gelduitleg logo
vrouw huilt terwijl ze rekeningen in haar handen houdt - AFM FOMO recessie

Wat is een recessie? Uitleg & Tips voor beleggers

Beleggen tijdens een recessie kan uitdagend en risicovol zijn. Maar met de juiste kennis en strategie kun je er ook enorm je voordeel mee doen. Wil jij weten wat een recessie? En hoe je er gebruik van kunt maken tijdens beleggen? Lees hier alles over beleggen tijdens een recessie.

Wat is een recessie?

Een recessie is eigenlijk een economische dip waarbij de economische activiteit flink afneemt. Dat houdt in dat er voor een tijdje minder goederen en diensten worden geproduceerd en verkocht dan normaal. De economie krimpt en de welvaart in een land of regio daalt over het algemeen. Een recessie maakt vaak deel uit van de economische cyclus, waarin tijden van groei worden afgewisseld met een mindere tijd.

 

Hoe wordt een recessie gedefinieerd en gemeten?

We spreken van een recessie wanneer de economie twee kwartalen achter elkaar krimpt.

Elk kwartaal wordt het bbp (Bruto Binnenlands Product – Wikipedia link) berekend. Krimpt dit twee kwartalen achter elkaar, dan heb je dus een recessie.

Het bbp staat eigenlijk gewoon voor de totale waarde van alles wat we in een land produceren in een bepaalde tijd.

Historische voorbeelden

Laten we aan de hand van enkele voorbeelden een aantal Nederlandse recessies bespreken.

De Financiële Crisis van 2008 - 2009

In 2008 begon in de Verenigde Staten een ineenstorting van de huizenmarkt. Deze crisis raakte niet alleen de VS, maar uiteindelijk heel de wereld, inclusief Nederland. Omdat de financiële markten van Europa en de VS zo verbonden zijn, was er ook geen ontkomen aan. Europese banken kwamen flink in de problemen door hun investeren in Amerikaanse hypotheek producten. Dit zorgde onder andere voor een crisis in vertrouwen en zorgde voor een stuk minder leningen. Dit alles leidde tot een economische ramp. De hele wereld kende een tijd van verlies van banen en veel faillissementen.

De Coronacrisis van 2020

Deze kennen we allemaal nog wel. De COVID-19 oftewel Coronacrisis van 2020. Overheidsmaatregelen om het virus in te dammen, zoals lockdowns, zorgden voor een gigantische economische klap voor veel bedrijven. Vooral de detailhandel, horeca en luchtvaart kregen het zwaar te verduren. Overheden over heel de wereld, inclusief Nederland, kwamen met steunpakketten om de bedrijven en economie overeind te houden. Hoewel veel bedrijven in die tijd net de kop boven water konden houden, zijn veel bedrijven en mensen toch hard geraakt door deze crisis.

 

Het belang van het begrijpen van recessies

Begrijpen wat een recessie precies is en hoe deze worden gemeten is ontzettend belangrijk voor iedereen die met geldzaken bezig is. Recessies zijn van grote invloed op onze financiële en mentale gezondheid. 

Door te begrijpen hoe zo’n recessie werkt, begrijp je beter wat het voor jou betekent. Daarnaast is het fijn om te weten dat een recessie een normaal en gezond onderdeel is van de economische cyclus. Soms gaat het goed, soms gaat het minder.

Effecten van een recessie op de beurs

Een recessie heeft vrijwel altijd grote invloed op de aandelenmarkt. Als bedrijven minder geld verdienen door economisch zwaardere tijden, zullen de koersen van de aandelen ook zakken. 

Dit betekent overigens niet dat je minder aandelen hebt. Je aandelen zijn alleen op dit moment minder waard. 

In tijden van een recessie is het fijn om een goed gespreid beleggingsportfolio te hebben. Als het op bepaalde plaatsen slecht gaat, gaat het misschien op andere plaatsen juist goed. Dit zorgt ervoor dat de impact van de recessie op jouw totale beleggingsportfolio minder is.

 

Handelen tijdens een recessie

Tijdens een recessie zijn je beleggingen vaak minder waard. Soms lijkt het alsof je beleggingen in een vrije val raken. Je ziet je verlies elke dag flink oplopen. 

Op zo’n moment is het misschien aantrekkelijk om je beleggingen snel te verkopen, zodat je niet nog meer verlies maakt. Het laatste wat je wil is al je geld kwijtraken, toch?

Om deze reden is het belangrijk om altijd een langetermijnvisie te hebben. Bekijk je beleggingen en bekijk ze over een termijn van 5, 10 of 20 jaar. Zijn het over zo’n lange termijn stabiele, groeiende en gezonde beleggingen?

De waan van de dag kan een grote invloed hebben op je financiële en mentale gezondheid. Bedenk daarom voor je gaat handelen altijd wat je langetermijnvisie is. Bedenk ook of je handelen op dit moment in lijn is met die visie.

Soms, als een specifieke belegging hard wordt geraakt door een crisis, is het verstandig om een belegging te verkopen. Maar in de meeste gevallen is het gewoon zaak om je aan je plan te houden en juist niet te handelen.

In enkele gevallen is het juist een goed moment om extra te investeren. Dit komt voor als bijvoorbeeld aandelen van gezonde, groeiende bedrijven door de recessie slechter gewaardeerd zijn. Het is op zo’n moment juist een koopje om de aandelen voor een lager bedrag op te pikken.

vrouw huilt terwijl ze rekeningen in haar handen houdt - AFM FOMO recessie
Bron: Pexels.com

Maatregelen nemen

Het is handig om jezelf altijd voor te bereiden op minderen tijden.

Je kunt je op een recessie voorbereiden door bijvoorbeeld voldoende spaargeld te hebben om tegenslagen op te vangen.

Ook is het handig om je beleggingen goed te verspreiden in verschillende beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties. Maar ook in verschillende landen en sectoren. Als één specifieke regio of sector geraakt wordt is de impact op je beleggingen minder als je gespreid belegd.

Ook is het handig om regelmatig je beleggingen te bekijken. Liggen alle beleggingen nog in lijn met je visie op lange termijn? Zo niet, dan kun je dit beter aanpassen vóór een recessie begint. Zo kun je tijdens recessies en economisch zwaardere tijden altijd rekenen op je visie en goed onderhouden beleggingsportfolio.

Beleggen tijdens een recessie

Laten we een aantal strategieën bespreken die je kunt toepassen bij het handelen in tijden van een recessie.

Behoud aandelen van bedrijven met sterke financiële posities – Bedrijven die een financiële klap op kunnen vangen bieden vaak meer zekerheid in tijden van recessie. Deze bedrijven doorstaan niet alleen de recessie, ze kunnen vaak ook sneller herinvesteren voor een langetermijngroei. 

Investeren in defensieve sectoren – Veel bedrijven die voorzien in basisbehoeften noemen we defensief. Denk hierbij aan nutsbedrijven (bijv. gas, water, stroom) en consumentengoederen (bijv. supermarkten). Deze bedrijven zijn altijd nodig en hun aandelen dalen (of stijgen) over het algemeen niet snel. Een veilige haven voor economisch zware tijden.

Aandelen kopen wanneer prijzen laag zijn – Tijdens een recessie ontstaat er vaak paniek. Veel koersdalingen van bedrijven zijn ongegrond. Dit kan een goed moment zijn om goedkoop aandelen van sterke en groeiende bedrijven te kopen. Doe wel goed onderzoek, want het is belangrijk dat je weet of we waardedaling ongegrond is of niet.  

Niet handelen – Wat veel mensen tijdens een recessie doen, is niet handelen. Heb je een langetermijnvisie, ben je zeker van je beleggingen en wil je vooral geen overhaaste beslissingen maken? Dan is niets doen en stilzitten misschien de juiste keuze. Laat de stress en waan van de dag lekker overwaaien. 

Geduld of Timing van de Markt?

Tijdens een recessie gaan aandelenkoersen vaak flink op en neer. Voor veel beleggers is het dan aantrekkelijk om snel te kopen en verkopen. Beleggers proberen dan de markt te ‘timen’. Dit betekent bijvoorbeeld een aandeel kopen als de koers laag is en snel verkopen als de koers ineens hoog staat. 

Dit klinkt natuurlijk als een slim plan. Maar voor veel beleggers is het erg moeilijk om de markt te timen. In veruit de meeste gevallen lijdt de belegger alleen maar verlies. 

Voor veel beleggers is het een veel beter idee om rustig te wachten en geen overhaaste transacties te doen. Het volgen van je langetermijnvisie is voor veel beleggers de verstandigere keuze.

De rol van Centrale Banken

Tijdens een recessie spelen centrale banken een belangrijke rol in het herstel van de economie en het vertrouwen in de economie.

De Nederlandsche Bank (DNB) en de European Central Bank (ECB) zijn de belangrijkste centrale banken voor de Nederlandse economie.

Centrale banken hebben de mogelijkheid om geld bij te drukken (wat veelvuldig gedaan werd in de Coronacrisis van 2020). Daarbij kunnen deze banken de rentes flink omlaag gooien. Hierdoor wordt het voor bedrijven en overheden makkelijker om te investeren in de economie.

Ook houden centrale banken de banken in de gaten en zorgen ze ervoor dat ze geen onverantwoorde risico’s nemen die de economie in gevaar brengen.

Het beleid van de centrale banken kan van invloed zijn op jouw beleggingen. Het is dus handig om kennis te hebben van de plannen en het beleid van centrale banken. 

Gaan bijvoorbeeld de rentes flink omhoog? Dan worden beleggingen als obligaties en deposito rekeningen ineens interessant. Gaan de rentes omlaag? Dan zouden wat risicovollere beleggingen waar veel investeringskapitaal voor nodig is interessant kunnen zijn.

 

Mijn Persoonlijke Mening

Persoonlijk probeer ik een recessie of crisis nooit veel van invloed te laten zijn op mijn beleggingen. Ik heb een duidelijke langetermijnstrategie en daar probeer ik me zo veel mogelijk aan te houden.

Tijdens een recessie volg ik amper het nieuws. Hierdoor blijf ik rustig en gefocust op mijn doel. De gekte van de dag kan je soms van je langetermijnstrategie afbrengen. Dit wil ik dus voorkomen.

Het nieuws dat ik wel volg, heeft vooral betrekking op de bedrijven die in mijn portfolio zitten. Gaat daar alles goed? Dan hoef ik dus niet te handelen.

Ik handel sowieso vrijwel niet tijdens een recessie. Ik koop enkel beleggingen die ik al in mijn portfolio heb als de prijs laag is. Daarbij doe ik gewoon mijn maandelijkse aankopen zoals altijd. Ik volg dus zo veel mogelijk mijn langetermijnplan. 

*Dit is mijn persoonlijke mening. Dit is geen advies. Ik ben geen financieel adviseur

Deel dit bericht:

Geschreven door

Michel

Michel van der Sterren, een ervaren ondernemer in persoonlijke financiën en online marketing, deelt praktische kennis en innovatieve strategieën voor geldzaken. Zijn toegankelijke artikelen bieden inzicht voor investeerders van alle niveaus. Met een creatieve geest en sterke interesse in geldbeleid, helpt Michel je een betere money mindset te ontwikkelen voor een sterker financieel leven. Heb je vragen of opmerkingen? Volg Michel dan op LinkedIn .

Inhoudsopgave

Vriendelijke Herinnering aan Onze Lezers

Welkom op ons blog, waar we ons richten op het delen van inzichten, tips en algemene informatie over persoonlijke financiën. We hopen dat de informatie die we delen nuttig en leerzaam voor je is.

Dat gezegd hebbende, willen we graag duidelijk maken dat de inhoud op deze site niet bedoeld is als financieel advies. Hoewel we ernaar streven om nauwkeurige en up-to-date informatie te verstrekken, hebben we geen AFM vergunning om financieel advies te geven.

Onze artikelen zijn bedoeld om je te helpen bij het begrijpen van verschillende aspecten van persoonlijke financiën en om je aan te moedigen om meer te leren. Maar elke financiële beslissing die je neemt, moet gebaseerd zijn op je eigen onderzoek en overwegingen, en indien nodig, met het advies van een gekwalificeerde professional.

We moedigen al onze lezers aan om vragen te stellen, kritisch na te denken en geïnformeerde beslissingen te nemen. Dank je wel voor je begrip en blijf genieten van onze content!

Meer leuke artikelen

VWRL Vanguard FTSE All-World UCITS ETF
Beleggen
Michel

Wat is VWRL? Vanguard ETF Uitgelegd

Ontdek de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL) en hoe deze een wereldwijde spreiding in je beleggingsportfolio biedt. VWRL biedt beleggers de kans om in duizenden bedrijven wereldwijd te investeren,

Lees verder

Disclaimer voor onze Calculators

Beste lezer,

Bedankt voor het gebruiken van onze online calculator, een handige tool ontworpen om jouw financiële planning een stuk eenvoudiger te maken. Voordat je begint, willen we enkele belangrijke punten met je delen. Onze missie is om je te informeren en te ondersteunen op je financiële reis, en daar hoort ook bij dat we duidelijk zijn over de werking en beperkingen van deze tool.

Wat doet onze calculator precies? Met deze calculator kun je een schatting krijgen van de mogelijke leenkosten, inclusief rentes en aflossingen, gebaseerd op de informatie die je invoert. Klinkt handig, toch? We hopen dat het je helpt om beter inzicht te krijgen in je potentiële lening.

Maar let op: De resultaten van deze calculator zijn slechts schattingen. Waarom? Omdat de werkelijke kosten van een lening beïnvloed kunnen worden door verschillende factoren die buiten de scope van deze calculator vallen, zoals bijvoorbeeld je kredietwaardigheid, de specifieke voorwaarden van de leningaanbieder, en veranderingen in rentetarieven.

Waarom is dit belangrijk voor jou? Omdat we willen dat je goed geïnformeerd beslissingen neemt. Financiën kunnen complex zijn, maar door heldere en eenvoudige informatie te verstrekken, streven we ernaar om je te helpen navigeren door de wereld van persoonlijke financiën. Deze calculator is een startpunt, geen eindstation.

Wat moet je nog meer weten? Hoewel we ons best doen om accurate en up-to-date informatie te verstrekken, kunnen we geen garanties bieden over de nauwkeurigheid van de resultaten. De financiële wereld is altijd in beweging, en wat vandaag waar is, kan morgen veranderen.

Heb je zorgen of vragen? Dat is volkomen normaal. Als je twijfels hebt of meer gedetailleerde informatie wenst, adviseren we je om contact op te nemen met een financieel adviseur. Zij kunnen je voorzien van persoonlijk advies dat aansluit bij jouw unieke situatie.

Deze disclaimer is bedoeld om duidelijkheid te verschaffen over de beperkingen en het juiste gebruik van de online geld lenen calculator. Het is geen financieel advies. Voor persoonlijk advies raden we aan om een professionele adviseur te raadplegen.