gelduitleg logo
dividend

Dividendbeleggen – Wat is dat?

Dividendbeleggen is een cruciaal onderwerp in de wereld van persoonlijke financiën. Het biedt een uitstekende mogelijkheid om passief inkomen op te bouwen en je financiële doelen te bereiken. Maar wat houdt dividendbeleggen precies in? En hoe kan het jou helpen om je financiële doelen te realiseren? Een uitgebreide uitleg.

Wat is Dividend?

Laten we beginnen bij de basis. Wat is dividend precies? 

Simpel gezegd is dividend een deel van de winst van een bedrijf, dat wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders.

Maakt een bedrijf winst, dan wordt vaak een deel van de winst opnieuw in het bedrijf geïnvesteerd. Maar maakt een bedrijf veel winst, dan wordt een deel van de winst uitbetaald aan de eigenaren van het bedrijf. De aandeelhouders dus. Dat heet dividend.

 

Soorten Dividenden

Er zijn verschillende soorten dividend die een bedrijf kan uitkeren. De meest voorkomende zijn:

 • Contante Dividenden – Dit is het meest voorkomende dividend en verwijst naar de uitleg hierboven. Het betekent dat je als aandeelhouder een bepaalde hoeveelheid geld ontvangt voor elk aandeel dat je bezit.
 • Stockdividenden – Als een bedrijf geen contanten wil uitkeren, kan het ervoor kiezen om extra aandelen uit te keren. Je krijgt dan (nieuwe) aandelen in plaats van contanten.
 • Speciale Dividenden – Naast de normale winstuitkering kan een bedrijf ook extra dividend uitkeren. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer een bedrijf veel winst heeft gedraaid en de aandeelhouders tevreden wil houden.

Wanneer kiezen bedrijven voor welk type dividend?

We weten nu wat dividend is en welke soorten dividend er zijn. Maar waarom kiest een bedrijf voor een ander dividend dan contante dividenden? 

Dit hangt af van verschillende factoren. De financiële situatie, strategische doelen en de aandeelhoudersvergadering spelen een grote rol.

 • Financiële situatie – Soms heeft een bedrijf weinig contant geld beschikbaar, maar wil het toch dividend uitkeren om de aandeelhouders tevreden te stellen. In dit geval wordt vaak gekozen voor het uitkeren van extra aandelen.
 • Strategische doelen – Heeft een bedrijf veel winst gemaakt, dan kun je extra dividend uitkeren. Goed voor het vertrouwen van de aandeelhouders en waarschijnlijk ook de aandelenkoers.
 • Aandeelhoudersvergadering – Het uitkeren van dividend moet worden goedgekeurd tijdens de aandeelhoudersvergadering. Aandeelhouders hebben ook individuele behoeften aan bijvoorbeeld contante of juist stockdividend. Aandeelhouders zelf hebben dus veel invloed op het uit te keren dividend.

Wat is Dividendbeleggen?

Dividendbeleggen is het beleggen van je geld ten behoeven van dividend. Je belegt je geld dus in aandelen en obligaties die je een (terugkerend) dividend uitkeren. 

Het doel van dividendbeleggen is meestal een passief inkomen creëren. Dit betekent dat je zonder ervoor te werken geld ontvangt uit aandelen. 

Dit geld kun je gebruiken om van te leven, maar je kunt het ook opnieuw investeren in aandelen om later nog meer dividend te ontvangen. 

Dit is een vorm van passief en lange termijn beleggen. Het gaat niet om snelle winst, maar een gestage groei op lange termijn.

Voordelen Dividendbeleggen

Dividendbeleggen heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere beleggingsvormen. De belangrijkste voordelen zijn:

 • Stabiele inkomsten – Je ontvangt met regelmaat contant geld van bedrijven die dividend uitkeren. Je kunt dus een stabiel inkomen creëren. 
 • Herinvesteren van dividend – Je kunt je dividend opnieuw investeren in dividendaandelen. Zo bouw je snel meer en meer dividend op. Je laat je inkomen automatisch groeien.
 • Passief Beleggen – Veel bedrijven die dividend uitkeren zijn groot en stabiel. Je hoeft dus niet snel je aandelen te verkopen. Daarbij bieden veel bedrijven de optie om automatisch dividend te herbeleggen in nieuwe aandelen. Je kunt dus vrijwel passief beleggen. 

Ben je op zoek naar stabiele inkomsten, groei en een veilige passieve beleggingsstrategie, dan kan dividendbeleggen iets voor jou zijn.

Nadelen Dividendbeleggen

Hoewel dividendbeleggen veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen die benoemd moeten worden. Hier zijn de belangrijkste nadelen van beleggen in dividendaandelen:

 • Uitbetaling dividend – Als bedrijven er om wat voor reden dan ook slecht voorstaan, of de vooruitzichten zijn slecht, kunnen ze ervoor kiezen minder of géén dividend uit te keren. 
 • Waardedaling – Zoals bij elke vorm van beleggen, kun je ook bij dividendbeleggen geld verliezen. Aandelen kunnen aanzienlijk minder waard worden.
 • Weinig Groeipotentieel – Dividendbeleggen is gericht op grote bedrijven die de grootste groei al achter de rug hebben. Verwacht geen gigantische groei in aandelenkoersen.
 • Belasting – In veel gevallen moet je als belegger belasting betalen over het dividend. Deze belasting moet je direct betalen, dit bedrag kan dus niet opnieuw geïnvesteerd worden in aandelen.

Het is belangrijk om zowel de voordelen als nadelen goed in overweging te nemen. Dividendbeleggen kan op de lange termijn een erg succesvolle beleggingsstrategie zijn, maar het is niet je enige optie. Bekijk voor je begint goed of het past bij jou persoonlijke visie en beleggingsplan.

Hoe Dividendrendement te Berekenen

Voor beleggers die geïnteresseerd zijn in dividendbeleggen, is het belangrijk om te weten hoe ze het dividendrendement kunnen berekenen. Dit is een cruciale vaardigheid omdat het bepalen van het rendement op je investering helpt bij het nemen van weloverwogen beslissingen over welke aandelen te kopen of verkopen. Het dividendrendement wordt berekend door de jaarlijkse dividenden per aandeel te delen door de huidige prijs van het aandeel en vervolgens te vermenigvuldigen met 100%.

Dus, als een bedrijf € 2 per aandeel uitkeert en de huidige prijs van het aandeel is € 50, dan is het dividendrendement 4%.

Het is ook belangrijk om te weten dat het dividendrendement kan veranderen naarmate de prijs van het aandeel stijgt of daalt. Een hogere prijs zal resulteren in een lager dividendrendement en vice versa. Dit is de reden waarom het belangrijk is om niet alleen te kijken naar het huidige dividendrendement, maar ook naar de historische trend van het bedrijf.

Dividend Uitbetalingsratio

Een andere belangrijke ratio voor beleggers bij dividendbeleggen is de dividend uitbetalingsratio. Deze ratio toont het percentage van het bedrijfsinkomen dat als dividend wordt uitgekeerd aan aandeelhouders. Een gezonde en duurzame dividend uitbetalingsratio ligt meestal tussen 40% en 60%, wat betekent dat het bedrijf voldoende inkomsten genereert om dividenden te blijven uitkeren zonder financiële stabiliteit in gevaar te brengen.

Als een bedrijf bijvoorbeeld € 100 miljoen winst heeft en € 40 miljoen daarvan uitkeert als dividend, is de dividend uitbetalingsratio 40%. De resterende € 60 miljoen kan het bedrijf gebruiken voor investeringen of om schulden af te lossen.

Het is belangrijk om niet alleen naar het dividendrendement te kijken, maar ook naar de dividend uitbetalingsratio om te bepalen of een bedrijf op lange termijn dividenden kan blijven betalen. Een gezonde ratio geeft vertrouwen dat het bedrijf voldoende financiële middelen heeft en aandeelhouders regelmatig kan belonen met dividenduitkeringen.

Lees meer over de dividend uitbetalingsratio en hoe dit kan helpen bij het beleggen in dividendaandelen in ons artikel: ‘Wat is Dividend Uitbetalingsratio?

Dividend Aristocraten en Dividendgroei

Een andere term die vaak wordt gebruikt in de wereld van dividendaandelen is ‘dividend aristocraten’. Dit zijn bedrijven die hun dividenduitkeringen jaarlijks hebben verhoogd gedurende minimaal 25 opeenvolgende jaren. Deze bedrijven worden beschouwd als zeer stabiel en financieel gezond, omdat ze in staat zijn geweest om hun dividenden te verhogen ondanks economische uitdagingen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat niet alle bedrijven die consistent dividend hebben uitgekeerd ook dividend aristocraten zijn. Een ander belangrijk aspect van dividendaandelen is dividendgroei. Dit verwijst naar de jaarlijkse groei van het dividend dat door een bedrijf wordt uitgekeerd. Bedrijven die een sterke dividendgroei laten zien, kunnen mogelijk in de toekomst ook dividend aristocraten worden.

Door te investeren in bedrijven met zowel een gezonde dividend uitbetalingsratio als een sterke dividendgroei, kunnen beleggers profiteren van regelmatige en groeiende dividenduitkeringen op de lange termijn. Dit kan bijdragen aan een stabiel inkomen en het opbouwen van vermogen.

Hoe te Beginnen met Dividendbeleggen

Nu je meer weet over de belangrijke aspecten van dividendaandelen, is het tijd om te leren hoe je kunt beginnen met dividendbeleggen. Hieronder volgt een stap-voor-stap handleiding:

 1. Onderzoek: Begin met het onderzoeken van verschillende bedrijven die consistent dividend uitkeren en een gezonde financiële staat hebben. Dit kan gedaan worden door middel van het lezen van bedrijfsrapporten, nieuwsartikelen en financiële websites.
 2. Analyseer de dividenduitbetalingsratio: Kijk naar de verhouding tussen het uitgekeerde dividend en de winst van het bedrijf. Een lage uitbetalingsratio kan aangeven dat het bedrijf in staat is om regelmatig en stabiel dividend uit te keren.
 3. Onderzoek de dividendgroei: Zoek naar bedrijven die consistent een sterke groei laten zien in hun dividenduitkeringen. Dit kan duiden op een solide financiële basis en potentieel voor toekomstige groei.
 4. Diversificeer: Het is belangrijk om niet al je geld te investeren in één bedrijf. Diversificatie kan het risico spreiden en zorgen voor een meer stabiel inkomen.
 5. Houd rekening met je beleggingsdoelen en risicotolerantie: Voordat je begint met dividendbeleggen, is het belangrijk om je doelen te bepalen en na te denken over hoeveel risico je bereid bent te nemen.
 6. Open een beleggingsrekening: Om daadwerkelijk te beginnen met dividendbeleggen, moet je een beleggingsrekening openen bij een broker of bank.
 7. Kies je beleggingen: Gebruik het onderzoek en de analyse die je hebt gedaan om te beslissen welke dividendaandelen je wilt kopen.
 8. Monitor en herbalanceer: Houd regelmatig in de gaten hoe je dividendaandelen presteren en pas indien nodig je portefeuille aan.
 9. Geduld en discipline: Dividendbeleggen is een langetermijnstrategie. Het is belangrijk om geduld te hebben en niet in paniek te raken bij schommelingen op de markt. Houd ook vast aan je beleggingsplan en laat emoties niet de overhand nemen.
 10. Profiteer van belastingvoordelen: In sommige landen zijn er belastingvoordelen verbonden aan dividendbeleggen, zoals een lagere belasting op dividendinkomsten. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van deze voordelen en maak er gebruik van waar mogelijk.
 11. Blijf leren: De wereld van beleggen is constant in beweging, dus blijf leren en houd je kennis up-to-date. Dit kan helpen om betere investeringsbeslissingen te nemen en je portefeuille te laten groeien.
 12. Begin vandaag nog: Hoe eerder je begint met dividendbeleggen, hoe meer tijd je hebt om je vermogen op te bouwen en te profiteren van de voordelen op de lange termijn.

Samenvatting

Dividendbeleggen is een beleggingsstrategie die zich richt op het kopen van aandelen van bedrijven die regelmatig dividend uitkeren aan hun aandeelhouders. Het is belangrijk om je eigen onderzoek te doen, je doelen te bepalen en na te denken over het risico dat je wil lopen voordat je begint met dividendbeleggen. Door geduldig te zijn, regelmatig te monitoren en je kennis up-to-date te houden, kun je profiteren van de voordelen op lange termijn.

Enkele belangrijke punten om te onthouden zijn:

 • Dividendinkomsten kunnen variëren en zijn niet gegarandeerd.
 • Het is belangrijk om de financiële gezondheid van bedrijven waarin je belegt te onderzoeken.
 • Diversificatie is altijd belangrijk, ook bij dividendbeleggen.
 • Belastingwetten kunnen verschillen per land en moeten in overweging worden genomen bij het nemen van beleggingsbeslissingen.

We hopen dat deze informatie je helpt om een beter begrip te krijgen van de voor- en nadelen van dividendbeleggen. Zoals met elke beleggingsstrategie, is het belangrijk om je eigen onderzoek te doen en advies in te winnen voordat je beslissingen neemt voor jouw persoonlijke financiële situatie. Onthoud altijd dat beleggen risico’s met zich meebrengt en je moet investeren binnen je eigen grenzen van hoeveel risico jij wil en kan lopen.

Mijn Persoonlijke Mening

Dividendbeleggen is een veilige en goede manier om extra inkomen te genereren. 

Vooral de Dividend Aristocraten lijken een veilige haven voor ieder die op zoek is naar een stabiel en passief inkomen. Deze bedrijven hebben bewezen jarenlang stabiel dividend uit te keren, ondanks crises en recessies

Toch zijn er enkele nadelen te benoemen. Als een bedrijf een aanzienlijk bedrag in dividend uitkeert, heeft het vaak geen beter doel. Bedrijven die sterk innoveren en groeipotentieel hebben keren over het algemeen niet zoveel geld uit.

Daarnaast zijn er bedrijven die kosten wat het kost een ‘Dividend Aristocraat’ willen blijven. Ze keren soms meer dividend uit dan de winst. Dit is op lange termijn niet houdbaar. Dus hoewel deze bedrijven stabiel lijken, kan er onder het oppervlak een groter risico schuilen. 

Dividendbeleggen is in mijn ogen een leuke optie, maar let wel goed op dat deze bedrijven ook de financiële middelen hebben en houden om het uit te blijven keren.

Deel dit bericht:

Geschreven door

Michel

Michel van der Sterren, een ervaren ondernemer in persoonlijke financiën en online marketing, deelt praktische kennis en innovatieve strategieën voor geldzaken. Zijn toegankelijke artikelen bieden inzicht voor investeerders van alle niveaus. Met een creatieve geest en sterke interesse in geldbeleid, helpt Michel je een betere money mindset te ontwikkelen voor een sterker financieel leven. Heb je vragen of opmerkingen? Volg Michel dan op LinkedIn .

Inhoudsopgave

Vriendelijke Herinnering aan Onze Lezers

Welkom op ons blog, waar we ons richten op het delen van inzichten, tips en algemene informatie over persoonlijke financiën. We hopen dat de informatie die we delen nuttig en leerzaam voor je is.

Dat gezegd hebbende, willen we graag duidelijk maken dat de inhoud op deze site niet bedoeld is als financieel advies. Hoewel we ernaar streven om nauwkeurige en up-to-date informatie te verstrekken, hebben we geen AFM vergunning om financieel advies te geven.

Onze artikelen zijn bedoeld om je te helpen bij het begrijpen van verschillende aspecten van persoonlijke financiën en om je aan te moedigen om meer te leren. Maar elke financiële beslissing die je neemt, moet gebaseerd zijn op je eigen onderzoek en overwegingen, en indien nodig, met het advies van een gekwalificeerde professional.

We moedigen al onze lezers aan om vragen te stellen, kritisch na te denken en geïnformeerde beslissingen te nemen. Dank je wel voor je begrip en blijf genieten van onze content!

Meer leuke artikelen

VWRL Vanguard FTSE All-World UCITS ETF
Beleggen
Michel

Wat is VWRL? Vanguard ETF Uitgelegd

Ontdek de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL) en hoe deze een wereldwijde spreiding in je beleggingsportfolio biedt. VWRL biedt beleggers de kans om in duizenden bedrijven wereldwijd te investeren,

Lees verder

Disclaimer voor onze Calculators

Beste lezer,

Bedankt voor het gebruiken van onze online calculator, een handige tool ontworpen om jouw financiële planning een stuk eenvoudiger te maken. Voordat je begint, willen we enkele belangrijke punten met je delen. Onze missie is om je te informeren en te ondersteunen op je financiële reis, en daar hoort ook bij dat we duidelijk zijn over de werking en beperkingen van deze tool.

Wat doet onze calculator precies? Met deze calculator kun je een schatting krijgen van de mogelijke leenkosten, inclusief rentes en aflossingen, gebaseerd op de informatie die je invoert. Klinkt handig, toch? We hopen dat het je helpt om beter inzicht te krijgen in je potentiële lening.

Maar let op: De resultaten van deze calculator zijn slechts schattingen. Waarom? Omdat de werkelijke kosten van een lening beïnvloed kunnen worden door verschillende factoren die buiten de scope van deze calculator vallen, zoals bijvoorbeeld je kredietwaardigheid, de specifieke voorwaarden van de leningaanbieder, en veranderingen in rentetarieven.

Waarom is dit belangrijk voor jou? Omdat we willen dat je goed geïnformeerd beslissingen neemt. Financiën kunnen complex zijn, maar door heldere en eenvoudige informatie te verstrekken, streven we ernaar om je te helpen navigeren door de wereld van persoonlijke financiën. Deze calculator is een startpunt, geen eindstation.

Wat moet je nog meer weten? Hoewel we ons best doen om accurate en up-to-date informatie te verstrekken, kunnen we geen garanties bieden over de nauwkeurigheid van de resultaten. De financiële wereld is altijd in beweging, en wat vandaag waar is, kan morgen veranderen.

Heb je zorgen of vragen? Dat is volkomen normaal. Als je twijfels hebt of meer gedetailleerde informatie wenst, adviseren we je om contact op te nemen met een financieel adviseur. Zij kunnen je voorzien van persoonlijk advies dat aansluit bij jouw unieke situatie.

Deze disclaimer is bedoeld om duidelijkheid te verschaffen over de beperkingen en het juiste gebruik van de online geld lenen calculator. Het is geen financieel advies. Voor persoonlijk advies raden we aan om een professionele adviseur te raadplegen.