gelduitleg logo
duurzaam

Duurzaam beleggen: Investeren in een betere toekomst

Duurzaam beleggen gaat niet alleen om winst of verlies, maar ook om een positieve impact op de wereld. Het laat beleggers groeien en draagt bij aan een betere wereld voor toekomstige generaties. Ontdek alles wat je moet weten over duurzaam beleggen en de over keuzemogelijkheden in dit artikel.

Wat is duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen, ook wel bekend als maatschappelijk verantwoord beleggen (MVB), is de praktijk van het investeren in bedrijven en fondsen die sociale en milieudoelen nastreven, naast financiële winst. Dit betekent dat bij duurzame beleggingen niet alleen wordt gekeken naar de financiële prestaties van een bedrijf, maar ook naar hun impact op het gebied van milieu, sociale verantwoordelijkheid en goed bestuur.

Waarom is duurzaam beleggen belangrijk?

Voor veel mensen is duurzaam beleggen een manier om hun stem te laten horen en bij te dragen aan een betere wereld. Door te investeren in bedrijven die zich inzetten voor duurzame doelen, kunnen beleggers indirect invloed uitoefenen op het gedrag van deze bedrijven en bijdragen aan positieve veranderingen. Daarnaast kan duurzaam beleggen ook leiden tot een beter rendement op de lange termijn, aangezien bedrijven die zich richten op duurzaamheid vaak beter presteren en minder blootgesteld zijn aan risico’s zoals klimaatverandering.

Moet je inleveren op je rendement door duurzaam te beleggen?

Een veelgehoorde zorg bij duurzaam beleggen is of je hierdoor moet inleveren op je rendement. Het goede nieuws is dat dit niet per se het geval hoeft te zijn. Er zijn steeds meer duurzame beleggingsmogelijkheden beschikbaar die vergelijkbare of zelfs betere rendementen kunnen behalen dan traditionele beleggingen.

Een van de redenen hiervan is dat fondsbeheerders graag duurzaam willen beleggen, zodat ze het fonds ook als een duurzaam fonds kunnen verkopen. Dit zorgt ervoor dat aandelen van bedrijven met een duurzame reputatie gewilder zijn dan bedrijven die bekend staan als niet-duurzaam. Dit meten de fondsbeheerders meestal aan de zogenaamde ESG-score.

Het is echter wel belangrijk om je goed te laten informeren en onderzoek te doen naar de prestaties van duurzame beleggingsfondsen voordat je hierin investeert.

Soorten Duurzame Beleggingen

Er zijn verschillende soorten duurzame beleggingen waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van jouw persoonlijke doelen en voorkeuren. Enkele veelvoorkomende vormen van duurzaam beleggen zijn:

Dit zijn leningen aan bedrijven of overheden die specifiek worden gebruikt voor duurzame projecten, zoals het bouwen van windmolenparken of het aanleggen van fietspaden. Door te investeren in groene obligaties, draag je bij aan de financiering van deze projecten en ontvang je een rente op je investering.

Dit zijn beleggingsfondsen die rekening houden met milieu, sociaal en governance-criteria bij het selecteren van bedrijven om in te investeren. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat ze alleen beleggen in bedrijven met een lage CO2-uitstoot of die een goed beleid hebben rondom werknemersrechten. Deze fondsen kunnen helpen om je beleggingen te verduurzamen en tegelijkertijd goede rendementen te behalen.

Dit is een vorm van beleggen waarbij je specifiek investeert in bedrijven of projecten die een positieve impact hebben op de maatschappij en/of het milieu. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bedrijven die zich richten op duurzame energie, biologische landbouw of sociale initiatieven. Met impactbeleggen kun je niet alleen financieel rendement behalen, maar ook bijdragen aan een betere wereld.

Het is daarom belangrijk om je beleggingsportefeuille te diversifiëren en ook duurzame beleggingen op te nemen. Zo kun je niet alleen bijdragen aan een betere wereld, maar ook je eigen financiële doelen behalen. Kies de vorm van duurzaam beleggen die het beste bij jou en jouw doelen past en begin vandaag nog met het verduurzamen van je beleggingen. Zo investeer jij niet alleen in je eigen toekomst, maar ook in een duurzamere wereld voor ons allemaal.

Plant in hand duurzaam beleggen ESG groen sparen
Bron: Pexels

Hoe te Beginnen met Duurzaam Beleggen

Als je geïnteresseerd bent om te gaan beleggen, dan is het belangrijk om ook na te denken over de impact van jouw investeringen op de wereld. Duurzaam beleggen kan een goede manier zijn om zowel financieel rendement te behalen als bij te dragen aan een betere toekomst. Hieronder volgt een stap-voor-stap handleiding over hoe je kunt beginnen met duurzaam beleggen.

Stap 1: Kies een Geschikt Platform

Het eerste wat je moet doen als je wilt gaan beleggen, is het kiezen van een geschikt platform. Er zijn verschillende online brokers waar je kunt beleggen, maar niet allemaal bieden ze duurzame opties aan. Het is daarom belangrijk om onderzoek te doen naar welke brokers duurzaam beleggen mogelijk maken. Enkele voorbeelden van brokers die zich richten op duurzaam beleggen zijn Triodos Bank en ASN Bank.

Stap 2: Onderzoek Duurzame Bedrijven en Fondsen

Zodra je een geschikt platform hebt gevonden, is het tijd om te gaan onderzoeken welke duurzame bedrijven en fondsen er zijn. Dit kan nogal overweldigend lijken, maar het is belangrijk om te onthouden dat niet alle bedrijven en fondsen die zichzelf als duurzaam bestempelen, ook daadwerkelijk duurzaam zijn. Zorg ervoor dat je grondig onderzoek doet naar de reputatie van een bedrijf of fonds voordat je investeert.

Stap 3: Stel een Diversificatiestrategie Op

Een belangrijke regel bij beleggen is om je investeringen te spreiden. Dit wordt ook wel diversifiëren genoemd. Door een diversificatiestrategie op te stellen, zorg je ervoor dat je niet al je geld in één bedrijf of fonds investeert, maar dat je risico’s verkleint door te investeren in verschillende bedrijven en sectoren. Bij duurzaam beleggen is het belangrijk om ook hier rekening mee te houden en niet al je geld in één specifieke sector te stoppen.

Risico's en Uitdagingen

In de wereld van investeringen, met name op het gebied van duurzaam beleggen, is het van groot belang om bewust te zijn van de mogelijke valkuilen. Het is niet alleen essentieel om mogelijke greenwashing van bedrijven te beoordelen, maar ook om rekening te houden met de onvolkomenheden van ESG-resultaten, de markt- en economische risico’s en (regionale) verschillen van visie over duurzaamheid.

Wat is Greenwashing?

Greenwashing is een term die wordt gebruikt wanneer bedrijven zichzelf of hun producten als milieuvriendelijk of duurzaam presenteren, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval is. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door misleidende reclames of onjuiste informatie over de duurzame aspecten van het bedrijf. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen naar de reputatie en praktijken van een bedrijf voordat je besluit om erin te investeren.

Falende ESG resultaten

Met de ESG resultaten krijg je inzicht in de milieutechnische, maatschappelijke en bestuurlijke aspecten van beursgenoteerde bedrijven. Het is echter belangrijk om te weten dat de rating niet perfect is vanwege ondoorzichtige methoden en een gebrek aan gestandaardiseerde informatieverstrekking. Dit heeft invloed op de transparantie, onafhankelijkheid en consistentie van de scores, wat juist de kracht van de ESG resultaten zou moeten zijn. Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan het uitgebreide artikel op Allesovergeld.nl.

Markt- en economische risico's

Naast de duurzaamheidsrisico’s zijn er ook markt- en economische risico’s verbonden aan duurzaam beleggen. Zo kan het rendement op korte termijn lager uitvallen dan bij traditionele beleggingen, omdat duurzame bedrijven soms extra kosten moeten maken om aan duurzaamheidsnormen te voldoen. Daarnaast kan het ook voorkomen dat bepaalde duurzame sectoren of bedrijven minder goed presteren dan verwacht, wat invloed kan hebben op je investering.

Verschillen in visie van duurzaamheid

Het kan ook voorkomen dat er verschillen zijn in de visie van duurzaamheid tussen beleggers en bedrijven. Sommige beleggers vinden bijvoorbeeld dat een bedrijf niet duurzaam genoeg is, terwijl het bedrijf zelf wel beweert duurzame maatregelen te nemen. Daarnaast kunnen er ook verschillen zijn tussen landen of regio’s in wat als duurzaam wordt beschouwd. Zo kan een bedrijf in het ene land wel voldoen aan de ESG criteria, terwijl het in een ander land niet als duurzaam wordt gezien. Dit kan voor verwarring en inconsistentie zorgen in de beoordeling van duurzame bedrijven en sectoren.

Praktijkvoorbeelden verschillen visie

Een voorbeeld hiervan is het verschil in visie op kernenergie als duurzame energiebron. In sommige landen wordt kernenergie gezien als een schone en duurzame vorm van energie, terwijl het in andere landen als een onveilige en niet-duurzame optie wordt beschouwd. Dit kan ervoor zorgen dat beleggers verschillende keuzes maken in het al dan niet investeren in bedrijven die actief zijn in de kernenergiesector. Een ander voorbeeld is de vleesindustrie, waarbij sommige beleggers vinden dat het gebruik van dieren voor voedselproductie niet duurzaam is, terwijl andere beleggers juist investeren in bedrijven die zich inzetten voor duurzame en diervriendelijke productiemethoden. Het is belangrijk om je als belegger bewust te zijn van deze verschillen in visie en om zelf een weloverwogen beslissing te nemen over wat voor jou duurzaamheid betekent.

vrouw met spaarvarken financiële buffer noodfonds waardebeleggen etf beleggen

Toekomst van Duurzaam Beleggen

De toekomst van duurzaam beleggen ziet er veelbelovend uit. Steeds meer beleggers en bedrijven zien de voordelen van duurzame investeringen en dit zal naar verwachting alleen maar toenemen in de komende jaren. Duurzaam beleggen kan daarom als mainstream worden beschouwd in de toekomst.

Invloed van regelgeving en technologische ontwikkelingen

Regelgeving speelt een belangrijke rol in het veranderen van het beleggingslandschap. Zo zijn er verschillende initiatieven en wetten die duurzaam beleggen aanmoedigen en faciliteren, zoals de Europese Groene Deal en de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Deze regelgeving zorgt ervoor dat bedrijven meer transparantie moeten geven over hun duurzaamheidsprestaties, wat beleggers helpt bij het nemen van weloverwogen beslissingen.

Technologische ontwikkelingen spelen ook een belangrijke rol in de toekomst van duurzaam beleggen. Zo maken nieuwe technologieën, zoals big data en kunstmatige intelligentie, het mogelijk om bedrijven te analyseren op hun duurzaamheidsprestaties en dit helpt beleggers bij het maken van investeringsbeslissingen. Bovendien maakt technologie duurzaam beleggen toegankelijker en transparanter voor een breder publiek, wat bijdraagt aan de mainstreaming ervan.

Deel dit bericht:

Geschreven door

Michel

Michel van der Sterren, een ervaren ondernemer in persoonlijke financiën en online marketing, deelt praktische kennis en innovatieve strategieën voor geldzaken. Zijn toegankelijke artikelen bieden inzicht voor investeerders van alle niveaus. Met een creatieve geest en sterke interesse in geldbeleid, helpt Michel je een betere money mindset te ontwikkelen voor een sterker financieel leven. Heb je vragen of opmerkingen? Volg Michel dan op LinkedIn .

Inhoudsopgave

Vriendelijke Herinnering aan Onze Lezers

Welkom op ons blog, waar we ons richten op het delen van inzichten, tips en algemene informatie over persoonlijke financiën. We hopen dat de informatie die we delen nuttig en leerzaam voor je is.

Dat gezegd hebbende, willen we graag duidelijk maken dat de inhoud op deze site niet bedoeld is als financieel advies. Hoewel we ernaar streven om nauwkeurige en up-to-date informatie te verstrekken, hebben we geen AFM vergunning om financieel advies te geven.

Onze artikelen zijn bedoeld om je te helpen bij het begrijpen van verschillende aspecten van persoonlijke financiën en om je aan te moedigen om meer te leren. Maar elke financiële beslissing die je neemt, moet gebaseerd zijn op je eigen onderzoek en overwegingen, en indien nodig, met het advies van een gekwalificeerde professional.

We moedigen al onze lezers aan om vragen te stellen, kritisch na te denken en geïnformeerde beslissingen te nemen. Dank je wel voor je begrip en blijf genieten van onze content!

Meer leuke artikelen

VWRL Vanguard FTSE All-World UCITS ETF
Beleggen
Michel

Wat is VWRL? Vanguard ETF Uitgelegd

Ontdek de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL) en hoe deze een wereldwijde spreiding in je beleggingsportfolio biedt. VWRL biedt beleggers de kans om in duizenden bedrijven wereldwijd te investeren,

Lees verder

Disclaimer voor onze Calculators

Beste lezer,

Bedankt voor het gebruiken van onze online calculator, een handige tool ontworpen om jouw financiële planning een stuk eenvoudiger te maken. Voordat je begint, willen we enkele belangrijke punten met je delen. Onze missie is om je te informeren en te ondersteunen op je financiële reis, en daar hoort ook bij dat we duidelijk zijn over de werking en beperkingen van deze tool.

Wat doet onze calculator precies? Met deze calculator kun je een schatting krijgen van de mogelijke leenkosten, inclusief rentes en aflossingen, gebaseerd op de informatie die je invoert. Klinkt handig, toch? We hopen dat het je helpt om beter inzicht te krijgen in je potentiële lening.

Maar let op: De resultaten van deze calculator zijn slechts schattingen. Waarom? Omdat de werkelijke kosten van een lening beïnvloed kunnen worden door verschillende factoren die buiten de scope van deze calculator vallen, zoals bijvoorbeeld je kredietwaardigheid, de specifieke voorwaarden van de leningaanbieder, en veranderingen in rentetarieven.

Waarom is dit belangrijk voor jou? Omdat we willen dat je goed geïnformeerd beslissingen neemt. Financiën kunnen complex zijn, maar door heldere en eenvoudige informatie te verstrekken, streven we ernaar om je te helpen navigeren door de wereld van persoonlijke financiën. Deze calculator is een startpunt, geen eindstation.

Wat moet je nog meer weten? Hoewel we ons best doen om accurate en up-to-date informatie te verstrekken, kunnen we geen garanties bieden over de nauwkeurigheid van de resultaten. De financiële wereld is altijd in beweging, en wat vandaag waar is, kan morgen veranderen.

Heb je zorgen of vragen? Dat is volkomen normaal. Als je twijfels hebt of meer gedetailleerde informatie wenst, adviseren we je om contact op te nemen met een financieel adviseur. Zij kunnen je voorzien van persoonlijk advies dat aansluit bij jouw unieke situatie.

Deze disclaimer is bedoeld om duidelijkheid te verschaffen over de beperkingen en het juiste gebruik van de online geld lenen calculator. Het is geen financieel advies. Voor persoonlijk advies raden we aan om een professionele adviseur te raadplegen.