gelduitleg logo
inflatie euro geld in hand DNB De Nederlandsche Bank deposito sparen

Dividend Aandelen – Uitgebreide uitleg

Dividendaandelen zijn een belangrijk onderdeel van beleggen. Wil je je vermogen laten groeien? Wil je passieve inkomsten uit je beleggingen? Je kunt dividend aandelen voor veel verschillende doelen inzetten. Wil je weten wat dividend aandelen zijn? En wil je weten waarom het voor veel beleggers een aantrekkelijke beleggingsvorm is? Lees hier alles over dividend aandelen.

Wat zijn Dividend Aandelen?

Je hebt er vast van gehoord, aandelen die dividend uitkeren. Maar wat betekent dat?

Dividend aandelen zijn aandelen van bedrijven die een deel van de winst uitkeren aan de aandeelhouders. Maakt een bedrijf winst, dan kan het er dus voor kiezen een deel van deze winst te delen met de eigenaren van het bedrijf, de aandeelhouders dus.

In de meeste gevallen ontvang je periodiek (zoals elk kwartaal) geld van deze bedrijven.

Wil je weten dat dividend is? Bekijk dan hier onze uitleg over dividend.

Hoe werken Dividend Aandelen?

Wanneer je dividend aandelen koopt, koop je eigenlijk een deel van het bedrijf. Dit geeft jou recht op een deel van de winst die het bedrijf maakt. Meestal wordt dit uitgekeerd in geld, maar soms ook in extra aandelen. Het bedrag dat je ontvangt, hangt af van het aantal aandelen dat je bezit en de hoogte van het dividend per aandeel.

Waarom zijn Dividend Aandelen Belangrijk?

Dividend aandelen worden veel gebruikt in het opbouwen van vermogen en creëren van een passief inkomen.

Door te investeren in dividend aandelen kun je op lange termijn een stabiel rendement behalen.

Een van de voordelen van dividend aandelen is dat je elk kwartaal of elk jaar een bedrag ontvangt van je dividendaandelen. Hier kun je van leven en/of opnieuw investeren in aandelen.

Rente op rente (compound interest)

Kies je ervoor opnieuw te investeren in dividend aandelen? Dan kun je profiteren van iets wat rente-op-rente heet. Je ontvangen dividend wordt direct weer geïnvesteerd in nieuw dividend, waardoor je vervolgens nog meer dividend ontvangt.

Soorten Dividend Aandelen

Er zijn verschillende soorten dividend aandelen waar je in kunt investeren. De meest voorkomende soorten dividend aandelen zijn:

 • Hoogdividend Aandelen: Dit zijn aandelen van bedrijven die een hoog dividendrendement aanbieden. Dit betekent dat het percentage wat je jaarlijks aan dividend krijgt hoog is ten opzichte van de koers. Koop je het aandeel voor € 10 en krijg je € 1 jaarlijks dividend uitgekeerd? Dan is je dividendrendement 10%. Hoe hoger dit percentage, hoe meer rendement je krijgt.
 • Dividendgroei Aandelen: Dit zijn aandelen van bedrijven die niet alleen elk jaar dividend uitkeren, maar waarvan het dividend ook groeit. Hierdoor kan je elk jaar meer dividend (en dividendrendement) ontvangen.
 • Nieuwe Dividend Aandelen: Er zijn ook bedrijven die voor het eerst dividend uitkeren. Deze bedrijven maken meestal winst en willen een deel uitkeren aan aandeelhouders.
 • Dividend ETF’s: Wil je geen individuele aandelen kopen? Dan kun je ook kiezen voor een dividend ETF. Dit zijn beleggingsfondsen die zich richten op aandelen die dividend uitkeren. Let wel op, meestal wordt het dividend uit deze ETF’s direct herbelegt. Dit is goed voor je rendement op lange termijn, maar je ontvangt dus geen geld per dividendbetaling.

Dividend Aristocrats en Dividend Champions

Wil je er zeker van zijn dat bedrijven dividend uit blijven keren? Kies dan voor zogenaamde Dividend Aristocrats, of een van de varianten hierop.

Dividend Aristocrats zijn Amerikaanse bedrijven die hun dividend al meer dan 25 jaar achtereen verhoogd hebben. Deze bedrijven hebben dus bewezen in goede en slechte tijden stabiel dividend uit te keren. Dit zijn dus veilige havens als je zeker wil zijn van je dividendbetaling.

Naast Dividend Aristocrats zijn er nog een aantal andere termen die veel gebruikt worden om dividend aandelen te categoriseren op dividendhistorie. De meest voorkomende zijn:

 • Dividend Contenders: Dit zijn bedrijven die tussen de 5 en 9 jaar op rij een dividendverhoging hebben doorgevoerd.
 • Dividend Achievers: De Achievers zijn bedrijven die 10 tot 24 jaar op rij een dividendverhoging hebben doorgevoerd.
 • Dividend Champions: Deze bedrijven hebben net als Aristocrats 25 jaar lang een verhoogd dividend. Het enige verschil is dat Aristocrats aan bepaalde eisen (zoals opgenomen in een bepaalde index) moeten voldoen. Champions hebben alleen de eis van 25 jaar verhoogd dividend uitkeren. 
 • Dividend Kings: Deze bedrijven hebben maar liefst 50 jaar of meer een dividendverhoging doorgevoerd. Dit is dus nog langer dan Dividend Aristocrats.


Zoals je ziet, kun je dividend aandelen in veel verschillende soorten indelen. Van lengte van dividenduitkering tot hoogte en je kunt zelfs investeren in beleggingsfondsen in plaats van individuele aandelen.

Laten we nu eens bekijken hoe je het dividendrendement precies kunt berekenen.

Hoe Dividendrendement te Berekenen

Om het dividendrendement te berekenen, hoef je alleen maar het jaarlijkse dividend per aandeel te delen door de huidige aandelenkoers en dit met 100 te vermenigvuldigen om een percentage te krijgen. Hier is een formule die je kunt gebruiken om dit weer te geven:

Dividendrendement =
(Jaarlijks Dividend per Aandeel / Huidige Aandelenkoers) * 100%

Bij het investeren in aandelen is het van groot belang om het dividendrendement in perspectief te plaatsen. Daarnaast is het verstandig om de financiële gezondheid en stabiliteit van het bedrijf grondig te onderzoeken voordat je investeert. Diversificatie is een verstandige keuze, naast aandelen met een hoog dividendrendement kun je ook investeren in andere beleggingen.

Het berekenen van het dividendrendement kan je helpen bij het vinden van aandelen met potentieel. Het is echter altijd aan te raden om uitgebreid onderzoek te doen en advies in te winnen bij een financieel adviseur. Zo kun je weloverwogen beslissingen nemen die passen bij jouw risicotolerantie en financiële doelen.

houder van witte ipad met dividend aandelen op bruin houten tafel
Foto: Mikael Blomkvist

Dividend Uitbetalingsratio

Het dividend uitbetalingsratio is een belangrijke financiële ratio die aangeeft hoeveel van de winst van een bedrijf wordt uitgekeerd als dividend aan aandeelhouders. Het wordt berekend door het totale dividend per aandeel te delen door de winst per aandeel. Dit geeft aan hoe duurzaam het dividend van een bedrijf is en of het zich kan veroorloven om zo’n hoog dividend uit te keren op lange termijn.

Een hoge dividend uitbetalingsratio kan wijzen op financiële problemen bij een bedrijf, aangezien het meer uitkeert dan het verdient. Het kan ook betekenen dat er weinig ruimte is voor groei of investeringen in de toekomst. Aan de andere kant, een lage dividend uitbetalingsratio geeft aan dat het bedrijf meer winst houdt en kan gebruiken voor groei en investeringen. Meer weten? Lees ons artikel ‘Wat is Dividend Uitbetalingsratio?’.

Voor- en Nadelen Dividend Aandelen

Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van dividend aandelen:

Voordelen

 • Regelmatige inkomstenstroom: Dividend aandelen bieden een regelmatige bron van passief inkomen, wat vooral aantrekkelijk kan zijn voor gepensioneerden of mensen op zoek naar extra inkomsten.
 • Mogelijkheid tot herinvesteren: Dividend aandelen kunnen worden gebruikt om het dividend te herinvesteren, waardoor een sneeuwbaleffect ontstaat en je meer aandelen kunt kopen zonder extra geld toe te voegen.
 • Veilige belegging: Bedrijven die dividend uitkeren hebben meestal een stabielere financiële positie en zijn minder gevoelig voor schommelingen op de markt.
 • Inflatiebescherming: In tegenstelling tot vastrentende beleggingen, zoals obligaties, stijgen dividenden meestal mee met de inflatie, waardoor je koopkracht behouden blijft.

Nadelen

 • Risico op dividendverlaging of stopzetting: Dividend aandelen zijn niet gegarandeerd en bedrijven kunnen ervoor kiezen om het dividend te verlagen of stop te zetten als ze financiële problemen hebben.
 • Verminderde groeimogelijkheden: Bedrijven die veel dividend uitkeren, hebben over het algemeen minder geld beschikbaar voor groei of investeringen in de toekomst.
 • Belastingen: Dividendinkomsten worden belast als regulier inkomen, wat kan resulteren in een hoger belastingtarief dan bij kapitaalgroei.
 • Afhankelijkheid van enkele aandelen: Als je belegt in slechts een paar dividend aandelen, ben je afhankelijk van het succes of falen van deze specifieke bedrijven. Dit kan riskant zijn als die bedrijven het moeilijk hebben.

Hoe Beginnen met Beleggen in Dividend Aandelen

Wil je de stap nemen om te beleggen in dividend aandelen? Dan is het handig als je een stappenplan hebt. Bekijk hier hoe je kunt investeren in dividend uitkerende aandelen:

 1. Doe je onderzoek: Maak een selectie van bedrijven met een stabiele financiële situatie. Bekijk o.a. hoeveel dividend ze uitkeren ten opzichte van de winst. Je kunt veel informatie vinden op websites als Dividend.com.
 2. Bepaal je beleggingsdoelen en risico: Bedenk hoeveel risico je wilt lopen en welk rendement je verwacht te behalen met beleggen.
 3. Open een beleggersrekening: Dit kan bij een bank of online broker, afhankelijk van je voorkeur. Let hierbij goed op mogelijkheden, kosten en klantenservice.
 4. Wed niet op één paard: Investeer niet al je geld in slechts één of een paar dividend aandelen, maar spreid je risico door te beleggen in verschillende bedrijven en sectoren. Je zou hiervoor ook in Dividend-ETF’s kunnen investeren.
 5. Volg het nieuws en de financiële resultaten van je beleggingen: Houd de ontwikkelingen in de gaten en pas indien nodig je strategie aan.
 6. Overweeg periodiek te herinvesteren: Door dividendinkomsten opnieuw te investeren, kun je profiteren van het rente-op-rente effect en je portefeuille laten groeien.
 7. Wees geduldig: Beleggen in dividend aandelen is een langetermijnstrategie, dus verwacht niet direct grote winsten maar heb vertrouwen in de groei van je investeringen op de lange termijn.
twee mensen sparen op ipad en bekijken het depositogarantiestelsel gezamenlijke rekening
Bron: iStockphoto

Voorbeeld van Succesvolle Dividend Aandelen

Goed, je weet nu wat dividend aandelen zijn en hoe je erin kunt investeren. Maar wie zijn nu die stabiele dividend uitkerende bedrijven? En wat maakt ze zo succesvol?

 • Johnson & Johnson: Dit Amerikaanse farmaceutische bedrijf is al meer dan 50 jaar onafgebroken dividend uitkerend. Het is dus een van de weinige Dividend Kings.
 • Unilever: Het Nederlandse consumentengoederenbedrijf staat bekend om zijn sterke merken en lange historie van stabiele dividenduitkeringen.
 • McDonald’s: Het wereldberoemde fastfoodbedrijf is een goed voorbeeld van een bedrijf met een stabiele groei en constante dividenduitkering.

Wat maakt deze bedrijven succesvol?

Er zijn natuurlijk veel redenen waarom een bedrijf op lange termijn goed of slecht presteren. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende redenen waarom deze bedrijven op lange termijn stabiel en groeiend blijven:

 • Stabiele financiële situatie: Deze bedrijven hebben vaak een stevige financiële balans met lage schulden en stabiele inkomsten. Hierdoor zijn ze beter in staat zijn om onzekere economische tijden te doorstaan.
 • Constante dividenduitkeringen: Deze bedrijven hebben vaak een lange geschiedenis van constante en groeiende dividenduitkeringen, wat aangeeft dat ze in staat zijn om hun winst te blijven verhogen en aandeelhouders te belonen.
 • Sterke merken en marktpositie: Bedrijven als Johnson & Johnson, Unilever en McDonald’s hebben allemaal sterke merken en een dominante marktpositie. Dit geeft ze een voordeel vergeleken met concurrenten.
 • Focus op lange termijn groei: Deze bedrijven richten zich vaak op lange termijn groei. Dit zorgt voor een stabiele en gezonde (financiële) situatie op de lange termijn.
 • Dividendbeleid: Deze bedrijven hebben vaak een duidelijk dividendbeleid en geven prioriteit aan het uitkeren van dividenden aan aandeelhouders.
 • Goed management: Het management is een bedrijf is belangrijk. Goed management zorgt voor toekomstige groei. Dit is goed voor stabiliteit en vertrouwen binnen het bedrijf.

Ben je op zoek naar dividend uitkerende aandelen? Let dan goed op bovenstaande kenmerken. Zorg er ook voor dat de bedrijven waar je aandelen van koopt passen bij jouw beleggingsstrategie. Doe goed onderzoek voor je gaat handelen.

Deel dit bericht:

Geschreven door

Michel

Michel van der Sterren, een ervaren ondernemer in persoonlijke financiën en online marketing, deelt praktische kennis en innovatieve strategieën voor geldzaken. Zijn toegankelijke artikelen bieden inzicht voor investeerders van alle niveaus. Met een creatieve geest en sterke interesse in geldbeleid, helpt Michel je een betere money mindset te ontwikkelen voor een sterker financieel leven. Heb je vragen of opmerkingen? Volg Michel dan op LinkedIn .

Meer leuke artikelen

VWRL ETF
Beleggen
Michel

Wat is VWRL? Vanguard ETF Uitgelegd

Ontdek de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL) en hoe deze een wereldwijde spreiding in je beleggingsportfolio biedt. VWRL biedt beleggers de kans om in duizenden bedrijven wereldwijd te investeren,

Lees verder

Disclaimer voor onze Calculators

Beste lezer,

Bedankt voor het gebruiken van onze online calculator, een handige tool ontworpen om jouw financiële planning een stuk eenvoudiger te maken. Voordat je begint, willen we enkele belangrijke punten met je delen. Onze missie is om je te informeren en te ondersteunen op je financiële reis, en daar hoort ook bij dat we duidelijk zijn over de werking en beperkingen van deze tool.

Wat doet onze calculator precies? Met deze calculator kun je een schatting krijgen van de mogelijke leenkosten, inclusief rentes en aflossingen, gebaseerd op de informatie die je invoert. Klinkt handig, toch? We hopen dat het je helpt om beter inzicht te krijgen in je potentiële lening.

Maar let op: De resultaten van deze calculator zijn slechts schattingen. Waarom? Omdat de werkelijke kosten van een lening beïnvloed kunnen worden door verschillende factoren die buiten de scope van deze calculator vallen, zoals bijvoorbeeld je kredietwaardigheid, de specifieke voorwaarden van de leningaanbieder, en veranderingen in rentetarieven.

Waarom is dit belangrijk voor jou? Omdat we willen dat je goed geïnformeerd beslissingen neemt. Financiën kunnen complex zijn, maar door heldere en eenvoudige informatie te verstrekken, streven we ernaar om je te helpen navigeren door de wereld van persoonlijke financiën. Deze calculator is een startpunt, geen eindstation.

Wat moet je nog meer weten? Hoewel we ons best doen om accurate en up-to-date informatie te verstrekken, kunnen we geen garanties bieden over de nauwkeurigheid van de resultaten. De financiële wereld is altijd in beweging, en wat vandaag waar is, kan morgen veranderen.

Heb je zorgen of vragen? Dat is volkomen normaal. Als je twijfels hebt of meer gedetailleerde informatie wenst, adviseren we je om contact op te nemen met een financieel adviseur. Zij kunnen je voorzien van persoonlijk advies dat aansluit bij jouw unieke situatie.

Deze disclaimer is bedoeld om duidelijkheid te verschaffen over de beperkingen en het juiste gebruik van de online geld lenen calculator. Het is geen financieel advies. Voor persoonlijk advies raden we aan om een professionele adviseur te raadplegen.