gelduitleg logo
etf beleggen deposito sparen

Wat is ETF Beleggen?

Beleggen lijkt misschien ingewikkeld, maar Exchange Traded Funds (ETF's) bieden een eenvoudige manier om te beginnen. Deze beleggingsinstrumenten volgen een specifieke index, sector, grondstof of andere activa en bieden een kosteneffectieve manier om te diversifiëren en rendement te behalen. Of je nu een ervaren belegger bent die je portfolio wil diversifiëren of een beginner die wil starten in de beleggingswereld, ETF's zijn een aantrekkelijke optie. In dit artikel kijken we naar enkele populaire ETF's en leggen we uit waarom ze zo aantrekkelijk zijn. Doe jezelf een plezier en ontdek de voordelen van beleggen met ETF's!

Wat zijn ETF's?

ETF’s, ofwel Exchange Traded Funds, zijn beleggingsfondsen die op de beurs verhandeld worden. Dit houdt in dat ze net als aandelen gekocht en verkocht kunnen worden op de beurs. ETF’s bestaan uit verschillende soorten effecten, zoals aandelen, obligaties, grondstoffen en valuta. Het doel van ETF’s is om een breed gespreide portefeuille aan te bieden tegen lage kosten.

Hoe werken ETF's?

ETF’s volgen de prestaties van een bepaalde index, zoals de AEX of de S&P500. Dit betekent dat wanneer de onderliggende waarde van de index stijgt, de ETF ook in waarde zal stijgen. Het voordeel hiervan is dat beleggers met één aankoop een breed gespreide portefeuille kunnen opbouwen en zo het risico spreiden.

Soorten ETF's

ETF’s volgen de prestaties van een bepaalde index, zoals de AEX of de S&P500. Dit betekent dat wanneer de onderliggende waarde van de index stijgt, de ETF ook in waarde zal stijgen. Het voordeel hiervan is dat beleggers met één aankoop een breed gespreide portefeuille kunnen opbouwen en zo het risico spreiden.

Deze ETF’s volgen de prestaties van een bepaalde index, zoals eerder vermeld. Ze zijn populair vanwege hun lage kosten en diversificatie.

Deze ETF’s richten zich op een specifieke sector, zoals technologie of gezondheidszorg. Het voordeel hiervan is dat beleggers gericht kunnen investeren in een sector waar ze vertrouwen in hebben.

Deze ETF’s volgen de prestaties van grondstoffen, zoals goud of olie. Ze worden vaak gebruikt als hedge tegen inflatie of als onderdeel van een diversificatiestrategie.

Deze ETF’s investeren in obligaties, wat een minder risicovolle belegging is dan aandelen. Ze kunnen gebruikt worden als onderdeel van een defensieve portefeuille.

Voor- en nadelen van ETF Beleggen

Zoals bij iedere vorm van beleggen heeft ook ETF Beleggen enkele voor- en nadelen. Een korte omschrijving van de voor- en nadelen van beleggen in ETF’s:

Voordelen

 • Diversificatie: Door te beleggen in ETF’s wordt het risico gespreid over verschillende soorten effecten en bedrijven, waardoor de kans op grote verliezen kleiner is.
 • Lage kosten: ETF’s hebben doorgaans lagere kosten dan traditionele beleggingsfondsen, waardoor er meer rendement overblijft voor de belegger.
 • Flexibiliteit in handelen: ETF’s worden op de beurs verhandeld, wat betekent dat ze gemakkelijk en snel gekocht en verkocht kunnen worden gedurende de dag.
 • Transparantie: De samenstelling van een ETF is openbaar en wordt dagelijks bijgewerkt, waardoor beleggers altijd weten waarin ze investeren.
vrouw met spaarvarken financiële buffer noodfonds waardebeleggen

Nadelen

 • Risico op koersdaling: Net als bij iedere vorm van beleggen bestaat er ook bij ETF’s een risico op koersdalingen, wat kan leiden tot verlies van kapitaal.
 • Gebrek aan actieve beheerstrategie: ETF’s volgen passief de prestaties van een index en er is geen actief beheer door een fondsbeheerder, wat kan leiden tot lagere rendementen.
 • Gevoeligheid voor marktschommelingen: ETF’s zijn gevoelig voor schommelingen op de markt en kunnen in waarde dalen bij slechte prestaties van de onderliggende index.
 • Mogelijk gebrek aan diversiteit: Hoewel ETF’s doorgaans goed gespreid zijn, kunnen ze soms toch een beperkte diversiteit hebben door de focus op specifieke sectoren of regio’s.

Hoe beleg je in een ETF?

Nu je op de hoogte bent van de voor- en nadelen van ETF Beleggen, is het tijd om te leren hoe je daadwerkelijk kunt beginnen met beleggen in een ETF. Hieronder volgt een stapsgewijze handleiding:

 1. Kies een broker: Allereerst moet je een broker kiezen, dit is een platform waarmee je ETF’s kunt kopen en verkopen. Kies voor een betrouwbare broker met lage kosten.
 2. Selecteer de juiste ETF’s: Vervolgens moet je kijken welke ETF’s het beste bij jouw beleggingsdoelen passen. Denk hierbij aan het rendement dat je wilt behalen, de risico’s die je bereid bent te nemen en in welke markten je geïnteresseerd bent.
 3. Zet een beleggingsstrategie op: Het is belangrijk om een strategie te hebben voordat je begint met beleggen. Dit kan bijvoorbeeld een lange termijn strategie zijn of juist een actieve strategie waarbij je regelmatig in- en uitstapt.
 4. Doe onderzoek: Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de ETF’s die je wilt kopen. Bekijk de prestaties van de afgelopen jaren, het beleggingsbeleid en de kosten.
 5. Begin met een klein bedrag: Het is verstandig om eerst te beginnen met een klein bedrag, zodat je kunt wennen aan ETF Beleggen en eventuele fouten niet direct grote gevolgen hebben.
 6. Diversifieer: Om risico’s te spreiden, is het belangrijk om je geld te verdelen over meerdere ETF’s en/of andere beleggingsproducten.
 7. Blijf op de hoogte: Het is essentieel om regelmatig op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op de markt en eventuele veranderingen in de ETF’s waarin je belegt.

Voorbeelden van Populaire ETF's

Er zijn veel verschillende ETF’s op de markt, elk met hun eigen kenmerken en doelen. Hieronder geven we een paar voorbeelden van populaire ETF’s en wat ze zo aantrekkelijk maakt:

 • Vanguard S&P 500 ETF: Deze ETF richt zich op de top 500 bedrijven in de Verenigde Staten en biedt brede spreiding, lage kosten en consistent rendement.
 • iShares Core MSCI World UCITS ETF: Deze ETF volgt de prestaties van de wereldwijde aandelenmarkt en biedt diversiteit in verschillende sectoren en regio’s.
 • VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF: Deze ETF biedt blootstelling aan goudmijnen en kan een goede manier zijn om te profiteren van schommelingen in de goudprijs.
 • iShares Core Euro Corporate Bond UCITS ETF: Deze ETF richt zich op investment-grade obligaties uit de eurozone, wat een stabiele bron van inkomsten kan bieden voor beleggers.
 • Invesco Solar ETF: Deze ETF richt zich op bedrijven die actief zijn op het gebied van zonne-energie en kunnen profiteren van de groeiende hernieuwbare energiemarkt.

Het aantrekkelijke aan deze ETF’s is dat ze allemaal gespreid zijn over meerdere bedrijven en/of sectoren, waardoor het risico wordt verminderd. Daarnaast hebben ze lage kosten in vergelijking met individuele aandelen of beleggingsfondsen en bieden ze de mogelijkheid om te profiteren van verschillende markttrends. Het is echter altijd belangrijk om je eigen onderzoek te doen en de juiste ETF’s te kiezen die bij jouw beleggingsdoelen passen. Dus, zoek uit welke ETF’s het beste aansluiten op jouw persoonlijke financiële strategie.

Deel dit bericht:

Geschreven door

Michel

Michel van der Sterren, een ervaren ondernemer in persoonlijke financiën en online marketing, deelt praktische kennis en innovatieve strategieën voor geldzaken. Zijn toegankelijke artikelen bieden inzicht voor investeerders van alle niveaus. Met een creatieve geest en sterke interesse in geldbeleid, helpt Michel je een betere money mindset te ontwikkelen voor een sterker financieel leven. Heb je vragen of opmerkingen? Volg Michel dan op LinkedIn .

Inhoudsopgave

Vriendelijke Herinnering aan Onze Lezers

Welkom op ons blog, waar we ons richten op het delen van inzichten, tips en algemene informatie over persoonlijke financiën. We hopen dat de informatie die we delen nuttig en leerzaam voor je is.

Dat gezegd hebbende, willen we graag duidelijk maken dat de inhoud op deze site niet bedoeld is als financieel advies. Hoewel we ernaar streven om nauwkeurige en up-to-date informatie te verstrekken, hebben we geen AFM vergunning om financieel advies te geven.

Onze artikelen zijn bedoeld om je te helpen bij het begrijpen van verschillende aspecten van persoonlijke financiën en om je aan te moedigen om meer te leren. Maar elke financiële beslissing die je neemt, moet gebaseerd zijn op je eigen onderzoek en overwegingen, en indien nodig, met het advies van een gekwalificeerde professional.

We moedigen al onze lezers aan om vragen te stellen, kritisch na te denken en geïnformeerde beslissingen te nemen. Dank je wel voor je begrip en blijf genieten van onze content!

Meer leuke artikelen

bitcoin crypto cryptocurrency illustratie
Crypto
Michel

Wat is Bitcoin? Alles over BTC

Bitcoin is meer dan alleen een digitale valuta; het is een revolutie in de financiële wereld. Ontdek wat Bitcoin is, hoe het werkt en waarom het interessant is voor beleggers.

Lees verder

Disclaimer voor onze Calculators

Beste lezer,

Bedankt voor het gebruiken van onze online calculator, een handige tool ontworpen om jouw financiële planning een stuk eenvoudiger te maken. Voordat je begint, willen we enkele belangrijke punten met je delen. Onze missie is om je te informeren en te ondersteunen op je financiële reis, en daar hoort ook bij dat we duidelijk zijn over de werking en beperkingen van deze tool.

Wat doet onze calculator precies? Met deze calculator kun je een schatting krijgen van de mogelijke leenkosten, inclusief rentes en aflossingen, gebaseerd op de informatie die je invoert. Klinkt handig, toch? We hopen dat het je helpt om beter inzicht te krijgen in je potentiële lening.

Maar let op: De resultaten van deze calculator zijn slechts schattingen. Waarom? Omdat de werkelijke kosten van een lening beïnvloed kunnen worden door verschillende factoren die buiten de scope van deze calculator vallen, zoals bijvoorbeeld je kredietwaardigheid, de specifieke voorwaarden van de leningaanbieder, en veranderingen in rentetarieven.

Waarom is dit belangrijk voor jou? Omdat we willen dat je goed geïnformeerd beslissingen neemt. Financiën kunnen complex zijn, maar door heldere en eenvoudige informatie te verstrekken, streven we ernaar om je te helpen navigeren door de wereld van persoonlijke financiën. Deze calculator is een startpunt, geen eindstation.

Wat moet je nog meer weten? Hoewel we ons best doen om accurate en up-to-date informatie te verstrekken, kunnen we geen garanties bieden over de nauwkeurigheid van de resultaten. De financiële wereld is altijd in beweging, en wat vandaag waar is, kan morgen veranderen.

Heb je zorgen of vragen? Dat is volkomen normaal. Als je twijfels hebt of meer gedetailleerde informatie wenst, adviseren we je om contact op te nemen met een financieel adviseur. Zij kunnen je voorzien van persoonlijk advies dat aansluit bij jouw unieke situatie.

Deze disclaimer is bedoeld om duidelijkheid te verschaffen over de beperkingen en het juiste gebruik van de online geld lenen calculator. Het is geen financieel advies. Voor persoonlijk advies raden we aan om een professionele adviseur te raadplegen.