gelduitleg logo
vrouw met spaarvarken is blij met haar persoonlijke financiën

Wat is Deposito-garantiestelsel? Uitgebreide uitleg

In een wereld waar financiële zekerheid steeds belangrijker wordt, is het van cruciaal belang dat je spaargeld veilig is. Gelukkig biedt het Depositogarantiestelsel (DGS) bescherming voor je spaargeld tot een bepaald bedrag, zelfs als je bank failliet gaat. Maar welke bedragen zijn precies gedekt? Wie komt in aanmerking? Waar moet je op letten? In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt over het DGS.

Wat is Depositogarantiestelsel?

Het Depositogarantiestelsel (DGS) is een regeling die ervoor zorgt dat spaarders en rekeninghouders hun geld terugkrijgen als een bank failliet gaat. Het is opgericht om het vertrouwen in het financiële systeem te behouden en te beschermen tegen mogelijke financiële crises.

Het depositogarantiestelsel garandeert dat spaarders hun geld terugkrijgen.

Hoe werkt het?

Wanneer een bank failliet gaat, treedt het DGS in werking. De Nederlandsche Bank (DNB) is verantwoordelijk voor de uitvoering van deze regeling. Zij zullen bepalen of een bank failliet is en of de spaarders en rekeninghouders in aanmerking komen voor compensatie.

Wie komt in aanmerking?

Alle Nederlandse banken die onder toezicht staan van DNB vallen onder het DGS. Dit geldt ook voor buitenlandse banken met een bijkantoor of dochteronderneming in Nederland. Spaarders en rekeninghouders komen in aanmerking voor compensatie als zij een saldo hebben tot €100.000 per persoon, per bank.

Bron: Rijksoverheid.nl

Wil je weten of jouw bank ook onder het DSG valt? Bekijk dan het register van DNB.

Wat wordt gedekt?

Het DGS dekt niet alleen spaar- en betaalrekeningen, maar ook deposito’s en bankspaarproducten met een garantielimiet van €100.000 per persoon, per bank. Dit betekent dat als een spaarder bijvoorbeeld €50.000 op zijn spaarrekening heeft staan en €60.000 aan deposito’s, hij of zij slechts €100.000 vergoed zal krijgen.

Let dus goed op dat je, als je gedekt wil zijn door het depositogarantiestelsel, niet meer dan €100.000 per persoon aan spaar- en betaalrekeningen, deposito’s en beleggingen bij één bank hebt staan. Je kunt dan beter je geld over meerdere banken met het depositogarantiestelsel verdelen.

twee mensen sparen op ipad en bekijken het depositogarantiestelsel gezamenlijke rekening

Dubbele Bescherming met Gezamenlijke Rekeningen

Wist je dat de voordelen van het Depositogarantiestelsel (DGS) zelfs gelden voor gezamenlijke rekeningen? Als je bijvoorbeeld een en/of-rekening hebt met je partner, wordt de veiligheid van jullie spaargeld afzonderlijk gewaarborgd. Elk van jullie heeft een eigen garantie tot een bedrag van €100.000. Dat betekent dat jullie samen, op één gezamenlijke rekening, beschermd zijn tot een totaal van €200.000.

Wat wordt niet gedekt?

Het DGS dekt geen beleggingen in cryptocurrencies, aandelen, obligaties en andere effecten. Ook spaar- en betaalrekeningen met een saldo boven €100.000 per persoon, per bank vallen niet onder het DGS.

Beleggerscompensatiestelsel

Het is mogelijk dat je beleggingen in aandelen, obligaties en andere effecten onder het beleggerscompensatiestelsel vallen. Dit geldt echter alleen in het geval dat de beleggingsonderneming failliet gaat en de wet niet heeft nageleefd. Houd er rekening mee dat koersverlies niet wordt gedekt door het beleggerscompensatiestelsel.

Hoe ontvang ik mijn compensatie?

Als een bank failliet gaat, zal de DNB zo snel mogelijk overgaan tot uitkering van de compensatie aan de spaarders en rekeninghouders. Dit gebeurt meestal binnen een paar dagen na het faillissement. De DNB zal contact opnemen met de gedupeerden en hen informeren over de verdere afhandeling. Het is belangrijk om de instructies van de DNB op te volgen om zo snel mogelijk je compensatie te ontvangen.

Als je geen contactgegevens hebt doorgegeven aan de bank, zal de DNB deze informatie proberen te achterhalen via andere bronnen. Zorg er daarom voor dat je altijd actuele contactgegevens hebt doorgegeven aan je bank.

Wat kan ik zelf doen?

Het is belangrijk om zelf goed op de hoogte te zijn van het DGS en hoe dit jouw spaargeld beschermt. Zo weet je waar je aan toe bent en kun je eventueel actie ondernemen als dat nodig is. Je kunt bijvoorbeeld regelmatig controleren of je saldo op je spaar- en betaalrekeningen nog onder de €100.000 limiet valt.

Daarnaast is het verstandig om je geld te spreiden over meerdere banken met een DGS. Zo ben je niet afhankelijk van één bank en wordt het risico op verlies van je spaargeld door een faillissement aanzienlijk verminderd.

Als je belegt, is het ook belangrijk om te controleren of de bank of broker waar je beleggingen staan onder het DGS valt. Zo niet, dan kun je ervoor kiezen om je beleggingen over te brengen naar een instelling die wel onder het DGS valt of om je beleggingen te spreiden over meerdere instellingen.

Belangrijk om te onthouden

Het DGS biedt bescherming voor je spaargeld en betaalrekeningen tot €100.000 per persoon, per bank. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn en indien nodig actie te ondernemen om je geld goed te spreiden. Houd ook altijd je contactgegevens up-to-date bij je bank zodat de DNB in geval van een faillissement snel met jou kan communiceren. Verder is het raadzaam om regelmatig je saldo op rekeningen bij verschillende banken te controleren om er zeker van te zijn dat je altijd onder de limiet blijft.

Samenvattend

Het depositogarantiestelsel is een belangrijke regeling die jouw spaargeld en betaalrekeningen beschermt tot een bedrag van €100.000 per persoon, per bank.

Wat wordt wel gedekt:

  • Spaarrekeningen
  • Betaalrekeningen
  • Deposito’s
  • Bankspaarproducten

Wat wordt niet gedekt:

  • Beleggingen in aandelen, obligaties of andere effecten
  • Cryptocurrencies

Het is belangrijk om regelmatig je saldo en de banken waar je klant bent te controleren om ervoor te zorgen dat je spaargeld altijd onder de limiet blijft. Spreid ook je geld over meerdere banken met een DGS voor extra zekerheid.

Door deze maatregelen te nemen, kun je met een gerust hart beleggen en tegelijkertijd de risico’s van eventuele faillissementen minimaliseren.

Deel dit bericht:

Geschreven door

Michel

Michel van der Sterren, een ervaren ondernemer in persoonlijke financiën en online marketing, deelt praktische kennis en innovatieve strategieën voor geldzaken. Zijn toegankelijke artikelen bieden inzicht voor investeerders van alle niveaus. Met een creatieve geest en sterke interesse in geldbeleid, helpt Michel je een betere money mindset te ontwikkelen voor een sterker financieel leven. Heb je vragen of opmerkingen? Volg Michel dan op LinkedIn .

Inhoudsopgave

Vriendelijke Herinnering aan Onze Lezers

Welkom op ons blog, waar we ons richten op het delen van inzichten, tips en algemene informatie over persoonlijke financiën. We hopen dat de informatie die we delen nuttig en leerzaam voor je is.

Dat gezegd hebbende, willen we graag duidelijk maken dat de inhoud op deze site niet bedoeld is als financieel advies. Hoewel we ernaar streven om nauwkeurige en up-to-date informatie te verstrekken, hebben we geen AFM vergunning om financieel advies te geven.

Onze artikelen zijn bedoeld om je te helpen bij het begrijpen van verschillende aspecten van persoonlijke financiën en om je aan te moedigen om meer te leren. Maar elke financiële beslissing die je neemt, moet gebaseerd zijn op je eigen onderzoek en overwegingen, en indien nodig, met het advies van een gekwalificeerde professional.

We moedigen al onze lezers aan om vragen te stellen, kritisch na te denken en geïnformeerde beslissingen te nemen. Dank je wel voor je begrip en blijf genieten van onze content!

Meer leuke artikelen

bitcoin crypto cryptocurrency illustratie
Crypto
Michel

Wat is Bitcoin? Alles over BTC

Bitcoin is meer dan alleen een digitale valuta; het is een revolutie in de financiële wereld. Ontdek wat Bitcoin is, hoe het werkt en waarom het interessant is voor beleggers.

Lees verder

Disclaimer voor onze Calculators

Beste lezer,

Bedankt voor het gebruiken van onze online calculator, een handige tool ontworpen om jouw financiële planning een stuk eenvoudiger te maken. Voordat je begint, willen we enkele belangrijke punten met je delen. Onze missie is om je te informeren en te ondersteunen op je financiële reis, en daar hoort ook bij dat we duidelijk zijn over de werking en beperkingen van deze tool.

Wat doet onze calculator precies? Met deze calculator kun je een schatting krijgen van de mogelijke leenkosten, inclusief rentes en aflossingen, gebaseerd op de informatie die je invoert. Klinkt handig, toch? We hopen dat het je helpt om beter inzicht te krijgen in je potentiële lening.

Maar let op: De resultaten van deze calculator zijn slechts schattingen. Waarom? Omdat de werkelijke kosten van een lening beïnvloed kunnen worden door verschillende factoren die buiten de scope van deze calculator vallen, zoals bijvoorbeeld je kredietwaardigheid, de specifieke voorwaarden van de leningaanbieder, en veranderingen in rentetarieven.

Waarom is dit belangrijk voor jou? Omdat we willen dat je goed geïnformeerd beslissingen neemt. Financiën kunnen complex zijn, maar door heldere en eenvoudige informatie te verstrekken, streven we ernaar om je te helpen navigeren door de wereld van persoonlijke financiën. Deze calculator is een startpunt, geen eindstation.

Wat moet je nog meer weten? Hoewel we ons best doen om accurate en up-to-date informatie te verstrekken, kunnen we geen garanties bieden over de nauwkeurigheid van de resultaten. De financiële wereld is altijd in beweging, en wat vandaag waar is, kan morgen veranderen.

Heb je zorgen of vragen? Dat is volkomen normaal. Als je twijfels hebt of meer gedetailleerde informatie wenst, adviseren we je om contact op te nemen met een financieel adviseur. Zij kunnen je voorzien van persoonlijk advies dat aansluit bij jouw unieke situatie.

Deze disclaimer is bedoeld om duidelijkheid te verschaffen over de beperkingen en het juiste gebruik van de online geld lenen calculator. Het is geen financieel advies. Voor persoonlijk advies raden we aan om een professionele adviseur te raadplegen.