gelduitleg logo
Gelukkig stel vroeg met pensioen door lijfrente

Wat is Lijfrente? Alles wat je moet weten

Als je je gaat verdiepen in je financiële toekomst en je pensioen, kom je ongetwijfeld de term “lijfrente” tegen. Maar wat is lijfrente nu precies? In dit artikel leg ik je uit wat het precies is, hoe het werkt en welke voordelen het met zich meebrengt.

Wat is lijfrente?

Lijfrente is een financieel product dat je afsluit bij een verzekeraar, beleggingsinstelling of bank. Bij lijfrente is het zo dat je tijdens de jaren dat je aan het werk bent geld opzij zet, wat dan weer later aan je wordt uitgekeerd, bijvoorbeeld vanaf je pensioenleeftijd. Hoe hoog dat bedrag is, hangt af van het totale bedrag dat je hebt ingelegd, het rentepercentage én van de looptijd van de uitkering.

Hoe gaat lijfrente te werk?

Het is belangrijk om te weten hoe lijfrente te werk gaat en welke fases er zijn.

De inlegfase of opbouwfase

Tijdens je werkzame jaren leg je geld in op een lijfrenteverzekering via een verzekeraar, beleggingsinstelling of bank. Je bepaalt zelf of deze inleg periodiek is of eenmalig (bijvoorbeeld vanuit je spaarrekening, een erfenis of van de verkoop van een huis).

Uitkeringsfase of de looptijd

Wanneer het tijd is om met pensioen te gaan, of op een andere vooraf afgesproken moment, begint de uitkeringsfase. Het opgebouwde kapitaal wordt dan in termijnen aan je uitbetaald, oftewel: uitgekeerd. De betalingen kunnen maandelijks, jaarlijks of per kwartaal worden uitbetaald. Deze uitkeringen zijn voor minimaal 5 en maximaal 30 jaar.

De voordelen van lijfrente

Lijfrente heeft een aantal fijne voordelen. Hieronder omschrijf ik de belangrijkste voordelen.

Belastingvoordelen

Belastingvoordeel is een van de populairste voordelen van lijfrente. In de opbouwfase trek je de inleg namelijk af van je belastbaar inkomen, waardoor je direct bespaart op je belasting. Tijdens de uitkeringsfase betaal je wel belasting over de uitgekeerde bedragen, maar vaak tegen een lager tarief, omdat je dan in een lagere belastingschijf valt.

Zekerheid van inkomen

Lijfrente biedt zekerheid. Je hebt een vast inkomen geregeld voor jezelf in de toekomst, dat geeft je rust. Zeker voor na je pensioen, wanneer je geen reguliere inkomsten meer hebt.

Flexibele uitkeringen

Je kunt zelf bepalen hoe frequent en wanneer je de uitkeringen wilt ontvangen. Zo krijg je de mogelijkheid om je lijfrente aan te passen aan je financiële behoeften. Ga je direct na je pensioen op wereldreis? Dan kan je de eerste uitbetaling misschien beter op jaarbasis laten uitkeren ;).

De nadelen van lijfrente

Hoewel lijfrente veel voordelen biedt, zijn er ook een paar nadelen waar ik je over wil vertellen.

Kosten

Als je een lijfrenteverzekering of -rekening afsluit, betaal je kosten. Dit kunnen onder andere administratiekosten en beheerkosten zijn. Dit zijn geen torenhoge kosten, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Minder flexibiliteit tijdens de opbouwfase

Het bedrag dat je in een lijfrente investeert, ligt in principe vast totdat je de uitkeringsdatum bereikt. Ik zeg in principe, want er zijn namelijk wel (beperkte) mogelijkheden om het opgespaarde bedrag eerder uitgekeerd te krijgen. Echter, de belastingdienst komt zich hier wel mee bemoeien, dus laat je goed informeren.

Je betaalt belasting tijdens de uitkeringsfase

Hoewel je in de opbouwfase profiteert van belastingvoordeel, betaal je tijdens de uitkeringsfase belasting over de ontvangen bedragen. Houd hier dus rekening mee tijdens het maken van je financiële planning.

Soorten lijfrentes

Lijfrenten bestaan in meerdere soorten, afhankelijk van je persoonlijke situatie en wensen kies jij een passende lijfrente uit voor jezelf.

De lijfrente die direct ingaat

Deze lijfrente keert direct uit zodra je het contract hebt getekend. Dit kan handig zijn als je per direct extra geld nodig hebt.

De uitgestelde lijfrente

Bij een uitgestelde lijfrente leg je eerst geld in, maar de uitkeringen beginnen pas later. Vanaf je pensioenleeftijd bijvoorbeeld, of eerder. Dit geeft je de mogelijkheid om een mooi bedrag te sparen en van belastingvoordelen te profiteren.

Levenslange lijfrente

Een levenslange lijfrente keert uit totdat je overlijdt. Dit type biedt maximale zekerheid en zo kom je dus nooit zonder inkomen te zitten.

Tijdelijke lijfrente

Bij een tijdelijke lijfrente wordt er voor een vooraf bepaalde periode uitgekeerd. Als je verwacht in een bepaalde periode minder inkomsten te ontvangen, dan kan dit een goede optie zijn.

Wat is het verschil tussen lijfrente en pensioen?

Lijfrente en pensioen: twee begrippen die vaak door elkaar worden gehaald als sparen voor later ter sprake komt. Toch zitten er een aantal grote verschillen in. Hieronder vertel ik je er meer over.

1. Beheer en structuur

  • Pensioen: Wordt beheerd door je werkgever en een pensioenfonds.
  • Lijfrente: Individueel financieel product, beheerd door jou en een bank, beleggingsinstelling of verzekeraar.

2. Inleg

  • Pensioen: Een combinatie van automatische maandelijkse bijdragen van jou en je werkgever.
  • Lijfrente: Vrijwillige inleg, geheel uit eigen kapitaal.

3. Flexibiliteit

  • Pensioen: Weinig flexibiliteit, uitkeringen zijn meestal vastgelegd.
  • Lijfrente: Meer flexibiliteit in inleg en uitkeringstermijnen

4. Beschikbaarheid van het geld

  • Pensioen: Geld zit achter slot en grendel tot de pensioengerechtigde leeftijd.
  • Lijfrente: Je bepaalt hierbij zelf de start van de uitkering. Maar afkopen is mogelijk, maar dat kan nadelig uitpakken want je betaalt een groot percentage aan belastingen.

Is lijfrente iets voor jou?

Of lijfrente iets voor jou is, hangt af van je huidige persoonlijke financiële situatie en natuurlijk je toekomstplannen. Ik raad je aan om je goed te laten adviseren door een financieel adviseur. Je kunt profiteren van voordelen zoals belastingvoordeel tijdens de opbouwfase en zekerheid van inkomen tijdens de uitkeringsfase, maar het is ook minder flexibel dan andere spaar- of beleggingsvormen.

Wil je meer weten over een aanvullend pensioen? Lees hier over Pensioensparen.

Wil je starten met een aanvullend pensioen? Bekijk dan de mogelijkheden bij Brand New Day (gesponsord).

Conclusie

Lijfrente is een slimme manier om voor de toekomst financiële zekerheid te creëren. Door nu wat geld opzij te zetten en te profiteren van belastingvoordelen, kun je later lekker achterover leunen met een vast inkomen. Zie het als een spaarvarken die je nu opvult en later, als je grijs en wijs bent, weer openmaakt. Hopelijk is het je na het lezen van dit artikel duidelijk wat lijfrente inhoudt. Zo kun je later met een gerust hart genieten van je cruisereis, zonder je zorgen te maken over geld. Maak slimme keuzes in je jonge jaren, want niemand wil op zijn ouwe dag leven als een arme student!

Geschreven door

Michel

Michel van der Sterren, een ervaren ondernemer in persoonlijke financiën en online marketing, deelt praktische kennis en innovatieve strategieën voor geldzaken. Zijn toegankelijke artikelen bieden inzicht voor investeerders van alle niveaus. Met een creatieve geest en sterke interesse in geldbeleid, helpt Michel je een betere money mindset te ontwikkelen voor een sterker financieel leven. Heb je vragen of opmerkingen? Volg Michel dan op LinkedIn .

Deel dit bericht:

Meer leuke artikelen

Transitievergoeding
Persoonlijke Financiën
Charlotte

Heb ik recht op Transitievergoeding?

Een transitievergoeding, ook wel een gouden handdruk of ontslagvergoeding genoemd. Wellicht dat je er wel eens van hebt gehoord, maar wat is het precies? Wist je bijvoorbeeld dat met de

Lees verder
Nasdaq 100 Aandelen
Beleggen
Michel

Wat is de NASDAQ 100 Index?

Wil je graag investeren in de NASDAQ? Dan kun je overwegen om aandelen van bedrijven in de NASDAQ-100 index te kopen. Deze index bevat de 100 grootste bedrijven die je

Lees verder

Disclaimer voor onze Calculators

Beste lezer,

Bedankt voor het gebruiken van onze online calculator, een handige tool ontworpen om jouw financiële planning een stuk eenvoudiger te maken. Voordat je begint, willen we enkele belangrijke punten met je delen. Onze missie is om je te informeren en te ondersteunen op je financiële reis, en daar hoort ook bij dat we duidelijk zijn over de werking en beperkingen van deze tool.

Wat doet onze calculator precies? Met deze calculator kun je een schatting krijgen van de mogelijke leenkosten, inclusief rentes en aflossingen, gebaseerd op de informatie die je invoert. Klinkt handig, toch? We hopen dat het je helpt om beter inzicht te krijgen in je potentiële lening.

Maar let op: De resultaten van deze calculator zijn slechts schattingen. Waarom? Omdat de werkelijke kosten van een lening beïnvloed kunnen worden door verschillende factoren die buiten de scope van deze calculator vallen, zoals bijvoorbeeld je kredietwaardigheid, de specifieke voorwaarden van de leningaanbieder, en veranderingen in rentetarieven.

Waarom is dit belangrijk voor jou? Omdat we willen dat je goed geïnformeerd beslissingen neemt. Financiën kunnen complex zijn, maar door heldere en eenvoudige informatie te verstrekken, streven we ernaar om je te helpen navigeren door de wereld van persoonlijke financiën. Deze calculator is een startpunt, geen eindstation.

Wat moet je nog meer weten? Hoewel we ons best doen om accurate en up-to-date informatie te verstrekken, kunnen we geen garanties bieden over de nauwkeurigheid van de resultaten. De financiële wereld is altijd in beweging, en wat vandaag waar is, kan morgen veranderen.

Heb je zorgen of vragen? Dat is volkomen normaal. Als je twijfels hebt of meer gedetailleerde informatie wenst, adviseren we je om contact op te nemen met een financieel adviseur. Zij kunnen je voorzien van persoonlijk advies dat aansluit bij jouw unieke situatie.

Deze disclaimer is bedoeld om duidelijkheid te verschaffen over de beperkingen en het juiste gebruik van de online geld lenen calculator. Het is geen financieel advies. Voor persoonlijk advies raden we aan om een professionele adviseur te raadplegen.