijn, maar door heldere en eenvoudige informatie te verstrekken, streven we ernaar om je te helpen navigeren door de wereld van persoonlijke financiën. Deze calculator is een startpunt, geen eindstation.

Wat moet je nog meer weten? Hoewel we ons best doen om accurate en up-to-date informatie te verstrekken, kunnen we geen garanties bieden over de nauwkeurigheid van de resultaten. De financiële wereld is altijd in beweging, en wat vandaag waar is, kan morgen veranderen.

Heb je zorgen of vragen? Dat is volkomen normaal. Als je twijfels hebt of meer gedetailleerde informatie wenst, adviseren we je om contact op te nemen met een financieel adviseur. Zij kunnen je voorzien van persoonlijk advies dat aansluit bij jouw unieke situatie.

Deze disclaimer is bedoeld om duidelijkheid te verschaffen over de beperkingen en het juiste gebruik van de online geld lenen calculator. Het is geen financieel advies. Voor persoonlijk advies raden we aan om een professionele adviseur te raadplegen.