gelduitleg logo
inflatie euro geld in hand DNB De Nederlandsche Bank deposito sparen

Wat is liquiditeit? Uitleg voor Beleggers

In de wereld van beleggen speelt liquiditeit een belangrijke rol. Liquiditeit verwijst naar de snelheid en gemak waarmee een bepaald investeringsproduct of activa kan worden gekocht of verkocht zonder dat dit invloed heeft op de marktprijs. Het is dus een maatstaf voor hoe makkelijk iets verhandelbaar is. Maar waarom is het zo belangrijk voor beleggers? In dit artikel leggen we het je uit.

Wat is liquiditeit?

Liquiditeit verwijst naar de mate waarin een belegging of activum snel en gemakkelijk kan worden omgezet in contant geld. Het is dus de snelheid waarmee je jouw investering kunt liquideren of verkopen zonder grote verliezen te maken. Hoe hoger de liquiditeit van een belegging, hoe gemakkelijker het is om deze te verkopen en je geld terug te krijgen. Dit maakt liquiditeit een belangrijke factor voor beleggers om rekening mee te houden bij het kiezen van hun investeringen.

Waarom is liquiditeit belangrijk?

Liquiditeit is belangrijk omdat het invloed heeft op de risico’s en rendementen van beleggingen. Beleggers moeten altijd rekening houden met de mogelijkheid dat ze hun belegging vroegtijdig willen verkopen of omzetten in contant geld. Als een belegging een lage liquiditeit heeft, kan dit betekenen dat het moeilijk is om deze te verkopen en je jouw geld niet tijdig terugkrijgt. Dit kan leiden tot verliezen of gemiste kansen op betere investeringen.

liquiditeit man met cash euro geld rendement

Verschillende soorten liquiditeit

Het is ook belangrijk om te begrijpen dat liquiditeit niet alleen beperkt is tot de mate waarin je toegang hebt tot contant geld. Er zijn verschillende soorten liquiditeit die van invloed kunnen zijn op je financiële beslissingen:

 • Financiële flexibiliteit: dit verwijst naar je vermogen om te reageren op onverwachte of plotselinge financiële behoeften.
 • Handelsliquiditeit: dit verwijst naar de snelheid en efficiëntie waarmee een belegging kan worden verkocht zonder grote veranderingen in de marktprijs.
 • Fondsliquiditeit: dit verwijst naar de mate waarin een beleggingsfonds zijn activa in contanten kan omzetten om aan verzoeken van beleggers te voldoen.

Het begrijpen van deze verschillende soorten liquiditeit kan je helpen bij het kiezen van de juiste beleggingen voor jouw specifieke situatie en doelen.

Hoe meet je liquiditeit?

Er zijn verschillende manieren om liquiditeit te meten, afhankelijk van het type belegging dat je overweegt. Hier zijn enkele veelgebruikte methoden:

 • Cash ratio: deze ratio meet de verhouding tussen liquide activa (zoals contant geld) en huidige schulden. Hoe hoger de ratio, hoe beter je financiële positie wordt gezien.
 • Trading volume: dit meet het aantal aandelen of obligaties dat in een bepaalde periode wordt verhandeld. Een hoger volume kan wijzen op een hoge liquiditeit, omdat er gemakkelijker kopers en verkopers zijn.
 • Bid-ask spread: dit is het verschil tussen de hoogste prijs die een koper bereid is te betalen en de laagste prijs waarvoor een verkoper bereid is te verkopen. Een kleinere spread duidt op een hogere liquiditeit.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze methoden slechts een indicatie geven van de liquiditeit en dat er nog andere factoren zijn die hierbij kunnen spelen. Het is altijd het beste om meer onderzoek te doen voordat je een beslissing neemt over een belegging.

Voor- en nadelen liquide beleggingen

Hier zijn enkele voor- en nadelen van liquide beleggingen die je moet overwegen bij het maken van investeringsbeslissingen:

Voordelen

 • Direct toegang tot geld in noodgevallen of korte-termijnbehoeften
 • Lagere risico’s omdat de waarde minder vatbaar is voor schommelingen in de markt
 • Meer flexibiliteit en vrijheid om te reageren op kansen of uitdagingen in de markt

Nadelen

 • Potentieel lagere rendementen in vergelijking met langetermijninvesteringen
 • Mogelijk minder bescherming tegen inflatie
 • Beperkte keuzemogelijkheden, aangezien niet alle beleggingen even liquide zijn

Liquiditeit in de praktijk

Een voorbeeld van een belegging met hoge liquiditeit is aandelen van grote, bekende bedrijven die op grote beurzen worden verhandeld. Deze aandelen zijn gemakkelijk te kopen en verkopen, waardoor beleggers hun geld snel kunnen liquideren als ze dat willen. Aan de andere kant hebben bijvoorbeeld vastgoedbeleggingen of obligaties met een lange looptijd een lagere liquiditeit, omdat het moeilijker kan zijn om ze te verkopen en je jouw geld terug te krijgen.

gezamenlijke rekening openen studenten beleggen

Voorbeelden van liquide beleggingen

Er zijn verschillende soorten beleggingen met hoge liquiditeit, zoals aandelen, obligaties van overheidsinstanties en grote bedrijven, bepaalde ETF’s en bepaalde fondsen. Deze investeringen kunnen snel en gemakkelijk worden omgezet in contant geld zonder grote verliezen.

Voorbeelden

 • Aandelen van grote, bekende bedrijven op beurzen zoals de NYSE en NASDAQ
 • Obligaties uitgegeven door goed gekapitaliseerde overheidsinstanties of grote bedrijven met een hoge kredietwaardigheid
 • ETF’s die worden verhandeld op de beurs en verschillende soorten beleggingen bevatten
 • Actief beheerde fondsen met een hoge omzet en liquide activa, zoals aandelenfondsen of vastgoedfondsen.

Voorbeelden van illiquide (niet liquide) beleggingen

Er zijn ook beleggingen met een lagere liquiditeit, die het moeilijker maken om ze snel te verkopen en jouw geld terug te krijgen.

Voorbeelden

 • Vastgoedbeleggingen zoals huurwoningen of commerciële panden
 • Obligaties met een lange looptijd, zoals staatsobligaties of bedrijfsobligaties met een looptijd van 10 jaar of meer
 • Beleggingsfondsen die beleggen in illiquide activa, zoals private equity-fondsen of hedgefondsen
 • Alternatieve investeringen met een beperkte markt en hoge volatiliteit

Het belang van liquiditeit voor langetermijnbeleggingen

Liquiditeit is een essentieel kenmerk van zowel individuele als zakelijke financiële gezondheid, waardoor beide in staat zijn om snel aan hun korte-termijn verplichtingen te voldoen. Voor bedrijven betekent dit de mogelijkheid om werknemers te betalen, rekeningen op tijd te voldoen en in essentie, de dagelijkse operaties soepel te laten verlopen zonder financiële hick-ups. Een hoge liquiditeit stelt bedrijven in staat om flexibel en wendbaar te blijven, waardoor ze beter kunnen reageren op marktkansen of onvoorziene uitdagingen.

Liquide beleggingen zorgen voor flexibiliteit

Aan de andere kant, voor individuele beleggers, biedt het bezitten van liquide investeringen de vrijheid om snel te reageren op persoonlijke financiële kansen of noodgevallen zonder significante verliezen. Heb je ooit in een situatie gezeten waarin je snel geld nodig had, maar je geld vastzat in investeringen die je niet gemakkelijk kon verkopen? Met liquide beleggingen heb je dat probleem niet. Dit zorgt voor gemoedsrust en financiële flexibiliteit, twee zaken die iedereen wel kan waarderen.

financieel onafhankelijk persoon in vrije natuur alpen zonder greenwashing

Zorg voor balans

Denk eraan, de mate van liquiditeit is een afweging die je moet maken op basis van je eigen financiële situatie en doelen. Terwijl hoge liquiditeit enorm nuttig is voor onmiddellijke behoeften, kunnen langetermijninvesteringen met lagere liquiditeit potentieel hogere rendementen bieden. Het balanceren tussen de twee op basis van je persoonlijke financiële reis is een kunst op zich.

Conclusie

Bij het kiezen van investeringen is het dus belangrijk om rekening te houden met de liquiditeit ervan. Dit kan een grote impact hebben op de risico’s en rendementen van je beleggingen, zowel op korte als lange termijn. Zorg altijd dat je goed geïnformeerd bent over de liquiditeit van een belegging voordat je hierin investeert, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Door rekening te houden met liquiditeit kun je jouw beleggingsportefeuille beter afstemmen op jouw doelen en behoeften. Zo kun je kansen op betere investeringen vergroten en de kans op onverwachte verliezen verkleinen. Neem dus altijd de tijd om te onderzoeken hoe liquide een belegging is voordat je hierin stapt. Op die manier kun je met vertrouwen en kennis jouw geld laten groeien

Deel dit bericht:

Geschreven door

Michel

Michel van der Sterren, een ervaren ondernemer in persoonlijke financiën en online marketing, deelt praktische kennis en innovatieve strategieën voor geldzaken. Zijn toegankelijke artikelen bieden inzicht voor investeerders van alle niveaus. Met een creatieve geest en sterke interesse in geldbeleid, helpt Michel je een betere money mindset te ontwikkelen voor een sterker financieel leven. Heb je vragen of opmerkingen? Volg Michel dan op LinkedIn .

Inhoudsopgave

Vriendelijke Herinnering aan Onze Lezers

Welkom op ons blog, waar we ons richten op het delen van inzichten, tips en algemene informatie over persoonlijke financiën. We hopen dat de informatie die we delen nuttig en leerzaam voor je is.

Dat gezegd hebbende, willen we graag duidelijk maken dat de inhoud op deze site niet bedoeld is als financieel advies. Hoewel we ernaar streven om nauwkeurige en up-to-date informatie te verstrekken, hebben we geen AFM vergunning om financieel advies te geven.

Onze artikelen zijn bedoeld om je te helpen bij het begrijpen van verschillende aspecten van persoonlijke financiën en om je aan te moedigen om meer te leren. Maar elke financiële beslissing die je neemt, moet gebaseerd zijn op je eigen onderzoek en overwegingen, en indien nodig, met het advies van een gekwalificeerde professional.

We moedigen al onze lezers aan om vragen te stellen, kritisch na te denken en geïnformeerde beslissingen te nemen. Dank je wel voor je begrip en blijf genieten van onze content!

Meer leuke artikelen

bitcoin crypto cryptocurrency illustratie
Crypto
Michel

Wat is Bitcoin? Alles over BTC

Bitcoin is meer dan alleen een digitale valuta; het is een revolutie in de financiële wereld. Ontdek wat Bitcoin is, hoe het werkt en waarom het interessant is voor beleggers.

Lees verder

Disclaimer voor onze Calculators

Beste lezer,

Bedankt voor het gebruiken van onze online calculator, een handige tool ontworpen om jouw financiële planning een stuk eenvoudiger te maken. Voordat je begint, willen we enkele belangrijke punten met je delen. Onze missie is om je te informeren en te ondersteunen op je financiële reis, en daar hoort ook bij dat we duidelijk zijn over de werking en beperkingen van deze tool.

Wat doet onze calculator precies? Met deze calculator kun je een schatting krijgen van de mogelijke leenkosten, inclusief rentes en aflossingen, gebaseerd op de informatie die je invoert. Klinkt handig, toch? We hopen dat het je helpt om beter inzicht te krijgen in je potentiële lening.

Maar let op: De resultaten van deze calculator zijn slechts schattingen. Waarom? Omdat de werkelijke kosten van een lening beïnvloed kunnen worden door verschillende factoren die buiten de scope van deze calculator vallen, zoals bijvoorbeeld je kredietwaardigheid, de specifieke voorwaarden van de leningaanbieder, en veranderingen in rentetarieven.

Waarom is dit belangrijk voor jou? Omdat we willen dat je goed geïnformeerd beslissingen neemt. Financiën kunnen complex zijn, maar door heldere en eenvoudige informatie te verstrekken, streven we ernaar om je te helpen navigeren door de wereld van persoonlijke financiën. Deze calculator is een startpunt, geen eindstation.

Wat moet je nog meer weten? Hoewel we ons best doen om accurate en up-to-date informatie te verstrekken, kunnen we geen garanties bieden over de nauwkeurigheid van de resultaten. De financiële wereld is altijd in beweging, en wat vandaag waar is, kan morgen veranderen.

Heb je zorgen of vragen? Dat is volkomen normaal. Als je twijfels hebt of meer gedetailleerde informatie wenst, adviseren we je om contact op te nemen met een financieel adviseur. Zij kunnen je voorzien van persoonlijk advies dat aansluit bij jouw unieke situatie.

Deze disclaimer is bedoeld om duidelijkheid te verschaffen over de beperkingen en het juiste gebruik van de online geld lenen calculator. Het is geen financieel advies. Voor persoonlijk advies raden we aan om een professionele adviseur te raadplegen.