gelduitleg logo
Nasdaq aandelen index gebouw met groot scherm

Wat is de NASDAQ? Een uitgebreide uitleg

Welkom bij deze introductie tot de NASDAQ, een van de grootste aandelenbeurzen ter wereld. Misschien heb je al wel eens gehoord van deze beursgigant, maar weet je eigenlijk wat het precies inhoudt? In dit artikel nemen we je mee in de dynamische wereld van de NASDAQ en leggen we uit wat het is, hoe het werkt en waarom het zo belangrijk is.

Wat is de NASDAQ?

De NASDAQ staat voor National Association of Securities Dealers Automated Quotations. Het is een Amerikaanse beurs die in 1971 werd opgericht door de National Association of Securities Dealers (NASD). Inmiddels is de NASDAQ uitgegroeid tot een van de grootste aandelenbeurzen ter wereld, waarop duizenden bedrijven genoteerd staan.

Het is de op één na grootste beurs van de Verenigde Staten, na de New York Stock Exchange (NYSE).

Wat voor bedrijven vind je op de NASDAQ?

De NASDAQ staat met name bekend als dé beurs voor technologisch vooruitstrevende en groeiende bedrijven. Denk hierbij aan grote namen als Apple, Microsoft en Google, maar ook aan kleinere bedrijven die in de beginfase van hun ontwikkeling zijn.

De NASDAQ bestaat uit twee markten: de NASDAQ National Market en de NASDAQ Smallcap Market. De eerste richt zich op grote, actieve effecten met een hogere marktkapitalisatie, terwijl de laatste zich focust op kleinere, opkomende ondernemingen.

Waarom is de NASDAQ zo belangrijk?

De beursindex wordt gezien als een belangrijke graadmeter voor de Amerikaanse en zelfs wereldwijde economie. Het is een goede indicator van hoe het gaat met innovatieve en groeiende bedrijven, wat weer invloed heeft op de algehele economische situatie.

Daarnaast biedt de NASDAQ ook kansen voor beleggers om te investeren in veelbelovende bedrijven en zo hun vermogen te laten groeien. Het is dus niet alleen van belang voor ondernemingen, maar ook voor individuele beleggers en de economie als geheel.

Amerikaanse tech sector NASDAQ amerikaanse vlag index beleggen

Hoe werkt de NASDAQ?

De NASDAQ werkt op basis van een elektronisch handelssysteem dat gebruik maakt van computers en internet. Dit betekent dat er geen fysieke beursvloer is, maar dat alles digitaal verloopt. Het handelssysteem maakt gebruik van verschillende systemen en algoritmes om de koersen van de aandelen te bepalen en transacties uit te voeren.

Het bijzondere aan de NASDAQ is dat het een dealersmarkt is, wat inhoudt dat er marktmakers zijn die handel faciliteren en liquiditeit bieden. Anders dan op andere beurzen, waar transacties direct tussen kopers en verkopers plaatsvinden, fungeren deze marktmakers als tussenpersonen en helpen zij bij het matchen van kopers en verkopers. Hierdoor kunnen transacties snel en efficiënt uitgevoerd worden, wat zorgt voor een hoge liquiditeit op de markt. Behoefte aan meer uitleg? Lees hier hier (Engels).

Verschillen met andere beurzen

De NASDAQ verschilt op verschillende punten van andere beurzen, zoals de New York Stock Exchange (NYSE) en de London Stock Exchange (LSE). Zo is het handelssysteem van de NASDAQ volledig elektronisch, terwijl bijvoorbeeld de NYSE ook nog traditionele open outcry trading gebruikt. Daarnaast richt de NASDAQ zich vooral op technologie- en biotechbedrijven, terwijl de NYSE meer gevarieerd is en ook grote, traditionele bedrijven bevat.

Een ander belangrijk verschil is dat op de NASDAQ voornamelijk aandelen van grotere bedrijven worden verhandeld, terwijl op andere beurzen ook kleinere bedrijven en start-ups staan genoteerd. Dit maakt de NASDAQ een aantrekkelijke beurs voor investeerders die op zoek zijn naar stabiele en grotere bedrijven om in te beleggen.

Opsomming verschillen NASDAQ en andere beurzen:

  • Volledig elektronisch handelssysteem vs. traditionele open outcry trading
  • Focus op technologie- en biotechbedrijven vs. meer gevarieerd aanbod van bedrijven
  • Voornamelijk aandelen van grotere bedrijven vs. ook kleinere bedrijven en start-ups genoteerd

Wat is de NASDAQ-100 Index?

Een van de belangrijkste indices op de NASDAQ is de NASDAQ-100 Index. Deze index bestaat uit de 100 grootste bedrijven die genoteerd staan op de beurs en vertegenwoordigt daarmee ongeveer 90% van de totale marktkapitalisatie van alle bedrijven op de NASDAQ. Het is een zogenaamde large-cap index, wat betekent dat het voornamelijk bestaat uit bedrijven met een grote marktkapitalisatie.

De NASDAQ-100 als etalage van innovatie en vooruitgang

Deze selectie van 100 bedrijven maakt de NASDAQ-100 Index een goede indicator voor de ontwikkelingen en trends in de technologiesector. Het bevat namelijk bedrijven als Apple, Microsoft, Amazon, Facebook en Alphabet (het moederbedrijf van Google), die allemaal bekend staan om hun innovatieve producten en diensten.

Daarnaast is het ook een weerspiegeling van de focus op vooruitgang en groei in de technologiesector. De NASDAQ-100 Index is dan ook een goede graadmeter voor hoe deze sector presteert en welke bedrijven er goed presteren.

Hoe past de NASDAQ-100 in jouw beleggingsportfolio?

Als investeerder kan je ervoor kiezen om te investeren in de NASDAQ-100 Index als geheel via een beleggingsfonds of ETF (Exchange Traded Fund). Dit geeft je de mogelijkheid om te profiteren van de prestaties van alle 100 bedrijven in één investering.

Echter, het is ook belangrijk om te kijken naar jouw persoonlijke beleggingsdoelen en risicobereidheid voordat je besluit om in de NASDAQ-100 te investeren. Ondanks dat deze index bekend staat als stabiel en groeiend, is het belangrijk om altijd een gediversifieerde portefeuille te hebben en niet alleen te vertrouwen op één index.

Daarom is het ook verstandig om te overwegen om individuele bedrijven uit de NASDAQ-100 Index toe te voegen aan jouw beleggingsportefeuille, afhankelijk van jouw persoonlijke kennis en onderzoek naar deze bedrijven.

Hoe kan ik beleggen in de NASDAQ?

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in de bedrijven die opgenomen zijn in de NASDAQ-100 Index:

Je kan ervoor kiezen om specifiek te investeren in één of meerdere bedrijven uit de index door individuele aandelen te kopen via een online broker.

Een indexfonds is een beleggingsfonds dat de samenstelling en prestaties van een bepaalde index volgt, zoals de NASDAQ-100. Door te investeren in een indexfonds, investeer je indirect in alle bedrijven die opgenomen zijn in de index.

Een ETF is een soort beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt en waarvan de waarde gebaseerd is op een onderliggende index, zoals de NASDAQ-100. Door te investeren in een ETF, investeer je indirect in alle bedrijven die opgenomen zijn in de index.

Als je niet zelf actief wilt beleggen, kan je er ook voor kiezen om jouw geld te laten beheren door een beleggingsadviseur of -platform. Zij zullen jouw investeringen diversifiëren en onder andere ook investeren in de bedrijven uit de NASDAQ-100 Index.

Hoe kan ik starten met beleggen in de NASDAQ?

Om te beginnen met beleggen in de NASDAQ, is het belangrijk om eerst een goed begrip te hebben van jouw persoonlijke financiële situatie en investeringsdoelen. Vervolgens kan je bepalen welke beleggingsoptie het beste bij jou past en welk bedrag je wilt investeren. Het is ook raadzaam om onderzoek te doen naar de bedrijven in de index voordat je beslist waarin je wilt investeren. Het is altijd verstandig om een expert of financieel adviseur te raadplegen voordat je begint met beleggen, vooral als je een beginnende belegger bent. Zij kunnen jou helpen bij het kiezen van de juiste beleggingsoptie en strategie die past bij jouw financiële doelen en risicobereidheid.

Als je ervoor kiest om in individuele aandelen te beleggen, kan je dit doen via een online broker of financieel adviseur. Zij kunnen jou helpen bij het selecteren van specifieke aandelen en het uitvoeren van transacties. Het is echter belangrijk om te onthouden dat beleggen in individuele aandelen risicovoller kan zijn dan beleggen in indexfondsen of ETF’s, omdat jouw investering afhankelijk is van de prestaties van één bedrijf.

Deel dit bericht:

Geschreven door

Michel

Michel van der Sterren, een ervaren ondernemer in persoonlijke financiën en online marketing, deelt praktische kennis en innovatieve strategieën voor geldzaken. Zijn toegankelijke artikelen bieden inzicht voor investeerders van alle niveaus. Met een creatieve geest en sterke interesse in geldbeleid, helpt Michel je een betere money mindset te ontwikkelen voor een sterker financieel leven. Heb je vragen of opmerkingen? Volg Michel dan op LinkedIn .

Inhoudsopgave

Vriendelijke Herinnering aan Onze Lezers

Welkom op ons blog, waar we ons richten op het delen van inzichten, tips en algemene informatie over persoonlijke financiën. We hopen dat de informatie die we delen nuttig en leerzaam voor je is.

Dat gezegd hebbende, willen we graag duidelijk maken dat de inhoud op deze site niet bedoeld is als financieel advies. Hoewel we ernaar streven om nauwkeurige en up-to-date informatie te verstrekken, hebben we geen AFM vergunning om financieel advies te geven.

Onze artikelen zijn bedoeld om je te helpen bij het begrijpen van verschillende aspecten van persoonlijke financiën en om je aan te moedigen om meer te leren. Maar elke financiële beslissing die je neemt, moet gebaseerd zijn op je eigen onderzoek en overwegingen, en indien nodig, met het advies van een gekwalificeerde professional.

We moedigen al onze lezers aan om vragen te stellen, kritisch na te denken en geïnformeerde beslissingen te nemen. Dank je wel voor je begrip en blijf genieten van onze content!

Meer leuke artikelen

bitcoin crypto cryptocurrency illustratie
Crypto
Michel

Wat is Bitcoin? Alles over BTC

Bitcoin is meer dan alleen een digitale valuta; het is een revolutie in de financiële wereld. Ontdek wat Bitcoin is, hoe het werkt en waarom het interessant is voor beleggers.

Lees verder

Disclaimer voor onze Calculators

Beste lezer,

Bedankt voor het gebruiken van onze online calculator, een handige tool ontworpen om jouw financiële planning een stuk eenvoudiger te maken. Voordat je begint, willen we enkele belangrijke punten met je delen. Onze missie is om je te informeren en te ondersteunen op je financiële reis, en daar hoort ook bij dat we duidelijk zijn over de werking en beperkingen van deze tool.

Wat doet onze calculator precies? Met deze calculator kun je een schatting krijgen van de mogelijke leenkosten, inclusief rentes en aflossingen, gebaseerd op de informatie die je invoert. Klinkt handig, toch? We hopen dat het je helpt om beter inzicht te krijgen in je potentiële lening.

Maar let op: De resultaten van deze calculator zijn slechts schattingen. Waarom? Omdat de werkelijke kosten van een lening beïnvloed kunnen worden door verschillende factoren die buiten de scope van deze calculator vallen, zoals bijvoorbeeld je kredietwaardigheid, de specifieke voorwaarden van de leningaanbieder, en veranderingen in rentetarieven.

Waarom is dit belangrijk voor jou? Omdat we willen dat je goed geïnformeerd beslissingen neemt. Financiën kunnen complex zijn, maar door heldere en eenvoudige informatie te verstrekken, streven we ernaar om je te helpen navigeren door de wereld van persoonlijke financiën. Deze calculator is een startpunt, geen eindstation.

Wat moet je nog meer weten? Hoewel we ons best doen om accurate en up-to-date informatie te verstrekken, kunnen we geen garanties bieden over de nauwkeurigheid van de resultaten. De financiële wereld is altijd in beweging, en wat vandaag waar is, kan morgen veranderen.

Heb je zorgen of vragen? Dat is volkomen normaal. Als je twijfels hebt of meer gedetailleerde informatie wenst, adviseren we je om contact op te nemen met een financieel adviseur. Zij kunnen je voorzien van persoonlijk advies dat aansluit bij jouw unieke situatie.

Deze disclaimer is bedoeld om duidelijkheid te verschaffen over de beperkingen en het juiste gebruik van de online geld lenen calculator. Het is geen financieel advies. Voor persoonlijk advies raden we aan om een professionele adviseur te raadplegen.