gelduitleg logo
close up van een monitor met aandelen AEX indexfonds volatiliteit trackers technische analyse

Wat is Technische Analyse en hoe werkt het?

Wil je meer te weten komen hoe je succesvol kunt handelen op de beurs? Er zijn veel verschillende manieren om de beurs te analyseren. Een veelgebruikte manier is Technische Analyse. Maar wat is Technische Analyse precies? En hoe werkt dit beest? In dit artikel leggen we je haarfijn uit alles wat je moet weten over Technische Analyse om zo je eerste grote stappen op de beurs te zetten!

Technische Analyse uitgelegd

Wil je succesvol zijn op de beurs? Dan is het belangrijk dat je de juiste beslissingen maakt. De juiste beleggingen op het juiste tijdstip kopen en verkopen. Dat is niet makkelijk. Niemand kan namelijk 100% correct voorspellen welke richting bepaalde activa op gaan. Toch zijn er tools en tactieken die je kunnen helpen om dichter bij de buurt hiervan te komen. Een van die tactieken is de technische analyse.

Volgens een artikel van Forbes, een Amerikaans business, economisch en financieel magazine, omschrijft technische analyse als volgt:

“Technische analyse is de studie van prijsbewegingen waarbij grafieken als primair onderzoeksinstrument worden gebruikt. Het komt voort uit de Dow-theorie die begin vorige eeuw werd ontwikkeld door Charles Dow van de beroemde Amerikaanse Industrial Average-aandelenmarktindex.

Om een ​​dergelijke aanpak te volgen, zetten beleggers ‘fundamentele’ informatie over een bedrijf opzij – winst-en-verliesrekeningen, balansen, winstgevendheid, bedrijfsstrategieën, enz. – en vertrouwen ze in plaats daarvan op handelsindicatoren en systemen gebaseerd op prijsgrafieken.”

Kortom, dankzij technische analyse kunnen traders betere voorspellingen en beslissingen maken op de beurs. Hun doel? Hun kapitaal of rendement vergroten!

Door technische analyse toe te passen krijgen traders dan ook een betere indicatie op welke moment ze nu juist hun aandeel, grondstof, crypto, Bitcoin, of andere activa moeten kopen of verkopen.

Technische Analyse - Hoe werkt het?

Technische Analyse kan ook wel een visuele analyse genoemd worden. Factoren zoals eerdere prijsgegevens en het aantal volumes dat eerder verhandeld werden, worden in rekening gebracht. Door deze factoren bij elkaar te leggen en te meten komen we tot bepaalde koerspatronen. Deze koerspatronen gebruiken traders, investeerders en beleggers om prijsbewegingen te voorspellen.

Verschillende Factoren Bij Technische Analyse

Vraag je je af welke factoren nu belangrijk zijn bij Technische Analyse? Bekijk de tabel hieronder voor meer informatie. Zo zie je in een oogopslag waar je bij Technische Analyse het beste oplet!

Simpele Bewegende Gemiddelde (SMA)

 • Hoe wordt het gebruikt?
  Trend Identificatie: berekent het gemiddelde van de slotkoersen over een bepaalde periode.
 • Voordeel
  Eenvoudig te berekenen en te interpreteren.
 • Nadeel
  Reageert langzaam op recente prijsveranderingen, kan achterlopen bij snelle marktbewegingen.
 • Wanneer te gebruiken?
  Beste voor lange termijn analyse en het identificeren van langetermijntrends.

Exponential Moving Average (EMA)

 • Hoe wordt het gebruikt?
  Snelle trend-identificatie door meer gewicht te geven aan recente prijsbewegingen.
 • Voordeel
  Reageert sneller op recente prijsveranderingen, nuttig voor kortetermijnhandel.
 • Nadeel
  Kan te reactief zijn en meer valse signalen genereren, minder effectief in zijwaartse markten.
 • Wanneer te gebruiken?
  Beste voor kortetermijnanalyse en het snel oppikken van recente prijsveranderingen.

Relative Strenght Index (RSI)

 • Hoe wordt het gebruikt?
  Meet de snelheid en verandering van prijsbewegingen, helpt overgekocht en oververkocht omstandigheden te identificeren.
 • Voordeel
  Identificeert potentiële omkeringen, eenvoudig te interpreteren, nuttig voor het signaleren van divergentie.
 • Nadeel
  Kan valse signalen geven in sterk trending markten, niet altijd betrouwbaar in zijwaartse markten.
 • Wanneer te gebruiken?
  Beste voor het identificeren van overgekochte en oververkochte omstandigheden in zowel korte als middellange termijn.

Fibonacci Retracements

 • Hoe wordt het gebruikt?
  Identificeert potentiële steun- en weerstandsniveaus door lijnen te trekken op basis van Fibonacci-verhoudingen.
 • Voordeel
  Kan helpen bij het voorspellen van omkeerpunten, gebaseerd op natuurlijke verhoudingen.
 • Nadeel
  Kan subjectief zijn bij het bepalen van significante niveaus, werkt niet altijd en kan moeilijk te interpreteren zijn.
 • Wanneer te gebruiken?
  Beste voor het vinden van in- en uitstappunten binnen een trend, vooral bij correcties of pullbacks.

Steun- en Weerstandniveaus

 • Hoe wordt het gebruikt?
  Identificeert niveaus waar de prijs waarschijnlijk zal stuiten of omkeren.
 • Voordeel
  Helpt bij het bepalen van in- en uitstappunten, nuttig voor risicobeheer en tradeplanning.
 • Nadeel
  Kan moeilijk te identificeren zijn, niveaus zijn niet altijd betrouwbaar, kan leiden tot valse signalen.
 • Wanneer te gebruiken?
  Beste voor het plannen van trades en risicobeheer in zowel korte als lange termijn markten.

Tijdframes

ETH Koers Tradingview, (van links naar rechts: 1 minuut tijdsframe en 1 dag tijdsframe)
Bron: Tradingview.com

Bij het lezen en begrijpen van deze visuele analyse zijn tijdframes een belangrijk onderdeel om rekening mee te houden. Afhankelijk van je tijdframe kunnen prijsgegevens, grafieken, en koerspatronen anders bekeken worden. Zo kan een tijdframe van een dag andere signalen en trends onthullen dan een tijdframe van een maand.

De meest voorkomende en gebruikte tijdframes zijn:

 • 1 minuut
 • 5 minuten
 • 15 minuten
 • 30 minuten
 • 60 minuten / 1 uur
 • 1 dag
 • 1 week
 • 1 maand
 • 1 jaar


Om te bepalen welke tijdframe het meest geschikt is voor je beleggingsstrategie is het belangrijk om te bepalen wat voor trader je bent. Day Traders gebruiken namelijk andere tijdframes dan Lange Termijn investeerders. Meer info over de verschillende traders kun je hieronder in het artikel terugvinden.

Grafieken in Technische Analyse

Om koerspatronen en prijsbewegingen op de juiste manier te lezen en begrijpen is een algemene basiskennis van grafieken en statistieken dan ook aan te raden. Zeker omdat er bij Technische Analyse (en de beurs in het algemeen) gebruik wordt gemaakt van grafieken om de huidige koers weer te geven.

Hier zijn enkele grafieken die worden gebruikt bij Technische Analyse:

Lijngrafieken

Tradingview Tesla Lijngrafiek
Lijngrafiek Tesla (TSLA) Aandeel - Bron: Tradingview.com

Slotkoersen van een bepaalde periode worden aangegeven door een lijngrafiek.
Een trader krijgt hierdoor een duidelijk overzicht terwijl de lijngrafiek een duidelijke algemene prijs trend weergeeft.

Lange termijn beleggers hebben dan ook enorm veel baat bij lijngrafieken. Aan de andere kant zijn deze grafieken minder geschikt voor day traders die vaak meer indicatoren nodig hebben en werken met candlestick grafieken.

Staafgrafieken

Staafdiagram Tradingview SPY
Staafgrafiek SPDR S&P 500 (SPY) ETF, Bron: Tradingview.com

Een staafgrafiek toont de openings, hoogtes, laagtes, en slotkoersen voor elke tijdsperiode. Deze grafieken geven meer informatie weer en zijn dan ook ideaal om meer te weten te komen over prijsschommelingen. Ben je geen daytrader en wens je graag toch een goed overzicht van de prijzen? Dan zijn deze meer dan voldoende!

Candlestick Grafieken

Candlestick Grafiek AAPL Apple
Candlestick Grafiek Apple (AAPL) Aandeel, Bron: Tradingview.com

Voor day traders zijn deze grafieken hun Mekka. Deze grafieken geven nog net ietsje meer informatie weer dan normale staafgrafieken. De ‘sticks’, oftewel lonten, van de ‘candles, of kaarsen, geven hier dan ook de hoogste en laagste prijs binnen een bepaalde tijdsperiode weer.

Bovendien worden deze grafieken het meeste gebruikt in de financiële wereld. Ben je van plan om te gaan day traden? Dan is het leren lezen van candlesticks cruciaal voor succesvol te kunnen traden!

Koerspatronen in Technische Analyse

Om deze grafieken te interpreteren en de juiste investeringen te plaatsen, is het belangrijk om bepaalde koerspatronen of ‘trends’ te begrijpen in deze visuele analyse. Zo zijn er opwaartse trends, neerwaartse trends, en andere patronen die kunnen wijzen op koop- of verkoopsignalen.

Opwaartse Trend

Opwaartse Trend Amazon
Opwaartse Trend in Amazon - Juli 2024, Bron: Tradingview.com

Een opwaartse trend, (in het engels ook wel een ‘bullish trend’ genoemd) wordt gekenmerkt door een reeks hogere toppen en hogere bodems. De prijs van het aandeel stijgt stelselmatig omdat er steeds meer beleggers wensen te kopen.

Het ideale koopmoment in een opwaartse trend is tijdens de tijdelijke daling (oftewel pullback) van het aandeel. Deze kan worden gevonden door een opwaartse trendlijn te trekken over de bodem van de prijsgrafiek.

Neerwaartse Trend

Neerwaartse Trends BTC Juli 2024
Neerwaartse Trend BTC/USD grafiek van Juli 2024, Bron: Tradingview.com

Het omgekeerde van een opwaartse trend wordt (logisch) een neerwaartse of ‘bearish’ trend genoemd. Deze trend duidt aan dat de prijs van het aandeel daalt. Dit houdt in dat steeds meer en meer beleggers hun aandeel verkopen.

Het ideale moment om te verkopen is tijdens een ‘rallie’, de hoogste piek van een tijdelijke stijging net voor een daling. Op die manier worden ernstige verliezen voorkomen. Om de rallie te vinden trek je een neerwaartse trendlijn over de toppen van de prijsgrafiek.

Kop- en Schouderspatroon (Head and Shoulders)

Head and Shoulders Patroon
Kop- en Schouders voorbeeld grafiek, Bron: Tradingview.com

Niet te verwarren met de body zeep, dit patroon heeft (je raadt het al) de vorm van een hoofd en twee schouders. Dit patroon signaleert een omkering aan van een opwaartse trend naar een neerwaartse trend.

Nadat men dit patroon herkent, worden aandelen door beleggers meestal verkocht. Het ideale moment om te verkopen is wanneer de halslijn of neklijn van het patroon wordt doorbroken.

Omgekeerde Kop- en Schouderspatroon

Omgekeerde Kop- en Schouderspatroon voorbeeld grafiek, Bron: Tradingview.com

Net zoals een neerwaartse trend het tegenovergesteld is van een opwaartse trend, is er ook een omgekeerd kop- en schouderspatroon. Dit patroon signaleert een omkering van een neerwaartse trend naar een opwaartse trend.

Beleggers proberen dit patroon te herkennen om zo het ideale moment te vinden om een aandeel te kopen. Ook hier is het ideale moment te zien wanneer de halslijn of neklijn wordt doorbroken.

Wat voor type traders maken gebruik Technische Analyse?

Zo goed als bijna elk type trader maakt wel gebruik van Technische Analyse. Of je nu een day trader bent, een swing trader, of een positie trader. Iedereen wilt natuurlijk weten welk moment het beste is om activa te kopen of te verkopen.

Toch verschilt de methode hoe dit te behalen van type tot type. Weten tot welk type trader je behoort, is belangrijk om de juiste strategie te bepalen en patronen en trends te herkennen. Zo kun je traden volgens je eigen stijl en strategieën.

Day Traders

Deze groep van traders of handelaren maakt gebruik van korte intervallen om snel in of uit een positie te stappen. Vaak zijn deze tijdsintervallen zelfs maar 1 minuut, 5 minuten, of 15 minuten lang. Zij maken dan ook gebruik van candlestick grafieken om patronen en trends te ontdekken.

Day traders houden dan ook posities niet langer vast dan 1 dag (vandaar de naam). Ze zoeken naar kleine prijsbewegingen waar ze maximaal van kunnen profiteren.

Swing Traders

Ben jij iemand die een positie enkele dagen, of misschien zelfs enkele weken vasthoudt? Dan behoor je tot de ‘swing traders’. Deze groep zoekt naar middellange-termijn grafiek patronen om zo het maximale uit hun investering te halen.

Swing traders zijn bovendien niet genoodzaakt om voortdurend en dagdagelijks de markt in het oog te houden. Deze flexibiliteit zorgt er dan ook voor dat swing traders minder te kampen krijgen met stress, terwijl ze blijven profiteren van zowel de opwaartse als de neerwaartse schommelingen van de beurs.

Position Traders

Voor zij die posities graag maanden tot zelfs jaren willen vasthouden, is positie trading aan te raden. Het is dan ook niet noodzakelijk om dagelijks of zelfs wekelijks de trend in de gaten te houden.

Lijngrafieken en het volgen van de algemene trend is vaak voldoende voor position traders om gegronde beslissingen te maken. Hun focus ligt dan ook op winst op lange termijn met als gevolg een groter winstpotentieel en lagere handelskosten.

Stap voor stap handleiding: Hoe Technische Analyse toepassen?

Eens je de termen, patronen en grafieken onder de knie hebt en je wat voor type trader je bent, is het tijd om Technische Analyse effectief toe te passen en zo succesvol te handelen op de beurs! Laten we daarom eens kijken welke stappen je moet ondernemen en hoe je Technische Analyse effectief toepast.

1 - Kies je trading software

Kies welk software platform je wenst te gebruiken voor je trading analyse. Platformen zoals DEGIRO, Freedom24, of Tradingview zijn ideaal voor zowel beginnende als ervaren traders.

2 - Kies je tijdsframe

Bepaal welk tijdsframe je wenst te gebruiken. Hiervoor moet je natuurlijk eerst weten welke handelsstrategie, of welk type belegger je bent.

3 - Identificeer trends en trek trendlijnen

Als je je tijdsframe hebt gekozen is het de beurt om trendlijnen te trekken en steun- en weerstandsniveaus van je grafieken weer te geven. Zo kun je beter breekmomenten identificeren.

4 - Herken koerspatronen en koop- of verkoopmomenten

Door patronen te herkennen kun je de ideale koop- of verkoopmomenten bepalen. Ga op zoek naar breekpunten door de steun- of weerstandslijnen.

Omgekeerde kop- en schouderspatroon 2
Omgekeerde Kop- en Schouderspatroon van EUR/USD grafiek in 2018, duidt ideaal koopsignaal aan. Bron: Tradingwithrayner.com

5 - Bekijk het handelsvolume voor bevestiging

Door het handelsvolume te bekijken kun je nagaan of je vermoeden om te kopen of verkopen klopt. Een hoog handelsvolume betekent dan ook dat meerdere beleggers juist op dat moment dezelfde beslissing nemen als jij.

6 - Plaats een order / trade

Daar komt die dan, het plaatsen van een trade of order! Nu ga je of kopen, of verkopen. Hier kun je bovendien verschillende ordertypes (marktorder, limietorder, stop-order) kiezen die je helpen bij het beheren van je activa.

7 - Verdere monitoring

Om risico te verminderen van eventuele onverwachte stijgingen of dalingen, is het belangrijk om geregeld de markt in de gaten te houden. Wijzig je stop-loss indien nodig!

Conclusie

Hopelijk heb je nu iets meer te weten gekomen over Technisch Analyse. Je weet nu wat technische analyse is, hoe het werkt en wie een technische analyses gebruikt.

Begrijp dat het opzetten van een correcte technische analyse om de juiste koop- en verkoopsignalen te vinden, oefening, geduld, en tijd nodig heeft. Het is dan ook belangrijk om voordat je begint met traden, je grondig te informeren, en zo nodig eerst op een gratis platform te oefenen.

Gebruik platforms zoals Tradingview, Freedom24, of DEGIRO om te handelen en eenvoudig technische analyse toe te passen.

Ben je er toch nog niet helemaal uit? Bekijk dan zeker ook even onze veelgestelde vragen hieronder met alle belangrijke vragen en antwoorden voor je opgesomd.

Veelgestelde vragen

Technische Analyse is een financieel hulpmiddel dat handelaren of traders in staat stelt om betere keuzes te maken bij het kopen en verkopen van bepaalde activa.

Elk type of soort trader, van daytrader tot pensioen trader, kan gebruik maken van Technische Analyse. Het analyseren van beursgerelateerde cijfers is dan ook een belangrijk onderdeel om op zo rendabele manier met minder risico op de beurs te investeren.

Je kunt zelf eenvoudig een Technische Analyse maken. Al wat je moet doen is prijsinformatie verzamelen van het financiële product of activa waar je een technische analyse voor wenst te doen.

Candlestick-Patronen zijn patronen die eenvoudige grafische weergaves van prijsbewegingen op de markt aanduiden. Je kunt deze herkennen aan hun extra lontje dat oftewel boven, oftewel onder, oftewel aan beide kansen van de ‘stick’ wordt weergegeven. Deze ‘lont’ toond steeds de hoogste of de laagste prijs weer van deze bepaalde tijdsperiode.

Door het maken van een Technische Analyse van een financieel product of activa, kun je beter koop en verkoop keuzes maken. Een Technische Analyse biedt dus duidelijkere koop- en verkoopsignalen aan.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Geld Uitleg
Average rating:  
 0 reviews

Geschreven door

Michel

Michel van der Sterren, een ervaren ondernemer in persoonlijke financiën en online marketing, deelt praktische kennis en innovatieve strategieën voor geldzaken. Zijn toegankelijke artikelen bieden inzicht voor investeerders van alle niveaus. Met een creatieve geest en sterke interesse in geldbeleid, helpt Michel je een betere money mindset te ontwikkelen voor een sterker financieel leven. Heb je vragen of opmerkingen? Volg Michel dan op LinkedIn .

Deel dit bericht:

Meer leuke artikelen

Transitievergoeding
Persoonlijke Financiën
Charlotte

Heb ik recht op Transitievergoeding?

Een transitievergoeding, ook wel een gouden handdruk of ontslagvergoeding genoemd. Wellicht dat je er wel eens van hebt gehoord, maar wat is het precies? Wist je bijvoorbeeld dat met de

Lees verder
Nasdaq 100 Aandelen
Beleggen
Michel

Wat is de NASDAQ 100 Index?

Wil je graag investeren in de NASDAQ? Dan kun je overwegen om aandelen van bedrijven in de NASDAQ-100 index te kopen. Deze index bevat de 100 grootste bedrijven die je

Lees verder

Disclaimer voor onze Calculators

Beste lezer,

Bedankt voor het gebruiken van onze online calculator, een handige tool ontworpen om jouw financiële planning een stuk eenvoudiger te maken. Voordat je begint, willen we enkele belangrijke punten met je delen. Onze missie is om je te informeren en te ondersteunen op je financiële reis, en daar hoort ook bij dat we duidelijk zijn over de werking en beperkingen van deze tool.

Wat doet onze calculator precies? Met deze calculator kun je een schatting krijgen van de mogelijke leenkosten, inclusief rentes en aflossingen, gebaseerd op de informatie die je invoert. Klinkt handig, toch? We hopen dat het je helpt om beter inzicht te krijgen in je potentiële lening.

Maar let op: De resultaten van deze calculator zijn slechts schattingen. Waarom? Omdat de werkelijke kosten van een lening beïnvloed kunnen worden door verschillende factoren die buiten de scope van deze calculator vallen, zoals bijvoorbeeld je kredietwaardigheid, de specifieke voorwaarden van de leningaanbieder, en veranderingen in rentetarieven.

Waarom is dit belangrijk voor jou? Omdat we willen dat je goed geïnformeerd beslissingen neemt. Financiën kunnen complex zijn, maar door heldere en eenvoudige informatie te verstrekken, streven we ernaar om je te helpen navigeren door de wereld van persoonlijke financiën. Deze calculator is een startpunt, geen eindstation.

Wat moet je nog meer weten? Hoewel we ons best doen om accurate en up-to-date informatie te verstrekken, kunnen we geen garanties bieden over de nauwkeurigheid van de resultaten. De financiële wereld is altijd in beweging, en wat vandaag waar is, kan morgen veranderen.

Heb je zorgen of vragen? Dat is volkomen normaal. Als je twijfels hebt of meer gedetailleerde informatie wenst, adviseren we je om contact op te nemen met een financieel adviseur. Zij kunnen je voorzien van persoonlijk advies dat aansluit bij jouw unieke situatie.

Deze disclaimer is bedoeld om duidelijkheid te verschaffen over de beperkingen en het juiste gebruik van de online geld lenen calculator. Het is geen financieel advies. Voor persoonlijk advies raden we aan om een professionele adviseur te raadplegen.