gelduitleg logo
houder van witte ipad met dividend aandelen op bruin houten tafel

Wat is Dividend Uitbetalingsratio?

Een ander belangrijk aspect van dividendbeleggen is de uitbetalingsratio. Dit geeft aan hoeveel van de winst van een bedrijf wordt uitgekeerd als dividend. Een hoge uitbetalingsratio kan aangeven dat het bedrijf mogelijk moeite heeft om zijn dividend op lange termijn te handhaven, terwijl een lage uitbetalingsratio kan betekenen dat het bedrijf meer winst gebruikt voor groei en ontwikkeling.

Waarom is het uitbetalingsratio zo belangrijk?

De uitbetalingsratio van dividenden kan invloed hebben op de stabiliteit en duurzaamheid van een bedrijf. Een hoge uitbetalingsratio kan de financiële buffer van het bedrijf verlagen, waardoor het kwetsbaarder wordt voor onverwachte economische omstandigheden. Aan de andere kant kan een lage uitbetalingsratio aangeven dat het bedrijf mogelijk niet voldoende waarde teruggeeft aan zijn aandeelhouders en niet efficiënt gebruikmaakt van zijn middelen.

Laag uitbetalingsratio

Het kan verleidelijk zijn voor beleggers om te zoeken naar bedrijven met een zeer lage uitbetalingsratio, in de hoop op hogere winst in de toekomst. Echter, dit brengt ook risico’s met zich mee. Een laag uitbetalingsratio kan betekenen dat het bedrijf niet genoeg geld opzij zet voor toekomstige dividenduitkeringen en dus mogelijk kan leiden tot een verlaging of stopzetting van het dividend. Dit kan resulteren in aanzienlijk verlies voor beleggers.

Voordelen

 • Mogelijkheid tot hogere winst in de toekomst
 • Meer geld beschikbaar voor groei en ontwikkeling

Nadelen

 • Risico op verlaging of stopzetting van dividend
 • Mogelijk verlies voor beleggers

Hoog uitbetalingsratio

Een hoog uitbetalingsratio kan betekenen dat het bedrijf een groot deel van zijn winst gebruikt om dividenden uit te keren, waardoor er minder geld beschikbaar is voor groei en ontwikkeling. Dit kan op lange termijn leiden tot een stagnatie in de groei van het bedrijf en dus ook het dividend. Ook kan een hoog uitbetalingsratio aangeven dat het bedrijf moeite heeft om zijn dividend te handhaven, wat weer kan leiden tot verlaging of stopzetting van het dividend.

Voordelen

 • Mogelijkheid tot hogere en stabielere dividenden in de korte termijn
 • Kan aangeven dat het bedrijf financieel gezond is

Nadelen

 • Minder geld beschikbaar voor groei en ontwikkeling op lange termijn
 • Risico op verlaging of stopzetting van dividend in de toekomst

Samenvatting

In de complexe wereld van investeringen is het begrijpen van de uitbetalingsratio van een bedrijf cruciaal. Het heeft zowel voordelen als nadelen, en kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de groei van een bedrijf, de stabiliteit van dividenden en de algemene investeringsrisico’s. Een beknopte samenvatting van de belangrijkste punten om te overwegen:

 • Een (te) laag uitbetalingsratio kan leiden tot risico’s zoals verlaging of stopzetting van dividend en mogelijk verlies voor beleggers.
 • Een (te) hoge uitbetalingsratio kan op korte termijn voordelig zijn met hogere en stabielere dividenden, maar kan op lange termijn leiden tot stagnatie in de groei van het bedrijf en risico op verlaging of stopzetting van dividend.
 • Het is belangrijk voor beleggers om te kijken naar zowel de voordelen als nadelen van een uitbetalingsratio bij het maken van investeringsbeslissingen.

Kortom, de uitbetalingsratio is een belangrijke factor bij het beoordelen van een mogelijke investeringsbeslissing. Het geeft inzicht in de strategie van het bedrijf, de financiële gezondheid en het vermogen om te groeien en stabiele dividenden uit te keren. Het is echter slechts een van de vele puzzelstukjes. In combinatie met andere financiële indicatoren en kennis van de sector kunnen beleggers een weloverwogen keuze maken die het beste past bij hun investeringsdoelen en risicotolerantie. Wees gerust, wij staan klaar om u te helpen bij het nemen van de beste beslissing voor uw investeringen!

Geschreven door

Michel

Michel van der Sterren, een ervaren ondernemer in persoonlijke financiën en online marketing, deelt praktische kennis en innovatieve strategieën voor geldzaken. Zijn toegankelijke artikelen bieden inzicht voor investeerders van alle niveaus. Met een creatieve geest en sterke interesse in geldbeleid, helpt Michel je een betere money mindset te ontwikkelen voor een sterker financieel leven. Heb je vragen of opmerkingen? Volg Michel dan op LinkedIn .

Deel dit bericht:

Meer leuke artikelen

Transitievergoeding
Persoonlijke Financiën
Charlotte

Heb ik recht op Transitievergoeding?

Een transitievergoeding, ook wel een gouden handdruk of ontslagvergoeding genoemd. Wellicht dat je er wel eens van hebt gehoord, maar wat is het precies? Wist je bijvoorbeeld dat met de

Lees verder
Nasdaq 100 Aandelen
Beleggen
Michel

Wat is de NASDAQ 100 Index?

Wil je graag investeren in de NASDAQ? Dan kun je overwegen om aandelen van bedrijven in de NASDAQ-100 index te kopen. Deze index bevat de 100 grootste bedrijven die je

Lees verder

Disclaimer voor onze Calculators

Beste lezer,

Bedankt voor het gebruiken van onze online calculator, een handige tool ontworpen om jouw financiële planning een stuk eenvoudiger te maken. Voordat je begint, willen we enkele belangrijke punten met je delen. Onze missie is om je te informeren en te ondersteunen op je financiële reis, en daar hoort ook bij dat we duidelijk zijn over de werking en beperkingen van deze tool.

Wat doet onze calculator precies? Met deze calculator kun je een schatting krijgen van de mogelijke leenkosten, inclusief rentes en aflossingen, gebaseerd op de informatie die je invoert. Klinkt handig, toch? We hopen dat het je helpt om beter inzicht te krijgen in je potentiële lening.

Maar let op: De resultaten van deze calculator zijn slechts schattingen. Waarom? Omdat de werkelijke kosten van een lening beïnvloed kunnen worden door verschillende factoren die buiten de scope van deze calculator vallen, zoals bijvoorbeeld je kredietwaardigheid, de specifieke voorwaarden van de leningaanbieder, en veranderingen in rentetarieven.

Waarom is dit belangrijk voor jou? Omdat we willen dat je goed geïnformeerd beslissingen neemt. Financiën kunnen complex zijn, maar door heldere en eenvoudige informatie te verstrekken, streven we ernaar om je te helpen navigeren door de wereld van persoonlijke financiën. Deze calculator is een startpunt, geen eindstation.

Wat moet je nog meer weten? Hoewel we ons best doen om accurate en up-to-date informatie te verstrekken, kunnen we geen garanties bieden over de nauwkeurigheid van de resultaten. De financiële wereld is altijd in beweging, en wat vandaag waar is, kan morgen veranderen.

Heb je zorgen of vragen? Dat is volkomen normaal. Als je twijfels hebt of meer gedetailleerde informatie wenst, adviseren we je om contact op te nemen met een financieel adviseur. Zij kunnen je voorzien van persoonlijk advies dat aansluit bij jouw unieke situatie.

Deze disclaimer is bedoeld om duidelijkheid te verschaffen over de beperkingen en het juiste gebruik van de online geld lenen calculator. Het is geen financieel advies. Voor persoonlijk advies raden we aan om een professionele adviseur te raadplegen.