gelduitleg logo
VWRL Vanguard FTSE All-World UCITS ETF

Wat is VWRL? Vanguard ETF Uitgelegd

Ontdek de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL) en hoe deze een wereldwijde spreiding in je beleggingsportfolio biedt. VWRL biedt beleggers de kans om in duizenden bedrijven wereldwijd te investeren, wat zorgt voor brede spreiding en toegang tot wereldwijde economische groei. Deze gids introduceert VWRL, legt uit hoe het werkt en waarom het mogelijk een slimme keuze is voor je beleggingsstrategie.

Wat is VWRL?

VWRL is een afkorting voor Vanguard FTSE All-World UCITS ETF. Het is een ETF (indexfonds) dat wordt beheerd door de Amerikaanse investeringsmaatschappij Vanguard. Dit fonds richt zich op het volgen van de FTSE All-World Index, die bestaat uit meer dan 3000 bedrijven over de hele wereld.

Dit betekent dat VWRL belegt in duizenden verschillende aandelen van bedrijven uit zowel ontwikkelde als opkomende markten. Het doel van dit fonds is om beleggers een brede en gediversifieerde blootstelling te bieden aan de internationale aandelenmarkt.

Waarom is VWRL populair?

VWRL is populair onder beleggers vanwege verschillende redenen:

 • Diversiteit: Door te beleggen in duizenden aandelen uit verschillende landen en sectoren, biedt VWRL een goede spreiding van risico’s.
 • Lage kosten: Vanguard staat bekend om zijn lage kostenstructuur en VWRL is hierop geen uitzondering. Dit helpt beleggers om meer rendement te behalen.
 • Passief beheerd: VWRL is een passief beheerd fonds, wat betekent dat het niet actief wordt beheerd door een team van fondsbeheerders. In plaats daarvan volgt het de FTSE All-World Index, waardoor de kosten nog verder worden verlaagd.
 • Eenvoudig: Door te beleggen in VWRL kunnen beleggers toegang krijgen tot duizenden aandelen over de hele wereld met slechts één transactie. Dit maakt het een eenvoudige en handige optie voor beleggers.
 • Goede prestaties: VWRL heeft in de afgelopen jaren goede rendementen behaald en staat bekend om zijn stabiele groei op lange termijn.
VWRL Index Fonds ETF Wereld Vlaggen

Uit welke bedrijven bestaat de index?

De FTSE All-World Index, waar VWRL op gericht is, bestaat uit bedrijven uit meer dan 47 ontwikkelde en opkomende markten over de hele wereld.

De grootste bedrijven in de index zijn:

 • Microsoft
 • Apple
 • NVIDIA
 • Amazon
 • Meta
 • Google
 • Eli Lilly & Co
 • TSMC
 • JPMorgan Chase

Aan deze bedrijven zie je al dat, hoewel het een wereld index is, de Verenigde Staten wel een erg groot aandeel in de index hebben. De index bestaat maar liefst voor 62,06% uit Amerikaanse bedrijven. West-Europa (EU) staat als tweede op de lijst met slechts 7,93%.

Verder is het noemenswaardig dat de technologiesector voor 24,23% meetelt in de index. Gevolgd door Financiële Dienstverlening met 15,99% en Gezondheidszorg met 11,22%.

Door te beleggen in VWRL krijgen beleggers toegang tot een breed scala aan bedrijven uit verschillende sectoren en landen, maar het is niet zo dat elk land en elke sector hierin gelijk verdeeld is.

Wat is het rendement van VWRL?

Het rendement van VWRL is een van de voornaamste factoren waardoor beleggers kiezen voor dit indexfonds. Door de jaren heen heeft het fonds bewezen niet alleen een stabiele groei te realiseren, maar ook competitieve rendementen te bieden in vergelijking met andere beleggingsopties op de markt. Hieronder volgt een overzicht van de jaarlijkse rendementen van VWRL vanaf 2017, waardoor je een duidelijk beeld krijgt van de prestaties van dit fonds over de tijd.

Rendement VWRL 2017 - 2023

Bron: Morningstar.nl

Het rendement over de afgelopen 10 jaar is maar liefst 11,09%. Je weet natuurlijk nooit wat deze ETF in de toekomst gaat doen. Wat we wel uit deze cijfers kunnen halen is dat de VWRL voor een wijdverspreide wereldindex al jarenlang goed presteert. Het is dus geen verrassing dat de ETF zo populair is.

Keert VWRL dividend uit?

Ja, VWRL keert op dit moment een dividend uit van 1,56%. Het dividendrendement wordt berekend door de jaarlijkse dividenduitkering te delen door de geldende aandelenkoers. Het dividend wordt 1 keer per kwartaal uitbetaald. Het is belangrijk om te weten dat het dividendrendement van VWRL kan variëren, afhankelijk van de prestaties van de aandelen in de index.

Wat kost VWRL?

De kosten voor VWRL zijn best laag als je ze vergelijkt met andere beleggingsfondsen. Je hebt te maken met lopende kosten van slechts 0,22% per jaar, en het mooie is, je betaalt helemaal geen transactiekosten als je dit fonds koopt of verkoopt. Maar hé, het is nog steeds slim om even de kosten te checken en te vergelijken voordat je de knoop doorhakt om te investeren.

Waarom beleggen in VWRL?

De ETF VWRL van Vanguard is een populaire keuze onder beleggers vanwege verschillende redenen. Ten eerste biedt het fonds een brede spreiding over diverse markten en sectoren, waardoor het risico wordt gespreid. Dit is vooral belangrijk voor beginnende beleggers die nog niet veel ervaring hebben met investeren.

Daarnaast heeft VWRL een lage kostenratio, wat betekent dat de beheerskosten voor dit fonds relatief laag zijn. Dit kan resulteren in hogere rendementen voor beleggers op lange termijn.

Bovendien is VWRL een zogenaamd passief fonds, wat betekent dat het de index volgt en niet actief handelt in individuele aandelen. Dit kan leiden tot lagere transactiekosten en belastingen voor beleggers.

Voor- en Nadelen van beleggen in dit Fonds

Voordelen

 • Brede spreiding: VWRL belegt in duizenden aandelen over de hele wereld, waardoor het risico wordt gespreid en beleggers blootstelling hebben aan verschillende markten en sectoren.
 • Lage kostenratio: De beheerskosten voor dit fonds zijn relatief laag, wat kan resulteren in hogere rendementen voor beleggers.
 • Passief fonds: VWRL volgt de index en handelt niet actief in individuele aandelen, waardoor er lagere transactiekosten en belastingen zijn voor beleggers.

Nadelen

 • Geen actieve strategie: Aangezien VWRL een passief fonds is, is er geen actieve strategie om individuele aandelen te selecteren en te verhandelen. Dit kan leiden tot lagere rendementen in vergelijking met actieve fondsen.
 • Minder flexibiliteit: Aangezien VWRL de index volgt, is er beperkte flexibiliteit om in te spelen op veranderende marktomstandigheden. Dit kan resulteren in gemiste kansen voor hogere rendementen.

Als je kijkt naar de voor- en nadelen die we besproken hebben, is het wel duidelijk dat VWRL best een interessante keuze is voor beleggers die wereldwijde spreiding willen tegen lage kosten, zonder dat ze zelf actief hoeven te handelen. Het kan zijn dat je de beperkte flexibiliteit en de passieve aanpak niet zo ziet zitten, maar de voordelen zoals lagere kosten en toegang tot een brede markt wegen echt wel op. Als je op zoek bent naar een degelijke, lange termijn beleggingsstrategie, dan is VWRL een simpele en doeltreffende manier om in de wereldmarkt te investeren.

Hoe kun je beleggen in VWRL?

Beleggen in VWRL kan eenvoudig via een online beleggingsplatform of broker. Je kunt ervoor kiezen om periodiek, bijvoorbeeld maandelijks, een vast bedrag te beleggen (ook wel dollar-cost averaging genoemd) of om in één keer een groter bedrag te investeren.

Het is belangrijk om altijd goed onderzoek te doen voordat je gaat beleggen in een ETF zoals VWRL. Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar de historische prestaties van het fonds en de kostenratio vergelijken met andere, vergelijkbare fondsen.

beleggen tijdens een recessie deflatie financiële fouten

Conclusie

Heb je ooit overwogen om te starten met beleggen, maar weet je niet zeker waar te beginnen? VWRL van Vanguard zou zomaar je antwoord kunnen zijn! Deze beleggingsoptie biedt je een uitgebreide spreiding over verschillende markten en sectoren, en dat allemaal met lage kosten en zonder dat je er constant naar om hoeft te kijken. Ideaal voor de beginnende belegger die op zoek is naar een simpele manier om zijn geld voor zich te laten werken.

Maar wacht even, laten we niet te hard van stapel lopen. Voordat je je zuurverdiende geld ergens insteekt, is het cruciaal om je huiswerk te doen. Wat zijn je beleggingsdoelen? Past je risicoprofiel wel bij een belegging in VWRL? Door deze vragen voor jezelf te beantwoorden, kun je bepalen of VWRL de perfecte match is met jouw beleggingsstrategie.

Dus, waarom zou je niet even de tijd nemen om goed na te denken over jouw financiële toekomst? Misschien is VWRL wel de sleutel tot een succesvolle beleggingsportefeuille.

Deel dit bericht:

Geschreven door

Michel

Michel van der Sterren, een ervaren ondernemer in persoonlijke financiën en online marketing, deelt praktische kennis en innovatieve strategieën voor geldzaken. Zijn toegankelijke artikelen bieden inzicht voor investeerders van alle niveaus. Met een creatieve geest en sterke interesse in geldbeleid, helpt Michel je een betere money mindset te ontwikkelen voor een sterker financieel leven. Heb je vragen of opmerkingen? Volg Michel dan op LinkedIn .

Inhoudsopgave

Vriendelijke Herinnering aan Onze Lezers

Welkom op ons blog, waar we ons richten op het delen van inzichten, tips en algemene informatie over persoonlijke financiën. We hopen dat de informatie die we delen nuttig en leerzaam voor je is.

Dat gezegd hebbende, willen we graag duidelijk maken dat de inhoud op deze site niet bedoeld is als financieel advies. Hoewel we ernaar streven om nauwkeurige en up-to-date informatie te verstrekken, hebben we geen AFM vergunning om financieel advies te geven.

Onze artikelen zijn bedoeld om je te helpen bij het begrijpen van verschillende aspecten van persoonlijke financiën en om je aan te moedigen om meer te leren. Maar elke financiële beslissing die je neemt, moet gebaseerd zijn op je eigen onderzoek en overwegingen, en indien nodig, met het advies van een gekwalificeerde professional.

We moedigen al onze lezers aan om vragen te stellen, kritisch na te denken en geïnformeerde beslissingen te nemen. Dank je wel voor je begrip en blijf genieten van onze content!

Meer leuke artikelen

VWRL Vanguard FTSE All-World UCITS ETF
Beleggen
Michel

Wat is VWRL? Vanguard ETF Uitgelegd

Ontdek de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL) en hoe deze een wereldwijde spreiding in je beleggingsportfolio biedt. VWRL biedt beleggers de kans om in duizenden bedrijven wereldwijd te investeren,

Lees verder

Disclaimer voor onze Calculators

Beste lezer,

Bedankt voor het gebruiken van onze online calculator, een handige tool ontworpen om jouw financiële planning een stuk eenvoudiger te maken. Voordat je begint, willen we enkele belangrijke punten met je delen. Onze missie is om je te informeren en te ondersteunen op je financiële reis, en daar hoort ook bij dat we duidelijk zijn over de werking en beperkingen van deze tool.

Wat doet onze calculator precies? Met deze calculator kun je een schatting krijgen van de mogelijke leenkosten, inclusief rentes en aflossingen, gebaseerd op de informatie die je invoert. Klinkt handig, toch? We hopen dat het je helpt om beter inzicht te krijgen in je potentiële lening.

Maar let op: De resultaten van deze calculator zijn slechts schattingen. Waarom? Omdat de werkelijke kosten van een lening beïnvloed kunnen worden door verschillende factoren die buiten de scope van deze calculator vallen, zoals bijvoorbeeld je kredietwaardigheid, de specifieke voorwaarden van de leningaanbieder, en veranderingen in rentetarieven.

Waarom is dit belangrijk voor jou? Omdat we willen dat je goed geïnformeerd beslissingen neemt. Financiën kunnen complex zijn, maar door heldere en eenvoudige informatie te verstrekken, streven we ernaar om je te helpen navigeren door de wereld van persoonlijke financiën. Deze calculator is een startpunt, geen eindstation.

Wat moet je nog meer weten? Hoewel we ons best doen om accurate en up-to-date informatie te verstrekken, kunnen we geen garanties bieden over de nauwkeurigheid van de resultaten. De financiële wereld is altijd in beweging, en wat vandaag waar is, kan morgen veranderen.

Heb je zorgen of vragen? Dat is volkomen normaal. Als je twijfels hebt of meer gedetailleerde informatie wenst, adviseren we je om contact op te nemen met een financieel adviseur. Zij kunnen je voorzien van persoonlijk advies dat aansluit bij jouw unieke situatie.

Deze disclaimer is bedoeld om duidelijkheid te verschaffen over de beperkingen en het juiste gebruik van de online geld lenen calculator. Het is geen financieel advies. Voor persoonlijk advies raden we aan om een professionele adviseur te raadplegen.