gelduitleg logo
Euronext index beursbedrijf beurs aandelen La defense Parijs

Wat is Euronext? Alles over Europese Beurzen

Euronext is een vooraanstaande beursmaatschappij die verschillende belangrijke Europese markten met elkaar verbindt. Als een van 's werelds grootste en meest gerenommeerde beursorganisaties, is het cruciaal om te begrijpen wat Euronext doet en waarom het van belang is voor beleggers. Ontdek alles over Euronext in dit artikel en vergroot uw kennis over deze invloedrijke beursmaatschappij.

Wat is Euronext?

Euronext is een pan-Europese beurs die verschillende belangrijke Europese markten met elkaar verbindt. Het is een van de grootste en meest gevestigde beursorganisaties ter wereld, met vestigingen in Amsterdam, Brussel, Dublin, Lissabon, Parijs en Oslo. Euronext biedt een breed scala aan financiële producten, waaronder aandelen, obligaties, grondstoffen en derivaten.

De geschiedenis van Euronext

Euronext werd opgericht in 2000 als gevolg van de fusie tussen de Amsterdamse Beurs (AEX), de Brusselse Beurs (Brussels Stock Exchange) en de Parijse Beurs (Paris Bourse). Later zijn hier ook andere beurzen bij gekomen, zoals die in Lissabon en Dublin. In 2007 werd Euronext opgenomen in de London Stock Exchange Group.

Hoe werkt het?

Euronext is een gereguleerde markt die bedrijven in staat stelt om hun aandelen en andere effecten te verhandelen. Het is een elektronisch handelsplatform waar beleggers orders kunnen plaatsen om financiële producten te kopen of verkopen. Ook zorgt het bedrijf ervoor dat alle transacties op een veilige en efficiënte manier worden afgehandeld.

Europese vlaggen index aandelen beurs euro euronext europa

Belangrijkste beurzen van Euronext

Euronext heeft vestigingen in zes Europese landen en is daarmee een belangrijke speler op de wereldwijde beursmarkt. Hieronder worden de verschillende Euronext-beurzen per land beschreven.

Euronext Amsterdam, voorheen bekend als de Amsterdamse Beurs (AEX), is de belangrijkste beurs van Nederland. Het is een aandelenbeurs waar meer dan 200 bedrijven genoteerd staan, waaronder grote namen als Shell, ING en Unilever.

Indices: AEX, AMX, AScX

Euronext Brussel is de belangrijkste beurs van België en is opgericht in 1801. Hier worden aandelen, obligaties, fondsen en afgeleide producten verhandeld. Het is de thuisbasis van meer dan 140 bedrijven, waaronder AB InBev, KBC Group en Solvay.

Indices: BEL20, Next 150, BEL Midcap, BEL Smallcap

Euronext Parijs is de belangrijkste aandelenbeurs van Frankrijk en een van de grootste ter wereld. Hier worden meer dan 1.000 bedrijven verhandeld, waaronder grote namen als L’Oréal, Total en BNP Paribas.

Indices: CAC40, CAC Next 20, CAC Mid 60, CAC Small 90

Euronext Lissabon is de belangrijkste beurs van Portugal en werd in 2016 onderdeel van Euronext. Op deze beurs worden aandelen, obligaties en derivaten verhandeld, met meer dan 50 genoteerde bedrijven, waaronder Energias de Portugal en Galp Energia.

Indices: PSI 20, PSI Geral, PSI Midcap, PSI Smallcap

Euronext Milaan, voorheen bekend als de Borsa Italiana, is de belangrijkste beurs van Italië. Hier worden aandelen, obligaties en derivaten verhandeld van meer dan 300 bedrijven, waaronder luxemerken als Ferrari en Prada.

Indices: FTSE MIB, FTSE Italia Mid Cap, FTSE Italia Small Cap

Euronext Dublin is de belangrijkste beurs van Ierland en staat bekend als de beurs waar onder andere technologiebedrijven hun aandelen verhandelen. Naast aandelen worden hier ook obligaties, fondsen en derivaten verhandeld, met meer dan 50 genoteerde bedrijven, waaronder CRH plc en Ryanair.

Indices: ISEQ, ISEQ 20, ISEQ Midcap, ISEQ Smallcap

Euronext Oslo is de belangrijkste beurs van Noorwegen en staat bekend om zijn focus op duurzame energie en maritieme industrie. Hier worden aandelen, obligaties, fondsen en derivaten verhandeld, met meer dan 100 genoteerde bedrijven, waaronder Equinor en DNB.

Indices: OBX, OSEBX, OSEAX, OSEFX

Euronext Wenen is de belangrijkste beurs van Oostenrijk en werd in 2014 onderdeel van Euronext. Hier worden aandelen, obligaties en derivaten verhandeld, met meer dan 80 genoteerde bedrijven, waaronder Erste Group Bank en OMV.

Indices: ATX, ATX Prime

Euronext Zurich is de belangrijkste beurs van Zwitserland en staat bekend om zijn focus op duurzame en verantwoorde investeringen. Hier worden aandelen, obligaties en derivaten verhandeld, met meer dan 200 genoteerde bedrijven, waaronder Nestlé en Novartis.

Indices: SMI, SPI

Euronext Luxemburg is de belangrijkste beurs van Luxemburg en staat bekend om zijn expertise op het gebied van internationale obligaties en aandelen. Hier worden voornamelijk obligaties verhandeld, met meer dan 45 genoteerde bedrijven, waaronder ArcelorMittal en KBL European Private Bankers.

Indices: LuxX, LuxX Smallcap

Wil je een compleet overzicht van alle Euronext Indices? Bekijk dan hier de hele lijst.

Waarom beleggen op Euronext?

Euronext biedt beleggers een breed scala aan financiële instrumenten en diensten, waaronder aandelen, obligaties, derivaten en ETF’s. Dit zorgt voor diversiteit en groei van de markt, wat gunstig is voor beleggers. Bovendien biedt het bedrijf toegang tot gespecialiseerde markten met verschillende indices, zoals de SMI en SPI op Euronext Zwitserland en LuxX en LuxX Smallcap op Euronext Luxemburg. Dit geeft beleggers de mogelijkheid om te investeren in specifieke sectoren of regio’s.

Hoe kan ik er in Beleggen?

Het beleggen op Euronext is toegankelijk voor zowel ervaren als beginnende beleggers. Hier volgt een uitgebreid stappenplan om te starten met beleggen op Euronext:

  1. Zoek een broker: Om te kunnen handelen op Euronext, heb je een broker nodig die toegang heeft tot deze beurs. Er zijn verschillende brokers beschikbaar die je kunt vergelijken op basis van kosten en service.
  2. Open een beleggersrekening: Verder heb je een beleggingsrekening nodig. Dit kan vaak simpel online worden geregeld bij je broker.
  3. Kies je beleggingsstrategie: Bepaal hoeveel risico je wilt nemen en welk type beleggingen hierbij passen. Euronext biedt een brede selectie aan financiële instrumenten, van aandelen tot obligaties en derivaten. Kies de instrumenten die passen bij jouw beleggingsstrategie.
  4. Maak een beleggingsplan: Schrijf op welke aandelen of andere financiële producten je wilt kopen en tegen welke prijs. Zo heb je een duidelijk plan en kun je hierop terugvallen wanneer de markt volatiel is.
  5. Plaats orders: Met je beleggingsrekening en plan kun je nu orders plaatsen bij je broker. Zij zorgen ervoor dat jouw orders op de juiste manier worden uitgevoerd.
  6. Houd de markt in de gaten: Het is belangrijk om regelmatig de markt en het nieuws in de gaten te houden. Zo kun je inspelen op veranderingen en eventueel je beleggingsstrategie aanpassen.

Dit is slechts een kort en bondig stappenplan om te starten met beleggen. Als beginnende belegger is het verstandig om ook financieel advies in te winnen of onderzoek te doen naar jouw persoonlijke financiële situatie en doelen voordat je begint met beleggen. Zo maak je verstandige financiële beslissingen en vergroot je de kans op succesvol beleggen.

Geschreven door

Michel

Michel van der Sterren, een ervaren ondernemer in persoonlijke financiën en online marketing, deelt praktische kennis en innovatieve strategieën voor geldzaken. Zijn toegankelijke artikelen bieden inzicht voor investeerders van alle niveaus. Met een creatieve geest en sterke interesse in geldbeleid, helpt Michel je een betere money mindset te ontwikkelen voor een sterker financieel leven. Heb je vragen of opmerkingen? Volg Michel dan op LinkedIn .

Deel dit bericht:

Meer leuke artikelen

Transitievergoeding
Persoonlijke Financiën
Charlotte

Heb ik recht op Transitievergoeding?

Een transitievergoeding, ook wel een gouden handdruk of ontslagvergoeding genoemd. Wellicht dat je er wel eens van hebt gehoord, maar wat is het precies? Wist je bijvoorbeeld dat met de

Lees verder
Nasdaq 100 Aandelen
Beleggen
Michel

Wat is de NASDAQ 100 Index?

Wil je graag investeren in de NASDAQ? Dan kun je overwegen om aandelen van bedrijven in de NASDAQ-100 index te kopen. Deze index bevat de 100 grootste bedrijven die je

Lees verder

Disclaimer voor onze Calculators

Beste lezer,

Bedankt voor het gebruiken van onze online calculator, een handige tool ontworpen om jouw financiële planning een stuk eenvoudiger te maken. Voordat je begint, willen we enkele belangrijke punten met je delen. Onze missie is om je te informeren en te ondersteunen op je financiële reis, en daar hoort ook bij dat we duidelijk zijn over de werking en beperkingen van deze tool.

Wat doet onze calculator precies? Met deze calculator kun je een schatting krijgen van de mogelijke leenkosten, inclusief rentes en aflossingen, gebaseerd op de informatie die je invoert. Klinkt handig, toch? We hopen dat het je helpt om beter inzicht te krijgen in je potentiële lening.

Maar let op: De resultaten van deze calculator zijn slechts schattingen. Waarom? Omdat de werkelijke kosten van een lening beïnvloed kunnen worden door verschillende factoren die buiten de scope van deze calculator vallen, zoals bijvoorbeeld je kredietwaardigheid, de specifieke voorwaarden van de leningaanbieder, en veranderingen in rentetarieven.

Waarom is dit belangrijk voor jou? Omdat we willen dat je goed geïnformeerd beslissingen neemt. Financiën kunnen complex zijn, maar door heldere en eenvoudige informatie te verstrekken, streven we ernaar om je te helpen navigeren door de wereld van persoonlijke financiën. Deze calculator is een startpunt, geen eindstation.

Wat moet je nog meer weten? Hoewel we ons best doen om accurate en up-to-date informatie te verstrekken, kunnen we geen garanties bieden over de nauwkeurigheid van de resultaten. De financiële wereld is altijd in beweging, en wat vandaag waar is, kan morgen veranderen.

Heb je zorgen of vragen? Dat is volkomen normaal. Als je twijfels hebt of meer gedetailleerde informatie wenst, adviseren we je om contact op te nemen met een financieel adviseur. Zij kunnen je voorzien van persoonlijk advies dat aansluit bij jouw unieke situatie.

Deze disclaimer is bedoeld om duidelijkheid te verschaffen over de beperkingen en het juiste gebruik van de online geld lenen calculator. Het is geen financieel advies. Voor persoonlijk advies raden we aan om een professionele adviseur te raadplegen.